Hoppa till huvudinnehållet

Anrika Glänne gård ska säljas: ”Ett svårt beslut”

Publicerad:
Till salu. 450 kvadratmeter anrik herrgård.
Till salu. 450 kvadratmeter anrik herrgård. Foto: Lisa Olaison

Glänne gård – en herrgård med storslagen litterär historik – ska nu säljas. På gården har såväl Gustaf Frödings farmor som förlagan till Gösta Berling bott.

– Det har varit ett svårt beslut för det är ett så fantastiskt ställe, säger Malin Lanzer, som äger gården.

Gården ligger norr om Karlstad, strax öster om Vallargärdet. Inrymmer matsal, salong, flygelrum, tre moderna badrum, tre sovrum och ett master bedroom med utsikt över sjön Gapern. Trädgården är ungefär 1,5 hektar stor och innehåller en mindre park med damm.

Gustaf Frödings farmor Gustava föddes på gården, precis som hennes bror Emanuel Branzell som sägs ha inspirerat till Selma Lagerlöfs romanfigur Gösta Berling. I något mer modern tid, under 1980-talet, var det gästgiveri på herrgården.

Men nu ska den 450 kvadratmeter stora gården säljas.

– Det har varit ett svårt beslut för det är ett så fantastiskt ställe, men det grundar sig i att jag och mina barn har bott i Karlstad i många år och att vi då inte haft möjligheten att vara där så ofta som vi önskat, och att jag i perioder också har hyrt ut huset, säger Malin Lanzer.

Malin Lanzer här i herrgårdens stora hall. ”Det har varit ett svårt beslut att sälja”, menar hon.
Malin Lanzer här i herrgårdens stora hall. ”Det har varit ett svårt beslut att sälja”, menar hon. Foto: Lisa Olaison

Hon fortsätter:

– Nu har jag kommit till en punkt när det känns rätt att lämna över nycklarna permanent till någon som har ett intresse av att fortsätta och få förvalta och få möjligheten att uppleva denna unika fastighet.

Livet förändras

Den senaste tiden har Malin Lanzer endast förvaltat fastigheten, men hon har tidigare berättat för NWT om planerna på att återvända till herrgården på ålderns höst.

– Så var det länge och är på ett vis fortfarande. Men så förändras livet. Beslutet att sälja har verkligen varit en process som mognat fram och det är först nu som jag har känt mig redo.

Gården har nästan alltid varit en del av henne, den har varit i släkten i generationer, bortsett de 20 åren när det var restaurangverksamhet i byggnaden.

 • Matsalen.
  Matsalen. Foto: Lars Forsberg
 • Köket med moderna inslag.
  Köket med moderna inslag. Foto: Emma Sundh
 • Biblioteket på herrgården.
  Biblioteket på herrgården. Foto: Emma Sundh
 • Nyrenoverade badrum.
  Nyrenoverade badrum. Foto: Lisa Olaison

Ångrar inte köpet

2005, när herrgården åter blev till salu, köpte Malin Lanzer tillbaka gården tillsammans med sin dåvarande man, trots att man egentligen letade efter en sommarstuga.

– Det finns inte en sekund jag ångrar köpet av Glänne gård. Vi har haft underbara år på gården och barnen har vuxit upp i en lantlig miljö, men med nära till stan för aktiviteter och annat.

Stor renovering

Gården har renoverats med en tanke att få den tillbaka till hur det såg ut på 1780-talet, men samtidigt i modern tappning.

– Det har varit en lång och aktiv restaureringstid, med ett engagemang från familj, släktingar, vänner, arkitekter och duktiga hantverkare. Helt fantastiskt kul och lärorikt, som jag ser tillbaka på med värme. Jag känner mig stolt över att jag fått vara en del i att återskapa Glänne gård till sin forna glans.

Malin Lanzer menar också att det under åren funnits ett stort intresse för huset och dess historia.

– Jag har fått besök av författare, människor som har intresse för byggnadsvård, yoga retreats och haft fantastiska fester med nära och kära. Det är som att huset skriker efter liv – att höra barnspring och glada vuxna som pratar och umgås.

Malin Lanzer har samlat porträtt av de som bott i huset tidigare. Här är några exempel, från vänster: Malins gammelmorfar Ivar Wennerström som var landshövding i Värmland och en tid försvarsminister, Emanuel Branzell och Frödings farmor Gustava Branzell.
Malin Lanzer har samlat porträtt av de som bott i huset tidigare. Här är några exempel, från vänster: Malins gammelmorfar Ivar Wennerström som var landshövding i Värmland och en tid försvarsminister, Emanuel Branzell och Frödings farmor Gustava Branzell. Foto: Lisa Olaison

De senaste åren har gården hyrts ut.

– Det har varit allt från barnfamiljer, ensamstående och till de som vill bo i kooperativ som har hört av sig.

Vad är det bästa med huset?

– Det är så ofantligt vackert, att man känner historiens vingslag när man är där, ett lugn och att alla som har besökt huset säger att de sover så gott. Ett ställe där man känner sig hemma och med en koppling till spännande historia.

Så, vad tror du om möjligheterna att få det sålt?

– De är goda. Jag pratade med min mäklare igår och hon säger att det är många som har hört av sig från området, Stockholm och från utlandet. Det ska verkligen bli spännande att följa Glänne gårds framtid, säger Malin Lanzer.

Foto: Emma Sundh

Artikeltaggar

Bostad och byggenEmanuel BranzellFamiljFastigheterGustaf FrödingHistoriaKarlstadSelma LagerlöfSläktStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.