Hoppa till huvudinnehållet

Uteserveringsstriden – Karlstadpartiet polisanmäler NWT fastigheter: ”Ett brott”

Publicerad:
Uteserveringar på Kungsgatan i Karlstad är föremål för en hätsk debatt.
Uteserveringar på Kungsgatan i Karlstad är föremål för en hätsk debatt. Foto: Lisa Olaison

Det fortsätter att storma kring uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad.

Nu har Karlstadpartiet polisanmält NWT fastigheter.

– Bristande brandskydd är ett brott och det är fastighetsägaren som bär ansvar, säger talespersonen Peter Sörensen i ett pressmeddelande.

Det är den senaste av flera polisanmälningar som Karlstadpartiet gjort gällande uteserveringarna, som saknar bygglov och kan vara olagliga.

NWT berättade häromveckan att partiet anmält både Karlstads kommun och räddningstjänsten.

I ett pressmeddelande skriver Karlstadpartiet att räddningstjänsten redan 2014 framförde tydliga synpunkter på att placeringen av uteserveringarna medförde att fastighetens brandskyddskrav inte längre kunde uppfyllas.

Bland annat medförde uteserveringarna att framkomligheten för räddningstjänstens stegbil hindrades.

– Från Karlstadpartiet är vi bekymrade över politikernas agerande. De verkar ägna sig åt populistiskt tyckande om uteserveringar i allmänhet, eller åt omsorg om krögarnas ekonomi. Det här är ju ingen politisk fråga. Det handlar om att ta ansvar för medborgarnas säkerhet. Vi kan inte stå passiva och titta bort när vi via räddningstjänsten fått indikationer om att det finns allvarliga brister i brandskyddet på NWT:s fastighet på Kungsgatan, säger Peter Sörensen, politisk talesperson för Karlstadpartiet, i pressmeddelandet.

Peter Sörensen, politisk talesperson för Karlstadpartiet.
Peter Sörensen, politisk talesperson för Karlstadpartiet. Foto: HP Skoglund

Och fortsätter:

– Bristande brandskydd är ett brott och det är fastighetsägaren som bär ansvaret. Nu blir det upp till polisen att avgöra vad som är rätt och inte.

Magnus Henriksson, vd för NWT fastigheter, bestrider bestämt att man begått något lagbrott. I en skriftlig kommentar skriver han bland annat:

”NWT Fastighet skall inte uppföra någon uteservering, vi är inte markägare och till sist inte myndigheten som ger bygglov som säkerställer att alla krav som ställs uppfylls.”

”NWT Fastighet är grannar till någon annans byggnation. Som granne är vi mån om att de utredningar som krävs görs och att eventuella åtgärder utförs på ett sätt som gör att denna mycket omtyckta destination kan fortlöpa som en trygg och säker plats.”

Karlstadpartiet vädjar om tillsyn: ”Risk för allvarlig olycka”Torins besked om uteserveringarna – och känga till Sörensen: ”Förvånad”Efter kritiken – vd:n försvarar brandsäkerheten: ”Jag är trygg med den”Karlstadpartiet polisanmäler kommunen och räddningstjänsten: ”Grovt tjänstefel”Uteserveringarna på Kungsgatan utreds – krögaren: ”Absolut inte svartbyggen”Bråk om bygglov för uteserveringar och långa kötider: ”Ska JO-anmäla kommunen”Räddningstjänsten har varnat för riskerna – i nio år: ”Häftiga brandförlopp”

Artikeltaggar

BrandskyddBristerFastigheterKarlstadKarlstads kommunKungsgatanOlyckor och katastroferPeter SörensenPolitikUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.