Hoppa till huvudinnehållet

Kritiserad besparing av vårdplatser igång – senast juni ska det vara tomt

Publicerad:
Resurscentrum Rosenbad i Karlstad avvecklar nu sitt korttidsboende.
Resurscentrum Rosenbad i Karlstad avvecklar nu sitt korttidsboende. Foto: Håkan Strandman

Beslutet att ta bort 31 av 53 vårdplatser på Resurscentrum i Karlstad fick skarp kritik när NWT skrev om det.

Nu är avvecklingen igång. Från 1 april är det intagningsstopp och i juni ska det vara klart.

– Vi skapar nu ett nytt hemplaneringsteam som drar igång direkt kunder hamnar på sjukhus, säger Jill Mattsson, verksamhetschef för trygghetsboende i Karlstad.

I januari i år skrev NWT om att det saknas 30 miljoner kronor i budgeten för vård- och omsorgsnämnden i Karlstad.

Genom att ta bort 31 av 53 vårdplatser på korttidsboendet Resurscentrum gör man den största besparingen. Besparingen motsvarar halvårseffekt med 10 miljoner kronor i år och helårseffekt nästa år motsvarande 20 miljoner kronor. Resterande underskott finansierar nämnden med eget kapital.

De vårdplatser som försvinner är korttidsboende, där patienter har mellanlandat mellan en sjukhusvistelse och det egna boendet. För att få hjälp och tillsyn samt hinna anpassa hemmet med eventuella hjälpmedel som behövs när de kommer hem.

Nu är man igång med omställningsarbetet.

– Vi inför intagningsstopp på Resurscentrum från 1 april. Vi har kunder där idag men cirka tio vårdplatser färre så vi har kunnat stänga en våning och ha en öppen. Det blir bättre för både kunderna och personalen, säger Jill Mattsson, verksamhetschef för trygghetsboende i Karlstad.

Högre krav

Resurscentrum har innan beslutet ofta fyllt alla platser på korttidsboendet så det är ett omfattande planeringsarbete som drar igång.

– Det ställer högre krav på oss att se till att olika hjälpmedel finns på plats i hemmet när kunden kommer från sjukhuset. Har man till exempel brutit lårbenshalsen så vet vi vad som behövs hemma gällande toalett, dusch och så vidare, säger Jill Mattsson.

– Vi skapar ett nytt hemplaneringsteam som drar igång direkt kunden hamnar på sjukhus. Det blir en bättre planering tidigare och en trygghet för kunden, fortsätter hon.

Jill Mattsson, verksamhetschef trygghetsboende i Karlstads kommun, skapar nu hemplaneringsteam.
Jill Mattsson, verksamhetschef trygghetsboende i Karlstads kommun, skapar nu hemplaneringsteam. Foto: Lisa Olaison

I juni ska korttidsboendet vara helt avvecklat.

– Egentligen så fort som möjligt, men senast i juni, ska det vara tomt där. De kunder som bor där nu vet att de kan vara kvar till dess det är löst med nytt boende, om de står i kö till ett boende, eller det egna hemmet är anpassat.

Fått nya jobb

Avvecklingen berör 30 personal, 24 undersköterskor och ett antal chefer. Alla är lovade andra jobb inom kommunens verksamheter.

Har all personal fått nya jobb?

– Det finns anställningar till alla utifrån samtal med var och en och deras önskemål. En del har redan slutat och börjat på nya jobb och för övriga kommer det ske i ungefär samma takt som avvecklingen sker, säger Jill Mattsson.

– Men sommaren blir ett pussel att lägga för cheferna.

Beskedet om att vårdplatserna försvinner väckte en hel del ilska och oro, har ni mötts av mycket kritik?

– Nej, några enstaka samtal från kunder och närstående som undrar hur det ska bli nu då de haft det så bra här tidigare. Vi har kunnat svara på de frågor som funnits och de har varit nöjda med det.

Och bland personalen?

– Vi fångade upp många frågor och oro på de enskilda samtalen direkt efter beslutet. Efter det har det inte varit något.

Vad tycker du om det här förslaget?

– Jag tror det kommer bli en bra lösning när omställningen väl är klar. Det är besvärligt med förändringar och det blir en del ”träningsvärk” och skav. Men det kommer leda till ett bättre planeringsarbete så kunderna kan komma direkt hem. Det är vad de vill.

Besparingar inom vården i Karlstad – 31 vårdplatser föreslås tas bortAvveckling av korttidsboende – men två nya vårdboenden planeras i KarlstadKlart: Vårdplatserna i Karlstad försvinner i nytt besparingspaket

Artikeltaggar

Jill MattssonKarlstadKarlstads kommunKritikOroligheterSjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.