Hoppa till huvudinnehållet

Stor skivmässa i Karlstad: ”Det finns ett mysterium kring vinyl”

Publicerad:
Tiotummare, sjuor och lp-skivor. Nu arrangeras en skivmässa i Karlstad och ett dryga 30-tal säljare ställer upp 110 löpmeter vinyl.
Tiotummare, sjuor och lp-skivor. Nu arrangeras en skivmässa i Karlstad och ett dryga 30-tal säljare ställer upp 110 löpmeter vinyl. Foto: Carl Edlom

Intresset för vinylskivor blomstrar.

Nytt och begagnat, billigt och dyrt – på söndag arrangeras en stor skivmässa i Karlstad med säljare från både Sverige och Tyskland.

NWT möter makarna Mas Karin och Andreas som är två av försäljarna och arrangören Ola Mill.

– Det är något med ljudet. Just med nålen och spåren, jag kan inte helt förklara det, men ljudet blir annorlunda.

Mas Karin Gustafsson försöker med några få ord förklara sin kärlek till vinylskivan.

– Helst ska det inte knastra allt för mycket, även om det är mysigt.

– Det blir ett aktivt lyssnande, fortsätter hennes make Andreas.

– En vinylskiva sätter du inte på i bakgrunden som du gör med Spotify. Du blir själv mer delaktig i lyssnandet, hjärnverksamheten kopplad till musiken blir större. Just när du lägger på skivan på tallriken, sänker ner nålen och först hör det där frasiga knastret och sedan drar musiken igång.

Mas Karin och Andreas Gustafsson är en av säljarna på skivmässan som arrangeras på Nöjesfabriken i helgen. Mas Karin är bibliotekarie till vardags och är ett bekant namn för många NWT-läsare med anledning av att hon även är musikkritiker.

– Vi behöver sälja skivor, för att inte huset ska rasa, säger Mas Karin Gustafsson med ett skratt.

– Det är på den nivån.

Makarna Mas Karin och Andreas Gustafsson botaniserar bland vinylskivorna som ska med till mässan.
Makarna Mas Karin och Andreas Gustafsson botaniserar bland vinylskivorna som ska med till mässan. Foto: Privat

– Fast i grund och botten är det en social grej, kontrar maken Andreas.

– Skivbutikerna är på försvinnande, det finns knappt några kvar. Det blir den fixen – på en skivmässa får man återuppleva skivbutiken för en dag. Gå och bläddra och prata musik. Det är ju unikt numera att få göra det, säger Mas Karin.

– Vi har båda ett rejält musikintresse, något vi egentligen inser först när vi pratar med andra, då förstår vi att vi nog är lite nördiga. Under åren har vi samlat på oss en del och det är kul att sälja, byta och köpa med likasinnade.

– På en skivmässa hittar man all sorts musik i alla möjliga prisklasser, fortsätter Andreas.

– Det finns professionella återförsäljare som kanske har en del rariteter och så finns det hobbysäljare som gör det för att det roligt. Du kan hitta den där plattan du letar efter för en hundring i stället för att betala 300 på nätet eller i butik.

Drygt 20 backar vinyl tar Mas Karin och Andreas Gustafsson med sig på söndag.
Drygt 20 backar vinyl tar Mas Karin och Andreas Gustafsson med sig på söndag. Foto: Carl Edlom

Många förknippar skivmässor med äldre män med tunnelseende i jakt på den sista pusselbiten för en komplett artistkatalog, men Mas Karin Gustafsson berättar om ett skifte.

– När vi började sälja för en massa år sedan var det väldigt få kvinnor med, men i dag är det annorlunda. Jag känner mig inte längre så unik som kvinnlig säljare, vilket är kul. Men visst finns det män som utgår från att en kvinna inte vet någonting om musik, tänk så fånigt!

– Jag tror det är en generationsgrej, menar Andreas.

– Det kommer allt fler yngre till mässorna och för dem är det självklart att det är både killar och tjejer som är intresserade.

Mas Karin och Andreas tar med sig drygt 20 backar, plus en hel del extra för påfyllning, till skivmässan på söndag. Priserna varierar från femman till tusenlappen, de är överens om att de hellre säljer skivorna till ett något lägre pris än förväntat, än att behöva släpa hem dem igen.

– Vi har några udda progg-plattor bland annat. Ragnarrök och Stenblomma till exempel, båda släpptes av värmländska Silence på 70-talet.

Analoga pauser

Det säljs mer ny musik på vinyl än cd i dag. Intresset kring vinylskivan har fått ett rejält uppsving och det handlar inte bara om själva samlandet och det speciella ljudet, utan även om upplevelsen av ett helt konstverk. Omslag och innerkonvolut kompletterar musiken – sätter tonen om man så vill – och bidrar till en större upplevelse.

– Det finns ett mysterium kring vinyl, menar Ola Mill som är arrangör för skivmässan i Karlstad.

– Just det här att du sätter en nål mot en plastskiva och ut kommer ljuvlig klassisk musik eller rå punk. Eller vad du vill. Just det rent tekniska, hur det funkar är en del av min fascination.

Ola Mill är arrangör av skivmässan i Karlstad.
Ola Mill är arrangör av skivmässan i Karlstad. Foto: Privat

Han berättar om sin första skiva, när han med familjen reste från hemmet i Torsby ner till Karlstad och på Åhléns skivhörna köpte han Deep Purples "Come Taste The Band".

– Den var nyutkommen då, jag var väl i tioårsåldern, säger Ola Mill.

– Fortfarande en väldigt bra platta, fruktansvärt underskattad tycker jag.

Han berättar hur just vinylskivan har betytt mycket. En period var kassettbanden populära också, men de var som medium inte alls lika fascinerande.

När Ola Mill resonerar vidare lyfter han ett större perspektiv.

– Jag har läst undersökningar som visar att det massmediala intryck vi utsattes för under ett helt liv för hundra år sedan, utsätts vi för varje under en dag nu. Jag tror inte våra hjärnor har utvecklats i samma takt. Vi behöver analoga pauser och många pausar genom att lyssna på musik.

Han dissekerar människans behovsstege och sorterar in musik strax efter de basala trygghetsbehoven.

– Musik betyder väldigt mycket för väldigt många människor. Och att just analoga format som vinyl har fått ett så starkt uppsving tror jag beror dels på det mytologiska och dels på sättet man lyssnar.

Det kommer att finnas ett dryga 30-tal försäljare – med totalt ungefär 110 löpmeter vinylbackar – på plats i Nöjesfabrikens mässhall på söndag. Etablerade namn från flera svenska städer samt mer långväga gäster – en säljare kommer från Tyskland. Karlstads placering mellan Oslo, Göteborg och Stockholm ger extra draghjälp.

– Det kommer billaster med norrmän. Några vet jag kommer redan på lördag för att "kose sej" och sedan gå på mässan på söndag, säger Ola Mill och rabblar upp en rad svenska städer varifrån både säljare och besökare väntas komma.

Ett 60 år gammalt rullband auktioneras ut under skivmässan.
Ett 60 år gammalt rullband auktioneras ut under skivmässan. Foto: Pressbild

Värmländska rariteter

Mässan kommer att avslutas med en auktion där några raringar kommer att auktioneras ut. Bland objekten finns två värmländska rariteter.

– Det är ett rullband med Sten & Stanley från 1963 och en signerad platta med Sven-Ingvars.

Rullbandet, eller reel-to-reel som det också kallas, släpptes på bolaget Phonoband för 60 år sedan och har tagit sin titel efter bandets första singel "Guns of Bofors" – en instrumentallåt som skulle kunna vara hämtad från en film av Quentin Tarantino. Introt osar av både flygplansljud och bomber innan de "Apache"-inspirerade gitarrerna kommer in.

– Kul att kunna visa upp några rariteter med värmländsk koppling, fortsätter Ola Mill.

Sven-Ingvars anno 1980.
Sven-Ingvars anno 1980. Foto: Pressbild

– Plattan med Sven-Ingvars heter "Apropå" och släpptes 1980 och alla dåvarande medlemmar har signerat den. Men den kanske coolaste plattan på auktionen är med en isländsk duo som heter Jónas Einar. Plattan heter Gypsy Queen och är skitsvår att hitta. Det här exet är mint.

När det gäller värde på vinylskivor graderas omslag, innerkonvolut och själva skivan. Mint är typ nyskick.

– Duon spelar ett slags folkrock, plattan är från 1972. Kommer säkert att intressera många av norrmännen. Totalt blir det mellan 10 och 15 objekt på auktionen.

Skivmässan på Nöjesfabriken den 26 mars börjar kl 11, auktionen är kl 14.

<strong id="strong-afaf0cfe01f0a0aefcb62586b8b6030d">FAKTA:</strong> Under 2022 ökade musikförsäljningen i Sverige med sex procent och totalt såldes musik för drygt två miljarder kronor. Audiostreaming står nu för 89 procent av värdet på den totala marknaden och videostreaming för fem procent. Den samlade digitala musikförsäljningen står för 94 procent av totalen och fysisk försäljning står för sex procent. Av de sex procenten står cd-skivan för 2 och vinyl för 3 och resterande fysiska musikbärare för en procent. <em id="emphasis-9e0de60620e3e2dfc2b71309f52b3e93">(Källa: Ifpi)</em>
FAKTA: Under 2022 ökade musikförsäljningen i Sverige med sex procent och totalt såldes musik för drygt två miljarder kronor. Audiostreaming står nu för 89 procent av värdet på den totala marknaden och videostreaming för fem procent. Den samlade digitala musikförsäljningen står för 94 procent av totalen och fysisk försäljning står för sex procent. Av de sex procenten står cd-skivan för 2 och vinyl för 3 och resterande fysiska musikbärare för en procent. (Källa: Ifpi) Foto: Ifpi
Ny värmländsk hårdrock – Wizdoom hittar inspiration i skogsväsen: ”Fascinerande”

Artikeltaggar

ÅhlénsAndreas GustafssonAuktionerKarlstadMusikNöje/KulturNöjesfabrikenOla MillPunkRagnarökSpotifyStenblommaSven-IngvarsTorsbyTysklandVinylskivor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.