Hoppa till huvudinnehållet

Luna, 20, kämpar för att få stanna i Karlstad: ”Kan inte välja mitt liv”

Publicerad:
Luna Abazid drömmer om att utbilda sig och jobba med vad hon vill – precis som vilken annan ungdom som helst. Men Migrationsverkets regler sätter stopp för stunden för Lunas framtidsplaner.
Luna Abazid drömmer om att utbilda sig och jobba med vad hon vill – precis som vilken annan ungdom som helst. Men Migrationsverkets regler sätter stopp för stunden för Lunas framtidsplaner. Foto: Lisa Olaison

Luna Abazid, 20, kämpar för att få bo kvar i Karlstad.

Mest av allt drömmer hon om att få gå på universitetet.

Men för att få permanent uppehållstillstånd måste hon jobba istället.

– Jag har inte makten över mitt eget liv, säger Luna Abazid.

Luna slår sig ner på ett café på Bergvik köpcentrum. Hon ska snart börja sitt arbetspass på butiken Teknikmagasinet.

Hon har bott i Sverige i drygt fem år. Hennes svenska är klockren. Men var Luna befinner sig om ett år vet hon inte. Hon har inget permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Allt Luna vill är att få utbilda sig på Karlstads universitet. Men hon behöver skjuta på sina framtidsdrömmar för att ha en chans att få stanna kvar här.

Luna föddes i Syrien och har syrianskt medborgarskap. I övrigt har hon ingen relation till Syrien. Hela hennes uppväxt var i Dubai. Där bodde hon med sin familj tills hon var 15. Men i Dubai kunde hon inte få permanent uppehållstillstånd.

Hon bestämde sig för att lämna allt hon kände till och ensam flytta till Sverige.

– Jag ville säkerställa min framtid och känna att jag hade ett ställe där jag kunde säga att här bor jag, jag hade inte det någonstans. Jag ville ha tryggheten i att jag hade ett land jag kunde få bo och vara kvar i.

”Jag gjorde allt jag kunde för att lära mig språket så fort som möjligt. Jag satt och kolla på en massa Disneyfilmer på svenska i flera dagar.”
”Jag gjorde allt jag kunde för att lära mig språket så fort som möjligt. Jag satt och kolla på en massa Disneyfilmer på svenska i flera dagar.” Foto: Lisa Olaison

Toppbetyg i skolan

I Åmål har Luna en moster som hon flyttade till. Hon började direkt i en vanlig skolklass för årskurs nio. Svenskan såg hon på egen hand till att hon lärde sig snabbt genom att kolla på svenska filmer. Gymnasiet lämnade hon sen med toppbetyg.

Efter gymnasiet var målet en universitetsutbildning. Flytten gick till Karlstad och våren 2022 började Luna på KAU. I samma veva tog hennes tillfälliga uppehållstillstånd slut.

Luna hade redan blivit nekad permanent uppehållstillstånd för att hon saknade en anställning som bevis på att hon kunde försörja sig.

Eftersom hon gick på universitetet levde hon på CSN.

– Men det räknas tydligen inte som inkomst, säger Luna.

”Jag har inte friheten att välja mitt liv”

Istället fick Luna hoppa av skolan och hitta ett jobb för att kunna uppfylla kraven för att få stanna i Sverige.

Nu har hon en fast anställning på Teknikmagasinet på Bergvik. Som hon som med allt annat gör till hundra procent.

– Förra månaden var jag månadens säljare, berättar hon.

Men, tillägger hon:

– Det enda jag vill är att börja plugga igen.

Hon tycker att situationen hon befinner sig i är orättvis. Hon känner att hon inte har någon frihet i sitt liv att göra sina egna val.

– Det är så orättvist att jag måste välja mellan min utbildning och mitt uppehållstillstånd. Jag har inte friheten att välja mitt liv och om jag vill plugga eller jobba. Det är en omöjlig situation att vara i.

Luna blev nyligen månadens säljare på sitt jobb. ”Jag gör allt 100 procent” säger hon.
Luna blev nyligen månadens säljare på sitt jobb. ”Jag gör allt 100 procent” säger hon. Foto: Lisa Olaison

Samtidigt läser hon en kurs på heltid – för att inte behöva sätta sina drömmar om en utbildning helt på paus.

– Jag vill börja satsa på mig och min framtid. Jag har så mycket jag vill göra som inte har med att vara säljare att göra, men jag vågar inte riskera min anställning för då får jag inte permanent uppehållstillstånd.

Luna fortsätter:

– Jag vill inte behöva slösa bort ytterligare ett år på ett jobb för att någon på Migrationsverket har bestämt det. Att de har makten över mitt liv är helt absurt och framförallt orättvist. Det känns som att jag blir kvävd.

Nu lever Luna med ett förlängt tillfälligt uppehållstillstånd på två år som går ut i slutet av året.

Då ska hon ansöka om permanent uppehållstillstånd igen. Hon önskar att hon också hade fått söka in till universitetet. Media och kommunikation vill hon läsa.

– Alla jag har pratat med säger att jag måste vänta med skolan. Men jag vill börja så snabbt som möjligt. Jag förstår inte, varför måste jag vänta? Jag vill ha en utbildning, men får inte den friheten.

”Jag är helt utbränd. Som immigrant måste man alltid bevisa att man är värd att vara här.” säger Luna Abazid.
”Jag är helt utbränd. Som immigrant måste man alltid bevisa att man är värd att vara här.” säger Luna Abazid. Foto: Lisa Olaison

”Lyx att kunna göra misstag”

Luna vill göra folk medvetna om att det är inte lätt att vara immigrant, säger hon.

– Vi måste kämpa och det är inte lätt alls. Som immigrant måste man alltid bevisa sig. Man måste alltid bevisa att man är värd att vara här.

Det är slitsamt och tungt att leva med ovissheten.

– Jag är helt utbränd. Jag har inte tid för något. Jag måste till jobbet, sen till skolan och sen hem och plugga. Jag är helt slutkörd för att jag måste visa så mycket att jag är värd att få vara här. Samtidigt måste jag vara tacksam att jag får vara här.

– Jag får inte göra några misstag. Allt kan påverka min ansökan negativt. Jag har inte lyxen av att vara människa och göra misstag, säger Luna.

Migrationsverket svarar:

Varför får man inte plugga och leva på CSN om man ska söka permanent uppehållstillstånd?

– Det är enbart inkomster från den sökandes anställning eller näringsverksamhet alternativt en kombination av dessa som kan tillgodoräknas vid bedömningen av försörjningskravet. Det innebär att andra inkomster såsom till exempel olika former av bidrag, stipendier och avkastningar på kapital inte kan tillgodoräknas, säger Camilla Wendel presskontant för Migrationsverket.

Varför räknas CSN inte som inkomst?

– Det är så som reglerna är utformade. Inkomsten ska komma från anställning eller näringsverksamhet eller en kombination av dessa.

Är det inte bra att personer som vill utbilda sig börjar på universitetet och utbildar sig här i Sverige?

– Det är inte Migrationsverkets uppgift att uttala sig om det. Det är en politisk fråga som får riktas till politikerna.

Artikeltaggar

AnställningarBergvikCSNGymnasieskolanKarlstads universitetMänskligtPolitikSkola och utbildningUppehållstillståndUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.