Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska kommuner tävlar om pris – så mycket kostar det: ”Lite hajpat”

Publicerad:

Två värmländska kommuner tävlar om att utses till Sveriges kvalitetskommun.

Att delta kostar mer än 100 000 kronor – och en seger har tidigare varit förenad med miljonbelopp.

– I kommun-Sverige är det här lite hajpat, säger Karlskogas kommundirektör Susanne Afzelius.

Arvika och Karlskoga utgör tillsammans med skånska Höganäs och västgötska Ulricehamn den nominerade kvartetten till Sveriges kvalitetskommun, en utmärkelse som delas ut på av bland andra Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Priset delas ut vartannat år och tilldelas den kommun som ”lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande samt leverera tjänster med hög kvalitet”.

Deltagandet i tävlingen är inte gratis. För att bli nominerade har Arvika och Karlskoga genomgått en utvärdering i form av SKR:s så kallade kommunkompass. I år är avgiften för det 115 000 kronor.

Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson delade ut pokalen till Henrik Thunes och Per Törnvall från Sollentuna kommun 2019.
Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson delade ut pokalen till Henrik Thunes och Per Törnvall från Sollentuna kommun 2019. Foto: Johanna Herbst

Sveriges kvalitetskommun delas ut på en vinnarkonferens under Kvalitetsmässan på Svenska mässan i Göteborg, som i år hålls 21–23 november.

När Helsingborg tilldelades utmärkelsen 2017 skickade staden en delegation på 24 personer till mässan. Det kostade mer än 200 000 kronor.

På mässan hade Helsingborgs stad en monterplats som totalt kostade 730 000 kronor.

Sveriges kvalitetskommun

Sveriges kvalitetskommun delas ut sedan 2003 och går till den kommun som har ”lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande”.

Till grund ligger den så kallade kommunkompassen där kommunen utvärderas av ett expertteam från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Vinnaren utses slutligen av en jury.

Utmärkelsen delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg tillsammans med fyra andra priser: Sveriges digitaliseringskommun, Sveriges modernaste myndighet, Sveapriset (den bästa innovationsidén inom e-hälsa) och Götapriset (samhällsutveckling och bättre välfärd).

Källa: Kvalitetsmässan

2019 års vinnare Sollentuna skickade ett 30-tal personer, till en kostnad av ungefär 300 000 kronor. Kommunen redovisar även mässkostnader på 170 000 kronor, bestående av bland annat en monter och en film.

Den senaste vinnaren Nacka hade 16 deltagare på mässan, med prislappen 121 000 kronor. Montern och andra kostnader vid mässan stannade på 260 000 kronor, enligt kommunen.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och stadsdirektören Victor Kilén tog emot Nackas utmärkelse 2021.
Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och stadsdirektören Victor Kilén tog emot Nackas utmärkelse 2021. Foto: Rickard Olausson

Tidigare stod det i tävlingsinbjudan att vinnaren förväntades bjuda in till ”en eller flera kvalitetsdagar för att visa upp sina vinnande metoder och arbetssätt”.

Helsingborg följde upp sin titel med att bjuda in till konferensen Hbg mashup i två dagar i maj 2018. Evenemanget beskrivs som en kombination av kvalitetsdagar och chefsdag för stadens chefer. Kostnaden stannade på drygt 2,5 miljoner kronor.

Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg och kommunalråd Peter Danielsson (M) tog emot utmärkelsen 2017.
Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg och kommunalråd Peter Danielsson (M) tog emot utmärkelsen 2017. Foto: Johanna Herbst

Sollentuna var en av värdarna för en digital vinnarkonferens 2020, medan den nuvarande innehavaren av utmärkelsen, Nacka, uppger att kommunen inte stått som värd för någon konferens.

Några kvalitetsdagar nämns inte i inbjudan till årets tävling. I stället står det att vinnaren förväntas delta i Kvalitetsmässans vinnarkonferens.

Karlskoga kommer att skicka nio personer till Kvalitetsmässan. Det är kommunledningsgruppen, bestående av kommundirektören och andra höga chefer, som åker.

Deltagaravgift, mat och boende kostar 123 474 kronor.

– Mässan är något vi från kommunen skulle gå på ändå, det är en möjlighet att utvecklas och bli en så bra kommun som möjligt. Det är inte bara priset som gör att vi deltar, säger Susanne Afzelius.

Susanne Afzelius är glad över Karlskogas nominering: ”I kommun-Sverige är det här lite hajpat”.
Susanne Afzelius är glad över Karlskogas nominering: ”I kommun-Sverige är det här lite hajpat”. Foto: Eric Hellqvist

Hon tillträdde som kommundirektör i oktober förra året och är glad över nomineringen.

– Det känns verkligen fantastiskt. I kommun-Sverige är det här lite hajpat.

Enligt Susanne Afzelius ansökte Karlskoga inte om att nomineras. Det var efter att kommunen gjort kommunkompassen som Karlskoga valdes ut.

– Jag tror att det handlar om att vi tänker nytt. Vi försöker vara så bra som möjligt för våra medborgare.

Några kvalitetsdagar ser inte ut att arrangeras i östra Värmland även om Karlskoga skulle utses till Sveriges kvalitetskommun.

– Det är ingenting vi har planerat för i dagsläget.

Både Susanne Afzelius och Arvikas kommundirektör Hans Karlsson säger att nomineringen och den positiva uppmärksamheten motiverar dem att förbättra de delar i kommunkompassen där de fått sämre resultat.

– Det är en sporre för att bli bättre, säger Hans Karlsson.

Hans Karlsson ser Arvikas goda resultat i kommunkompassen som en sporre för att bli ännu bättre.
Hans Karlsson ser Arvikas goda resultat i kommunkompassen som en sporre för att bli ännu bättre. Foto: Anton Eriksson

Att genomgå kommunkompassen ser han som en bra investering.

– En vanlig revision kostar betydligt mer.

Hur många som kommer att representera Arvika på Kvalitetsmässan är ännu inte klart.

– Det kommer inte vara någon bussresa, om jag uttrycker mig så.

Inte heller Arvika har planerat för några kvalitetsdagar.

– Skulle det uppträda ett sånt krav får vi värdera det, men det jag tänker att vi behöver göra är att anordna aktiviteter för våra chefer och medarbetare i kvalitetsfrågor.

Tidigare vinnare

2003: Botkyrka

2005: Umeå

2007: Lomma

2009: Stockholm

2011: Kungsbacka

2013: Örebro

2015: Kävlinge

2017: Helsingborg

2019: Sollentuna

2021: Nacka

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunHans KarlssonKarlskogaKarlskoga kommun (org)NomineringarPolitikSusanne AfzeliusUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.