TV: Forshaga med ”Perra” räddade kontraktet – efter stor kvalseriedramatik

Publicerad:
Forshaga IF, med tränare Per-Erik ”Perra” Johnsson som coachade Färjestad BK till SM-guld 2006 och 2009, räddade kontraktet i hockeyettan efter en rysarvinst hemma mot Falu i en direkt avgörande match. Foto: Anton Edman

Forshaga spelar även nästa säsong i hockeyettan efter 2–1-seger i kvällens direkt avgörande kvalseriefinal mot Falu IF i Ängevi ishall.

– Det är alltid lika roligt att vinna. Framför allt den glädjen spelarna visar till varandra alltså. Det är betalt det för en gammal gubbe, säger Forshagacoachen Per-Erik ”Perra” Johnsson med ett mycket stort leende.

Hjälten hyllar ”Perra”: ”Han har gjutit mod i truppen – vi var rätt stukade”

Förutsättningarna inför kvällens sista omgång i kvalserien västra till hockeyettan var väldigt tydliga. Det var Forshaga IF och Falu IF som gjorde upp om seriesegern och den plats som nästa säsong ger spel i just hockeyettan istället för division 2. Det var också just Forshaga och Falu som möttes i sista omgången och för Forshaga krävdes tre poäng, seger efter full tid, för att passera Falu i tabellen.

"Perra" inför kvalet: ”Sa till dom att det är deras fel att jag står här”

Forshaga började fredagskvällens batalj bäst hemma i Ängevi ishall och hade en 2–0-ledning inför den andra efter mål av Jakob Ringsby och Linus Johnsson. I andra var Forshaga nära 3–0 genom bland annat Viktor Owesten, men istället stod det 2–1 för hemmagänget inför den tredje. Emil Ax överlistade Forshagakeepern Gustav Griborn i slutet på andra perioden och Falu fick jubla framför ett 50-tal sjungande bortasupportrar.

Bomben: Legendaren ”Perra” Johnsson gör comeback i båset

Stor dramatik

Det blev en riktig nagelbitare i Ängevi ishall. Med 7.30 kvar av tredje räddade Griborn typ ett friläge och sedan fick Falu ett powerplay i två minuter för att jaga den där 2–2-kvitteringen som skulle räcka för Falu-avancemang till hockeyettan.

Forshaga städade av det numerära underläget men Falu fortsatte att skapa heta lägen och hemmalaget var pressat. Men Forshaga med coach Per-Erik ”Perra” Johnsson höll undan och vann med 2–1 och säkrade alltså nytt kontrakt i hockeyettan.

– Vi var illa ute. Vid deras 1–2-reducering tappade vi vårt spel från första perioden som nog är bland det bästa jag sett att vi gjort, säger 64-årige "Perra" och tillägger:

– Nu är Forshaga där Forshaga ska vara och jag kan åka hem.

Tidigare brandmästaren "Perra", som hoppade in som coach i Forshaga inför kvalserien, berättar att det inte blir någon fortsättning i Forshaga.

– Jag är klar. Det var en utryckning.

Per-Erik Johnsson gjorde det igen, hjälpte ett lag att vinna en kvalserie.

– Ja, det kanske jag gjorde, säger "Perra" och ler som bara "Perra" kan le.

Vinst för Grums

Grums IK avslutade samma kvalserie genom att plocka första segern genom 3–2 efter straffar hemma mot Orsa IK och det var Oliver Johansson som satte den avgörande straffen för ett Grums som slutade på fjärde plats i tabellen.

Artikeltaggar

Ängevi ishallFalu IFForshaga IF IshockeyGrums IK HockeyHockeyettanHockeyEttan Kvalserie västraIshockeyJakob RingsbyLinus JohnssonPer-Erik Johnsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare