Hoppa till huvudinnehållet

Störst andel bidragstagare i värmländsk kommun – en femtedel får ekonomisk hjälp

Publicerad:
Kommun i Värmland i topp gällande störst andel av beflkningen med sociala ersättningar och bidrag.
Kommun i Värmland i topp gällande störst andel av beflkningen med sociala ersättningar och bidrag. Foto: JESSICA GOW / TT

Enligt ny statistik från SCB så hamnar en kommun i Värmland i topp gällande störst andel av befolkningen med sociala ersättningar och bidrag.

Överlag så är ändå antal personer med bidrag den lägsta sedan mätningarna började – och i Värmland är minskningen åtta procent.

Det totala antalet personer som får någon form av social ersättning och bidrag var i Värmland under förra året 20 642 personer visar ny statistik från SCB.

Det är 13,5 procent av den arbetsföra befolkningen i Värmland.

Filipstads kommun har den största andelen personer som får social ersättning och bidrag – då inte bara i Värmland utan också i riket i stort.

Drygt 20 procent av Filipstads arbetsföra befolkning får ersättningar och bidrag, det är 1 054 personer.

Sjuk- och aktivitetsersättning högst

I Värmland är sjuk- och aktivitetsersättning den största ersättningsformen. Av alla helårspersoner i länet ersattes fyra procent genom sjuk- och aktivitetsersättningen.

– En högre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Värmland än i landet som helhet. Det är främst fler personer som försörjs av sjuk- och aktivitetsersättning, säger Johanna Frodell, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

Överlag så handlar det ändå om en minskning, både på regional och nationell nivå.

I Sverige så har försörjningen med sociala ersättningar och bidrag minskat med 9,7 procent. I Värmland så är minskningen 8 procent.

SCB ser hur statistiken varierar både mellan län och mellan kommuner.

– Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta, säger Johanna Frodell.

Statistiken gäller de som är i så kallad arbetsför ålder mellan 20–65 år.

I statistiken har också de som fått bidrag delar av året slagits samman så det blivit en person, vilket innebär att två personer som fått bidrag i ett halvt år vardera räknas i statistiken som en person som fått bidrag under ett helt år.

Sociala ersättningar och bidrag består av:

  • Sjukpenning
  • Sjuk- och aktivitetsersättning
  • Ersättning vid arbetslöshet
  • Arbetsmarknadsåtgärder
  • Ekonomiskt bistånd
  • Etableringsersättning

Artikeltaggar

BidragFilipstads kommunSamhälleSCBSocialförsäkringStatistikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.