Hoppa till huvudinnehållet

Här är tillslagen ”de kriminellas skräck” gjort i Värmland

Publicerad:
Så här kan det se ut ibland, men det är inte alltid polisen och Kronofogden är på samma ställe när en utmätning görs.
Så här kan det se ut ibland, men det är inte alltid polisen och Kronofogden är på samma ställe när en utmätning görs. Foto: Kronofogden

Pengar. Smycken. Bilar.

Det är något av det som Kronofogdens specialindrivningsenhet plockat hem hos framförallt kriminella i Värmland.

– Det är så roligt att en lagändring leder till det här resultatet, säger Johannes Paulson på Kronofogden.

NWT har flera gånger berättat om tillslag som Kronofogdens specialindrivningsenhet gjort. En enhet som samverkar med ordningsmakten, vilket kommit till genom en lagändring.

Den innebär att specialindrivningsenheten kan få hjälp av polisen att slå till där det finns skulder att hämta.

Och det är en lagändring som gett och ger resultat.

Johannes Paulson säger att det är en utmaning i brottsbekämpningen att ta tillgångar. ”Det vi ser är det på gatan, men vi måste komma åt det som finns högre upp, det är den stora utmaningen.”
Johannes Paulson säger att det är en utmaning i brottsbekämpningen att ta tillgångar. ”Det vi ser är det på gatan, men vi måste komma åt det som finns högre upp, det är den stora utmaningen.” Foto: Kronofogden

– Vi tar stadigt in 5 miljoner kronor per månad, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och nationell samordnare för Motverka brott på Kronofogdemyndigheten.

– Det är närmst en tiodubbling jämfört med före lagändringen, så det går väldigt bra. Det är så roligt att en lagändring, vilken vi jobbat för i många år, leder till det här resultatet.

Bilar är också vanligt förekommande vid utmätningar.
Bilar är också vanligt förekommande vid utmätningar. Foto: Kronofogden

Jobbar mot ”nattdjuren”

Han berättar att det är främst gängkriminella och kretsen kring dem som fångas upp på det här sättet.

– Polisen träffar på dem i sin verksamhet. Polisen gör det de ska göra och sedan, som en extra sak, tittar de efter tillgångar och har möjlighet att ringa oss och vi kan via telefon säga att vi utmäter det.

Som Johannes Paulson nämnde är det före och efter den vanliga arbetsdagen som beslagen görs.

– Vi jobbar mot ”nattdjuren”, de som vaknar på eftermiddagen och blir effektiva på natten. De hittar vi inte själva när vi skickar brev som vi brukar, det är inte alltid de har en adress.

Klockor och smycken är ett vanligt ”byte” vid utmätningar. Klockan på bilden utmättes på Öresundsbron och är värd 450 000 kronor.
Klockor och smycken är ett vanligt ”byte” vid utmätningar. Klockan på bilden utmättes på Öresundsbron och är värd 450 000 kronor. Foto: Kronofogden

Pengar till skadestånd

Det som beslagtas är bland annat kontanter, märkeskläder, klockor och en och annan elsparkcykel. Det beslagtagna godset säljs på auktion via Kronofogdens hemsida.

– Det är populärt och vi säljer det vi lägger upp. Pengarna som kommer in går till en stor flora av skulder och ofta handlar det om skadestånd som privatpersoner ska ha av de kriminella, säger Johannes Paulson.

Läs mer om specialindrivningsenheten här:

Kronofogdens specialindrivningsenhet är de kriminellas skräckKronofogden slog till mot fyra män – tog Audi RS5 och MonclerjackaKronofogden slog till mot man i Torsby – tog 33 000 i kontanterSkuld utmäts av Kronofogden – skyldig sexsiffrigt beloppKronofogdens specialindrivningsenhet slog till mot två män – tog bilKronofogdens specialindrivningsenhet slog till mot fängelsedömd Karlstadsbo

Artikeltaggar

Brott, lag och rättElsparkcykelKronofogdenSkulderSmyckenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.