Hoppa till huvudinnehållet

Adam Yngve: Brottsligheten ökar med fler män

Publicerad:
När de unga männen blir fler än kvinnorna i samma ålder ökar utslagningen på äktenskapsmarknaden, skriver Adam Yngve.
När de unga männen blir fler än kvinnorna i samma ålder ökar utslagningen på äktenskapsmarknaden, skriver Adam Yngve. Foto: Nelson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

En kinesisk-amerikansk studie från 2013 visade att så lite som en procent fler män än kvinnor mellan 16 och 25 år motsvarades av en tre gånger så stor procentuell ökning av brottsligheten, skriver Adam Yngve.

En grundsats inom kaosteori är den så kallade fjärilseffekten: små förändringar på ett ställe i ett komplext system kan få stor effekt på en annan plats, med oförutsägbara konsekvenser. Bildligt talat kan en fjärils vingslag blåsa upp till en rasande storm. Det gäller även skenbart små förändringar inom länder.

Ända sedan 1700-talet har Sveriges befolkning bestått av fler kvinnor än män. Kvinnor har i genomsnitt levt längre än män, som inte sällan skickats ut i krig i unga år, varför Sverige under hundratals år haft en större andel unga kvinnor än män i basen av befolkningspyramiden. I dag har Sverige ett mansöverskott. Skiftet inträffade 2015, en historisk förändring som tycks ha passerat som ett vingslag.

Enligt SCB beror förskjutningen på att det är fler män än kvinnor som invandrar till Sverige, samtidigt som män i dag lever längre. På så sätt minskar skillnaden gentemot kvinnornas medellivslängd. På befolkningsnivå kan skillnaden tyckas marginell, eftersom även män numera – glädjande nog – lever längre. Men det är sällan fler äldre män som får marken i ett samhälle att gunga.

Sedan 2015 har mansöverskottet bara ökat. Allra störst är det bland de yngre. 2021 var antalet män mellan 20 och 24 år 13 procent fler i förhållande till kvinnorna i samma ålder. Lite enklare uttryckt var 53 procent män och 47 procent kvinnor. Det är oöverträffade skillnader i modern tid. Bara jämfört med 2015 är skillnaden fördubblad. Liknande obalanser mellan könen syns i den något yngre gruppen mellan 15 och 19 år, även om de inte är fullt så stora. Men fjärilseffekten gör sig påmind.

En kinesisk-amerikansk studie från 2013 visade att så lite som en procent fler män än kvinnor mellan 16 och 25 år motsvarades av en tre gånger så stor procentuell ökning av brottsligheten, och särskilt våldsbrottsligheten. Plötsligt framstår ett till synes litet mansöverskott i ett helt annat ljus. Notera att det svenska mansöverskottet bland yngre är mångdubbelt större än en procent.

Sverige hade emellertid en större andel män i unga åldrar redan före 2015. Blotta förekomsten av ett stort antal tonårspojkar och unga män räcker alltså inte som förklaring till dagens problem. Desto allvarligare är de spänningar som i historiskt snabb takt byggs in i ett framtida Sverige. Vilka kvinnor ska alla dessa unga män bilda familj med?

När de unga männen blir fler än kvinnorna i samma ålder ökar utslagningen på äktenskapsmarknaden. De unga männen som inte går ut skolan i dag och aldrig får ett jobb är de första som kommer att väljas bort. Den gruppen växer i takt med mansöverskottet. För män som saknar andra former av kapital – socialt och ekonomiskt – återstår till slut bara våldskapitalet. Med tiden skapas en perfekt storm för antisocialt beteende.

Det är de små förändringarnas konsekvenser man inte ”ser komma”. De flaxar bara förbi, som en liten fjäril, och plötsligt har det blåst upp till storm. Sverige är nu männens land.

Adam Yngve

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

ÄktenskapBefolkningsstatistikGängkriminalitetPolitiska system och ideologierSCBSigneratSverigeVåldsbrott