Fem år har det tagit för biodlaren Lars Pettersson, 50, att få till en dom mot en 44-åring man som sålde över 19 000 kilo kinesisk honung som ”svensk honung”. Lars kunde avslöja ett bedrägeri som höll på att kosta hans företag över en miljon kronor.
44-åringen dömdes nyligen för grovt bedrägeri.
Det var hösten 2018 som hela historien började där Lars Pettersson på LP:s biodling AB i Torstensbyn, Kila i Säffle kommun, erbjöds att köpa över 19 ton honung som säljaren bedyrade vara svensk.
Försäljning av söt vara fick surt slut – 44-årig man döms för grovt bedrägeriSäljaren, en 44-åring, med yrkesbiodling i Västra Götaland dök upp lite sporadiskt på LP:s biodling.
– Han kom in och sa att han skulle sluta sälja honung lokalt och ville sälja till mig. Köper du? Ja, det kan jag göra, svarade Lars.
44-åringen ville sälja – 19 000 kilo, vilket kan jämföras med att LP:s biodling med 900 bisamhällen producerade 27 000 kilo under hela 2022.
– Oj, det var mycket. Har du så mycket honung? svarade jag. Ja, men, du vet, jag har ju 300 egna bisamhällen och min fru har bin och jag har fem ton kvar sedan ifjol, fick Lars till svar.
Med det svaret fann han det ändå inte helt orimligt att det kunde vara sant, för områden i Västra Götaland är gynnsamma för biodling och pollinering.
Honungen transporterades till Lars och man vägde in samtliga fat. Anställda i företaget började ana oråd. Allt såg inte rätt ut.
Det var exakt samma vikt, 300 kilo i plåtfat och honungen var helt ren, med ”bara lite skum på ytan”.
– Oftast brukar det vara någon geting och något bi som har flugit i och det är alltid lite vax-partiklar som ligger och flyter.
Och de separeras förstås bort senare i produktionen.
Jag är jätteglad att han dömdes för jag är mån om att varumärket svensk honung ska ha svenska flaggan i topp.
Man skickade prover till Honungsringen i Sverige, som Lars själv var med och startade för cirka 30 år sedan, men på grund av sjukdom där skickades prover även till ett stort ackrediterat tyskt analysföretag.
Analyssvaret dröjde och Lars hade lovat att betala 44-åringen.
– Så jag betalade honom först 500 000 kronor och hela fakturan var på en bit över miljonen, 1 083 000 ungefär.
Då kom mejlsvar från Tyskland: det var kinesisk honung.
– Jag blev helt kall, helt chockad och tänkte, vad är det här?
Honungsringen bekräftade senare.
– Det var helt klart. Jag hade blivit blåst. Han visste att jag bara köper svensk honung och det trodde jag att jag köpt.
Hade jag skickat ut den här honungen till Ica vet jag inte hur vi skulle kunna ha rett ut det.
Lars hade avtalat 57 kronor kilot, men 44-åringen ska ha fått den för mellan 14 och 18 kronor kilot, för Lars fick ut handelsfakturan.
Konfronterade 44-åringen
Lars konfronterade 44-åringen, som först nekade, men till slut erkände att han köpt kinesisk honung. Lars fick tillbaka 110 000 kronor, men inget mer.
En juridisk process i tingsrätten slutade med en förlikning, där Lars köpte den kinesiska honungen till inköpspris och sålde den vidare till en österrikisk mjöd-tillverkare och tog över några maskiner från 44-åringen.
Men händelsen var polisanmäld, åtal väcktes och målet kom upp i tingsrätten 2022 och i onsdags föll domen, där 44-åringen dömdes för grovt bedrägeri till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst.
I slutändan blev det ett nollsummespel för Lars Pettersson.
– Jag är jätteglad att han dömdes för jag är mån om att varumärket svensk honung ska ha svenska flaggan i topp. Hade jag skickat ut den här honungen till Ica vet jag inte hur vi skulle kunna ha rett ut det.