Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar och experter möts för att diskutera trygghet i Säffle

Publicerad:
Elin Fredriksson är säkerhetssamordnare i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng.
Elin Fredriksson är säkerhetssamordnare i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng. Foto: Anton Eriksson

Vad kan man göra för att öka tryggheten i Säffle? Den frågan ställs i Ungdomens Hus på torsdag då ett 10-tal vuxna och ett 20-tal ungdomar möts för ett hackathon där man tillsammans ska försöka hitta kreativa lösningar på hur tryggheten i Säffle kan öka.

Det var under en idéverkstad för unga som arrangerades i Säffle i höstas som ämnet trygghet lyftes fram av flera av de medverkande ungdomar. Det är som en uppföljning av den aktiviteten som man torsdag arrangerar ett Hackaton (digital paneldebatt) för att hitta nya och kreativa lösningar på ett problem som oroar många i Säffle..

Jesper Byh är verksamhetschef på Ungdomens Hus.

– Att trygghet har kommit som ett direkt ämne från ungdomarna är ett utmärkt exempel på ungas delaktighet som vi försöker jobba med i alla aktiviteter, säger han.

Frågeställningen för torsdagens samling är ”Hur kan vi göra Säffle till en tryggare plats?” och under kvällen deltar ungdomar, politiker och tjänstepersoner från Säffle kommun samt Gabriel Wikström som är nationell samordnare för Agenda 2030.

– Jag ser fram emot att tillsammans med ungdomarna på plats förstå hur vi kan skapa trygghet i Säffle och i samhället i stort. Barn och unga bör vara med, inte bara för att de har rätt att var med, utan framför allt för att de har kunskap och viktiga perspektiv att bidra med i samhällsutvecklingen, säger han.

Olika experter

Hackathon innebär att experter på olika områden kommer samman för att gemensamt hitta kreativa och nya oväntade lösningar på utmaningar och problem. Exempel på experter i denna fråga kan vara ungdomar i Säffle, men också att vara en expert. Deltagarna behöver inte förbereda något inför Hackathonet, utan leds av processledare på plats. Grupperna leds genom brainstorming, utvecklande, konkretisering och validering av idéer.

Gruppen ”Trygg i Säffle” består av tjänstepersoner från Säffle kommun, kommunala fastighetsbolaget och Polisen. Gruppen planerar och genomför kommunens trygghetsarbete och medborgarlöften och gruppen leds av Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng.

– Vi vill få en struktur i det arbete vi gör gemensamt idag, men också utveckla möjligheter för mer samverkan kring trygghetsfrågor. Ett hackaton är ett väldigt bra exempel på hur vi inkluderar unga i trygghetsarbetet, säger hon.

Artikeltaggar

Gabriel WikströmOroligheterSäffleSäffle kommunSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.