Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommun

Publicerad:
Coop i Hagfors åkte på bakläxa.
Coop i Hagfors åkte på bakläxa. Foto: Pia Holmström

Personal som inte tvättar händerna, svartmögel, smutsiga förkläden och bristande temperaturkoll av kylar och frysar.

Här är de matställen i Hagfors kommun som haft återkommande brister vid livsmedelskontroller sedan 2022.

Kommunens livsmedelsinspektörer besöker regelbundet matställen för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls.

I listan nedan visas de företag som haft brister vid minst två livsmedelskontroller i Hagfors kommun sedan 2022.

– Vid allvarliga eller många avvikelser vid en kontroll hos en livsmedelsverksamhet gör vi uppföljande kontroll. Vid mindre avvikelser vid en kontroll följer vi upp bristen vid nästa ordinarie kontroll och kvarstår bristen då blir det uppföljande kontroll eller föreläggande. Det är inte ofta vi behöver utföra förelägganden. Våra livsmedelsföretagare åtgärdar bristerna i de flesta fall, säger Sofia Kyman, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Hagfors kommun.

Älvstranden bildningscentrum, ÄBC, i Hagfors hade flera livsmedelsbrister i köket.
Älvstranden bildningscentrum, ÄBC, i Hagfors hade flera livsmedelsbrister i köket. Foto: Daniel Olausson

Oanmälda inspektioner

Livsmedelskontrollerna är nästan alltid oanmälda. De kan vara en del i den planerade kontrollen eller ske vid anmälan om matförgiftning eller vid klagomål.

På plats går inspektörerna igenom rutiner, instruktioner men även menyer, recept, leveranssedlar och märkningsetiketter.

De tittar i kylar, frysar och torrförråd, kontrollerar maskiner och redskap, drar ut lådor och öppnar köksskåp. Med hjälp av en termometer kontrolleras temperaturer i kylar, frysar, värmeskåp eller i bufféer. Ibland tas prov på livsmedel.

Matställen som haft återkommande brister i Hagfors kommun sedan 2022

Coop Extra, Hagfors

Kontroll den 17 maj 2022. Smutsig golvbrunn i kylchark. I förbutiken tvättade personalen inte händerna innan livsmedelshantering och kunde inte beskriva förbutikens rutin för temperaturmätning av kylar och varmhållning eller om uppmätta temperaturer dokumenterades. Ny kontroll den 28 november 2022. Förkläden som charkpersonal använde vid köttkryddning var smutsiga och det var oklart när de senast tvättats. I charken hade ingen temperaturmätning skett i värmeskåpet under de senaste veckorna, trots att mätning skulle ske dagligen. Allt åtgärdat vid kontroll den 15 december 2022.

Ekshärad pizzeria

Kontroll den 19 april 2022. Bristande allergeninformation till gäster. Handtvättställ ur funktion. Dålig ventilation i kök, som saknade tillräckligt med tappkranar och diskhoar. Salladskyl stod intill handtvättställ. Ett stort vägghål fanns under salladskyl. Svårrengörligt utrymme bredvid kyl i förråd. T-shirt användes som arbetskläder, som byttes om hemma och inte på plats. Kyl vid pizzabänk fungerade inte tillfredsställande. Vid uppföljande kontroll var allergeninformationen åtgärdad. Allt annat åtgärdat vid kontroll den 25 augusti 2022.

Hagfors brukshotell

Kontroll den 31 maj 2022. Smutsigt på vägg invid degblandare. Bristande rengöringsrutiner. Ny kontroll den 13 oktober 2022 efter att ny arrendator tagit över restaurangen. Bristande skriftlig allergeninformation. Instickstermometer saknades. Personalen bytte om till arbetskläder hemma. Bristerna kommer följas upp vid en ordinarie kontroll i år.

Häggården, Råda

Kontroll den 11 april 2022. Bristande dokumentation av temperaturmätning på en avdelning i kyl och frys samt vid återupphettning. Enligt personal hade temperaturmätning gjorts utan att dokumenteras. Personal uppdaterade rutiner den 29 april. Ny kontroll den 12 december 2022. Smutsigt under diskmaskiner på båda avdelningarna. Smutsigt köksskåp på en avdelning och smutsigt under en bänk på den andra avdelningen. De två köken hade i fem respektive två månader slarvat med temperaturmätning av kyl och frys som ska göras veckovis. Allt åtgärdat vid kontroll den 9 februari 2023.

Ica Indianen, Ekshärad

Kontroll den 20 oktober 2022. I charkens beredningsrum hade golvmatta vid golvbrunnen spruckit och släppt från underlaget. Fastighetsägaren skulle kontaktas. Smutsigt under arbetsbänk och i golvhörn i beredningsrum som enligt butiken åtgärdades under dagen. Smutsigt under arbetsbänk nära servering som direkt skulle åtgärdas. ”Svarta fläckar troligtvis svartmögel noterades i diskmaskinens fläktkåpa”, står det i kontrollrapporten. Ny kontroll den 5 december 2022. Allt åtgärdat förutom golvmattan. Den 8 december meddelade butiken att golvet skulle åtgärdas omgående. Butiken meddelade den 24 januari 2023 att bristerna var åtgärdade. Följs upp vid ordinarie kontroll i år.

Kyrkhedens skola, Ekshärad

Kontroll den 29 september 2022. Filter i torktumlare som användes för arbetskläder behövde rengöras från djurhår. Inga temperaturkontroller på ankommande varor under fem veckor. Allt åtgärdat vid ny kontroll den 20 december 2022 då nya brister upptäcktes. Svartmögel i tak på grönsakskylen trots att felanmälan gjorts i augusti. Svartmöglet skulle felanmälas igen. Verksamhetsansvarig meddelade i januari 2023 att det var åtgärdat.

Premix matmarknad, Hagfors

Kontroll den 4 februari 2022. Bristande regelbunden temperaturmätning av kyl och frys. Ny kontroll den 3 maj 2022. Bristande skriftlig allergeninformation vid chark och matbuffé. Kinderägg som efter misstänkt salmonella dagen innan dragits tillbaka av leverantören var kvar i butiken och togs bort. Inför en renovering hade charkens handtvättställ tagits bort och skulle sättas upp igen. En i charken hade lösnaglar, vilket inte bedömdes vara hygieniskt. Allt åtgärdat i juni 2022. Ny kontroll den 6 december 2022. Bristande allergenmärkning av naturgodis, lösviktsgodis och en kakprodukt. Längst in på lagret under en hylla upptäcktes musspillning och två lådor med gammalt råttgift. ”Troligtvis är det gammal musspillning samt bekämpningsutrustning som kvarstår från tidigare ägare”, står det i rapporten. Allt åtgärdat vid kontroll den 8 december. Butiken upphör.

Sunnemo skola

Kontroll den 27 april 2022. Under nedkylningskyl låg svarta golvkablar som försvårade rengöringen. Bristen kvarstod vid kontroll den 18 oktober 2022. Den 3 november 2022 meddelade verksamhetsansvarig att det var åtgärdat.

Älvstranden bildningscentrum, ÄBC, Hagfors

Kontroll den 24 maj 2022. Smuts/svartmögel runt fötterna till arbetsbänk i skalrum. Ett avloppsrör nära golvet gjorde det svårrengörligt. Allt åtgärdat vid kontroll den 22 september 2022. Ny kontroll den 15 december 2022. Bristande temperaturkontroller i kökets kylar och frysar. Ska följas upp vid nästa planerade besök.

Källa: Miljö- och byggkontoret i Hagfors

Så anmäler du matsnusk till Hagfors kommun

• Telefon 0563-188 47 eller miljo.bygg@hagfors.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hammarö kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Kils kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Grums kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Säffle kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Årjängs kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Munkfors

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerButikerCoopEkshäradHagforsHagfors kommunHäggårdenHandelIcaMatfusketRådaRestaurangerSofia KymanTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.