Två värmländska kommuner tävlar om att utses till Sveriges kvalitetskommun.
Att delta kostar mer än 100 000 kronor – och en seger har tidigare varit förenad med miljonbelopp.
– I kommun-Sverige är det här lite hajpat, säger Karlskogas kommundirektör Susanne Afzelius.
Arvika och Karlskoga utgör tillsammans med skånska Höganäs och västgötska Ulricehamn den nominerade kvartetten till Sveriges kvalitetskommun, en utmärkelse som delas ut på av bland andra Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Priset delas ut vartannat år och tilldelas den kommun som ”lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande samt leverera tjänster med hög kvalitet”.
Deltagandet i tävlingen är inte gratis. För att bli nominerade har Arvika och Karlskoga genomgått en utvärdering i form av SKR:s så kallade kommunkompass. I år är avgiften för det 115 000 kronor.
Sveriges kvalitetskommun delas ut på en vinnarkonferens under Kvalitetsmässan på Svenska mässan i Göteborg, som i år hålls 21–23 november.
När Helsingborg tilldelades utmärkelsen 2017 skickade staden en delegation på 24 personer till mässan. Det kostade mer än 200 000 kronor.
På mässan hade Helsingborgs stad en monterplats som totalt kostade 730 000 kronor.
Sveriges kvalitetskommun
Sveriges kvalitetskommun delas ut sedan 2003 och går till den kommun som har ”lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande”.
Till grund ligger den så kallade kommunkompassen där kommunen utvärderas av ett expertteam från Sveriges kommuner och regioner (SKR). Vinnaren utses slutligen av en jury.
Utmärkelsen delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg tillsammans med fyra andra priser: Sveriges digitaliseringskommun, Sveriges modernaste myndighet, Sveapriset (den bästa innovationsidén inom e-hälsa) och Götapriset (samhällsutveckling och bättre välfärd).
Källa: Kvalitetsmässan
2019 års vinnare Sollentuna skickade ett 30-tal personer, till en kostnad av ungefär 300 000 kronor. Kommunen redovisar även mässkostnader på 170 000 kronor, bestående av bland annat en monter och en film.
Den senaste vinnaren Nacka hade 16 deltagare på mässan, med prislappen 121 000 kronor. Montern och andra kostnader vid mässan stannade på 260 000 kronor, enligt kommunen.
Tidigare stod det i tävlingsinbjudan att vinnaren förväntades bjuda in till ”en eller flera kvalitetsdagar för att visa upp sina vinnande metoder och arbetssätt”.
Helsingborg följde upp sin titel med att bjuda in till konferensen Hbg mashup i två dagar i maj 2018. Evenemanget beskrivs som en kombination av kvalitetsdagar och chefsdag för stadens chefer. Kostnaden stannade på drygt 2,5 miljoner kronor.
Sollentuna var en av värdarna för en digital vinnarkonferens 2020, medan den nuvarande innehavaren av utmärkelsen, Nacka, uppger att kommunen inte stått som värd för någon konferens.
Några kvalitetsdagar nämns inte i inbjudan till årets tävling. I stället står det att vinnaren förväntas delta i Kvalitetsmässans vinnarkonferens.
Karlskoga kommer att skicka nio personer till Kvalitetsmässan. Det är kommunledningsgruppen, bestående av kommundirektören och andra höga chefer, som åker.
Deltagaravgift, mat och boende kostar 123 474 kronor.
– Mässan är något vi från kommunen skulle gå på ändå, det är en möjlighet att utvecklas och bli en så bra kommun som möjligt. Det är inte bara priset som gör att vi deltar, säger Susanne Afzelius.
Hon tillträdde som kommundirektör i oktober förra året och är glad över nomineringen.
– Det känns verkligen fantastiskt. I kommun-Sverige är det här lite hajpat.
Enligt Susanne Afzelius ansökte Karlskoga inte om att nomineras. Det var efter att kommunen gjort kommunkompassen som Karlskoga valdes ut.
– Jag tror att det handlar om att vi tänker nytt. Vi försöker vara så bra som möjligt för våra medborgare.
Några kvalitetsdagar ser inte ut att arrangeras i östra Värmland även om Karlskoga skulle utses till Sveriges kvalitetskommun.
– Det är ingenting vi har planerat för i dagsläget.
Både Susanne Afzelius och Arvikas kommundirektör Hans Karlsson säger att nomineringen och den positiva uppmärksamheten motiverar dem att förbättra de delar i kommunkompassen där de fått sämre resultat.
– Det är en sporre för att bli bättre, säger Hans Karlsson.
Att genomgå kommunkompassen ser han som en bra investering.
– En vanlig revision kostar betydligt mer.
Hur många som kommer att representera Arvika på Kvalitetsmässan är ännu inte klart.
– Det kommer inte vara någon bussresa, om jag uttrycker mig så.
Inte heller Arvika har planerat för några kvalitetsdagar.
– Skulle det uppträda ett sånt krav får vi värdera det, men det jag tänker att vi behöver göra är att anordna aktiviteter för våra chefer och medarbetare i kvalitetsfrågor.
Tidigare vinnare
2003: Botkyrka
2005: Umeå
2007: Lomma
2009: Stockholm
2011: Kungsbacka
2013: Örebro
2015: Kävlinge
2017: Helsingborg
2019: Sollentuna
2021: Nacka
Källa: Sveriges kommuner och regioner