Hoppa till huvudinnehållet

Kulturministern stortrivdes i spelarkivet: ”Det här är ju magiskt”

Publicerad:
Kulturminister Parisa Liljestrand besökte på fredagen Embracers nyöppnade spelarkiv och hon hittade flera spel hon själv spelat.
Kulturminister Parisa Liljestrand besökte på fredagen Embracers nyöppnade spelarkiv och hon hittade flera spel hon själv spelat. Foto: Tommy Pedersen

– Wow! Det här är ju magiskt!

Kulturministern Parisa Liljestrand (M) blev som barn på nytt när hon kom in i speljätten Embracers välfyllda arkiv.

Innan besöket var över hade hon både gått på nostalgisk upptäcktsfärd i hyllorna och själv fått spela en gammal favorit.

Pressekreteraren tittar på klockan, men ministern är bestämd. Blir hon lite sen till nästa punkt på dagordningen må det vara hänt:

– Jag måste ju få spela lite också, säger hon och det har de ansvariga på spelarkivet redan riggat upp för.

Parisa Liljestrand fick bekänna färg i ett klassiskt gammalt spel och visst hittade hon handgreppen, även om det var ett tag sen hon spelade.
Parisa Liljestrand fick bekänna färg i ett klassiskt gammalt spel och visst hittade hon handgreppen, även om det var ett tag sen hon spelade. Foto: Tommy Pedersen

Stunden i spelhörnan blir kort men intensiv och en glad avrundning på ett besök som fyllts av både nostalgi och politik.

”Jag älskade det här”

”Här blir man som barn på nytt” sa Parisa Liljestrand strax efter att hon kommit innanför dörrarna på Embracer Games Archive, i en före detta industrilokal i utkanten av Karlstad. Och entusiasmen avtog inte, tvärtom, när hon guidades runt bland hyllorna där runt 60 000 olika spel och andra spelrelaterade produkter förvaras.

Elva frågor på nio minuter: Här är snabba ryck med kulturministern

– Wow! Det här är ju magiskt! Det är så himla fint att det görs en sån här satsning, säger hon.

Ett färgglatt Bubble Bobble-spel fångar hennes öga:

– Nämen Gud, kolla här, jag älskade det här! Jag orkar inte, det här är bara för bra! säger hon.

Parisa Liljestrand guidades i arkivhyllorna av David Boström, vd för arkivet och Natalia Kovalainen, chefsarkivarie.
Parisa Liljestrand guidades i arkivhyllorna av David Boström, vd för arkivet och Natalia Kovalainen, chefsarkivarie. Foto: Tommy Pedersen

”Spel är kultur”

Att en kulturminister över huvud taget besöker ett dataspelsföretag säger kanske också något om spelbranschens utveckling.

För Parisa Liljestrand, född 1983, är det självklart att också spel är kultur:

Häng med till Embracers spelarkiv: ”Som julafton när det är dags att packa upp”

– Jag tycker att spel är kultur. Det här är ju ett bevis på det. Det finns ett intresse, en historia och en framtid och att det finns så pass många delar av kulturlivet som går samman och går gemensamt för att skapa någonting. Det är också fantastiskt, säger hon.

Arman Teimouri, public affairs-chef, och Johan Ekström, vice vd och koncern-CFO, var två av Embracer-krafterna som mötte kulturminister Parisa Liljestrand.
Arman Teimouri, public affairs-chef, och Johan Ekström, vice vd och koncern-CFO, var två av Embracer-krafterna som mötte kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Tommy Pedersen

För att skapa spel behövs teknikkunnande, men det ska också skapas musik, berättelser, figurer och landskap. Och förr kunde en bok bli film och sen ett spel, idag filmatiseras framgångsrika spel.

Större än film och musik

Att markera att spel är en del av kultursfären var också ett av målen med ministerbesöket, tycker Arman Teimouri, den tidigare riksdagsledamoten som är public affairs-chef på Embracer.

Dataspelsbranschen är större än film, teater och musik tillsammans, men den är inte en naturlig del av svensk kulturpolitik.
Arman Teimouri

– Hela dataspelsbranschen är en viktig del av kulturnäringen. Vi har närmare 8000 sysselsatta i Sverige och branschen omsätter ungefär 30 miljarder och står för ungefär 4 procent av svensk tjänsteexport. Det är en viktig del för både svensk konkurrenskraft och för kulturnäringen. Dataspelsbranschen är större än film, teater och musik tillsammans, alltså branschen i världen totalt – men, den är inte en naturlig del av svensk kulturpolitik. Det är fortfarande så att branschen får kämpa sig in för att bli en del av den.

Vill stärka konkurrenskraften

Han konstaterar att spelbranschen växt sig stark, men:

– Man kan bara bygga ett torn med klossar till en viss höjd och sen behöver man stöd på olika sätt och det är väl där branschen befinner sig idag. Ska den här branschen ha lika bra konkurrenskraft här som i övriga Europa, där man stöttat upp den här branschen betydligt mer än Sverige har gjort, då måste också Sverige steppa upp. Politiken ska vattna där det gror. Här är verkligen en sån bransch där det gror och det finns möjlighet att gro mer, med ganska små medel, säger han.

”Jag skulle inte kalla mig en spelare, men efter att ha varit här inser jag att jag nog tagit del av spelkulturen mer än jag trott”, säger Parisa Liljestrand.
”Jag skulle inte kalla mig en spelare, men efter att ha varit här inser jag att jag nog tagit del av spelkulturen mer än jag trott”, säger Parisa Liljestrand. Foto: Tommy Pedersen

Utbildning och kompetensförsörjning, men också regelverk på EU-nivå och ny teknik, inte minst AI, var några av frågorna han tog upp med ministern.

”Fantastisk industri”

Parisa Liljestrand kom inte med några löften, men summerar vad hon tar med sig från besöket med positiva ord.

– Dels den fantastiska industri som spelindustrin är för Sverige och vilken tillväxtfaktor det är för svensk näring, men också behoven av att uppmärksamma branschen, att politiken måste hänga med i samhällsutvecklingen, där det här är en oerhört stor del.

Parisa Liljestrand ville gärna spela och visst var spelhörnan förberedd för ett ministerbesök.
Parisa Liljestrand ville gärna spela och visst var spelhörnan förberedd för ett ministerbesök. Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

Arman TeimouriDataspelsbranschenDatorspelEmbracerITKarlstadKulturModeraternaNöje/KulturParisa LiljestrandPolitikSamhälleSpel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.