Hoppa till huvudinnehållet

Flest UF-företagare finns i Värmland: ”En drivkraft och nyfikenhet”

Publicerad:
1547 elever driver UF-företag i länet. Genrebild.
1547 elever driver UF-företag i länet. Genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

Värmlands län har högst andel UF-företagare i Sverige.

Hela 53 procent av ungdomarna som tar studenten i juni har drivit UF-företag under sin gymnasietid.

Nya siffror från Ung företagsamhet Sverige och Skolverket visar att Värmland är bäst i landet på UF-företagande.

Totalt drivs 614 UF-företag i Värmland, fördelat på 1547 elever.

– Det känns fantastiskt att så många elever får utveckla sitt entreprenörskap under sin gymnasietid. Oavsett framtida sysselsättning så behöver alla träna de viktiga nyckelkompetenserna, säger Sofia Beckman som är regionchef på Ung företagsamhet Värmland i ett pressmeddelande.

Länet ligger högt över rikssnittet som är på 33 procent, och en viktig faktor i framgången är det nära samarbetet mellan Ung företagsamhet Värmland, länets skolor och lärare, samt ett starkt stöd från näringslivet.

– Våra politiker, skolledning och lärare prioriterar och ser värdet av att eleverna får utveckla sitt entreprenörskap och sin företagsamhet, vilket siffrorna bevisar att vi är bäst på. En ytterligare faktor är det starka stödet vi har från näringslivet, utan våra partners så hade inte Värmland haft dessa siffror, säger Sofia Beckman.

Fakta

Länen med flest UF-företagare

Värmlands län - 53 procent

Västmanlands län - 51 procent

Hallands län - 41 procent

Kalmars län - 41 procent

Blekinge län - 40 procent

Sverige (rikssnittet) - 33 procent

Källa: Ung Företagsamhet Sverige

Årets affärsidéer bland de unga värmländska företagarna har varit allt från närodlade chilisåser och jakttorn till datorfodral tillverkade av gamla jeans.

– Det är häftigt att se hur utvecklingen eleverna gör under ett läsår, det byggs upp en drivkraft och nyfikenhet som kommer att vara en del av lösningen i kompetensförsörjningsfrågan.

Värmlands bästa UF-företag utseddaAlbin och Oscar har tagit in 2,5 miljoner till företaget: ”Nu kan vi pusha”SM-silver till glassföretag från KarlstadGymnasietjejerna som gör succé med superlokal glass: ”Vi sticker ut”Kilsföretagare prisades: ”Fantastiskt att vi har så många duktiga företagare”

Artikeltaggar

ArbeteEntreprenörskapNäringslivSkolorSkolverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.