Hoppa till huvudinnehållet

36 avgångar ställdes in – flygbolaget får böta en halv miljon: ”Allt frös fast”

Publicerad:
18 turer från Torsby och lika många från Hagfors ställdes in i december. Trafikverket utdömer ett vite på cirka 500 000 kronor.
18 turer från Torsby och lika många från Hagfors ställdes in i december. Trafikverket utdömer ett vite på cirka 500 000 kronor. Foto: "Peter Nilsson/NWT Arkiv"

Under december 2022 tvingades flygbolaget Amapola ställa in 18 enkelturer Torsby - Hagfors - Arlanda.

Nu får bolaget böter av Trafikverket på över 500 000 kronor.

Trafikverket har utdömt ett vite för december 2022 riktat till flygbolaget Amapola som trafikerar Torsby - Hagfors - Arlanda.

Bakgrunden är bristande regularitet och punktlighet.

Från Torsby ställdes 18 enkelturer in och vitet där blir 248 063 kronor.

Från Hagfors ställdes även där 18 enkelturer in och vitet blir det samma: 248 063 kronor.

Vidare blev en enkeltur mer än 15 minuter försenad vilket påverkade både Torsby och Hagfors och där får Amapola ett vite på 6 891 plus 6 891 kronor.

23 miljoner per år

Den avtalade ersättningen för trafikåret oktober 2022 till oktober 2023 är drygt 23 miljoner kronor och allt sammanräknat gör att utbetalningen från Trafikverket för december blir 1 588 114 kronor, inklusive ett bränslekostnadstillägg på 168 646 kronor.

– Flygbolaget får normalt inget straff av Trafikverket om man tvingas ställa in på grund av vädret. Men det kan ju ställas in av andra orsaker: personalbrist med piloter och tekniska problem. Då får man böter, för att man inte har gjort det Trafikverket betalar för, säger Martin Berglund, flygplatschef vid Torsby flygplats.

”Allt frös fast”

– Hela december var otroligt problemfylld. Det var inte bara teknik. Det var ett par dagar som vi hade is som inte gick att få bort. Vi hade två veckor med 20 minusgrader och sedan tvärvände det och blev spöregn. Allt frös fast och vi fick inte bort isen. Hela vintern har varit mycket problematisk. De senaste månaderna har fungerat betydligt bättre och allt pekar på att det blir vår utan några större störningar , säger Martin Berglund.

Artikeltaggar

AmapolaArbeteBöterHagforsHagfors flygplatsMartin BerglundPersonalbristStockholm-arlandaTorsbyTorsby flygplatsTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.