Hoppa till huvudinnehållet

Värna de viktiga uteserveringarna i Karlstad

Publicerad:
Behövs för ett levande centrum. Foto: Lisa Olaison

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Karlstads uteserveringar och ett par serveringstillstånd har hamnat i skottgluggen för klåfingriga kommunala paragrafryttare. Den styrande rödgröna koalitionen sätter tonen och verkar ovilliga att ta på sig ledartröjan och lösa problemen.

Under många år har uteserveringarna vi Stora torget skapat liv och rörelse i staden, och de har varit enormt uppskattade bland Karlstadsborna som numer skulle ha svårt att föreställa sig hur trist det var innan de kom upp, särskilt under sommarhalvåret. Men det finns en risk för att det kan bli så igen.

Det började med att Karlstadpartiet, med Peter Sörensen i spetsen, för någon månad sedan plötsligt ifrågasatte om uteserveringarna längs Kungsgatan ens var lagliga. Detta på grund av avsaknaden av bygglov, och senare har också brandskyddsaspekter tagits upp. Det outtalade målet verkar vara att få bort dem för gott.

Men det är väl bara att lösa problemen. I synnerhet om man är politiker. Den uttalade viljan hos de flesta av Karlstads politiker verkar ändå vara att uteserveringarna är viktiga och skapar ett levande centrum. Men då gäller det att visa handlingskraft också och ta ledningen för att trygga dess fortlevnad. Något som bland annat oppositionsrådet Alexander Torin (M) också påpekat. Men det har inte gjorts från den koalition av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet som ny styr kommunen.

Det visade sig sedan med all önskvärt tydlighet när en blixt från en klar himmel slog ner på Navieros uteservering i Inre hamn. Plötsligt var pergolan ett problem och uteserveringen måste bort. Det är ju inte utan att man misstänker att de rödgröna fått stora skälvan av det tidigare bråket kring uteserveringarna på Kungsgatan.

Erik Nilsson (KD) borde veta vad han talar om som före detta ordförande i stadsbyggnadsnämnden när han kritiserar beslutet och kallar det "paragrafrytteri". Det är klart att bestämmelser kan tolkas olika och att det är politikerna som sätter tonen. Och nu verkar de rödgröna sannerligen börjat rida på paragraferna. Till saken hör att kommunen själva smällt upp en pergola utanför Stadshotellet.

Men det tar inte slut här. Nu nekas de sommartid så populära Button down café och Sunset cinema serveringstillstånd av kommunen, vilket i praktiken betyder att de inte kommer att kunna bedriva sin verksamhet. Även här har kommunledningen uppenbarligen inte ens försökt göra något. Den borgerliga alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna) föreslår att reglerna ändras så att tillfälliga serveringstillstånd kan gälla flera år och fler dagar på året.

De rödgröna sitter dock still i båten och verkar inte beredda på att ta några egna initiativ, vare sig när det gäller uteserveringarna eller serveringstillstånden. Men det är bråttom nu. Våren närmar sig och säsongen börjar snart.

I teknik- och fastighetsnämnden och i arbetsmarknads- och socialnämnden tog Karlstads borgerliga allians i onsdags flera initiativ för att trygga den kommande säsongen. Samtidigt gav Christian Holm Barenfeld (M) en känga åt det nuvarande styret och anklagade dem för att sakna vilja och ledarförmåga. Förhoppningsvis skärper styret till sig, tänker prestigelöst och ser till att göra det som behövs. Annars kommer ett puritanskt och stelbent mörker att sänka sig över sommarsolen i Karlstad.

Artikeltaggar

Alexander TorinArbetsmarknads- och socialnämndenCenterpartietChristian Holm BarenfeldErik NilssonInre hamnKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKristdemokraternaKungsgatanLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaPeter SörensenServeringstillståndSocialdemokraternaStora torgetTeknik- och fastighetsförvaltningenUteserveringar