Hoppa till huvudinnehållet

Kreativt kontor och nybyggaranda – så ska IT-talangerna lockas till Arvika

Publicerad:
27-årige Emil Axelsson (i mitten) lämnade en gång Västvärmland för ingenjörsstudier på Chalmers i Götborg. Nu är han tillbaka i Västvärmland som anställd på TechSeed.
27-årige Emil Axelsson (i mitten) lämnade en gång Västvärmland för ingenjörsstudier på Chalmers i Götborg. Nu är han tillbaka i Västvärmland som anställd på TechSeed. Foto: Tommy Pedersen

I en ljus, modernt inredd lokal med tio meters takhöjd och ett stort panoramafönster ut mot Kyrkviken finns ett nytt, spännande inslag i Arvikas näringsliv: Scaaler IoT Labs. Grundarna menar att det är mer än en arbetsplats; det är en kreativ mötesplats.

Bland företagen som verkar här finns det snabbväxande TechSeed.

– Vår största utmaning är att hitta folk. Därför håller vi på att rekrytera en rekryterare, säger Robert Rhönnstad, en av centralgestalterna bakom både TechSeed och Scaaler IoT Labs.

Den norska IT-koncernen TechSeed AS startade för drygt ett år sedan en satsning på den nordiska marknaden genom ett dotterbolag i Arvika. Den norska koncernen är huvudägare i TechSeed AB, som fungerar som ett ägarbolag för den svenska verksamheten som utgår från Arvika och Karlstad.

Det var Robert Rhönnstad, med bland annat 18 år som senior IT-konsult i Oslo i bagaget, som fick ansvaret att introducera TechSeed i Sverige. Robert Rhönnstad sa i en intervju för ett år sedan att det då nystartade TechSeed Edge skulle växa snabbt.

– Vi skulle anställa 30 personer direkt om de rätta personerna fanns, sa han då.

Nytt IT-konsultbolag vill anställa ett 30-tal direkt

I dag, exakt ett år efter att intervjun gjordes, har företaget närmare 30 anställda, varav elva i Värmland.

Patrik Ahlquist och Robert Rhönnstad säger att personerna de söker helst ska känna ett eget entreprenörskap. Därför erbjuds alla anställda att köpa aktier i bolaget.
Patrik Ahlquist och Robert Rhönnstad säger att personerna de söker helst ska känna ett eget entreprenörskap. Därför erbjuds alla anställda att köpa aktier i bolaget. Foto: Tommy Pedersen

Företaget utvecklades precis som han trodde. Kundavtalen rullar in i stadig takt.

Bland kunderna finns storbolag som Stora Enso, Nordic paper och ABB, och stora lokala aktörer som Thermia och Volvo CE.

Speciella lokaler

Robert Rhönnstad är en av drivkrafterna bakom den speciella kontorslokalen. Han var en av entreprenörerna som grundade Scaaler IoT labs. Det gjorde han tillsammans med David Holm Glad och Stefan Petersson från det Oslobaserade investmentbolaget Xplorico, verksamt inom den norska riskkapital- och startupvärlden, framför allt när det gäller framtidsinriktad, digital teknologi.

David Holm Glad från Xplorico i Oslo är en av medgrundarna av innovationshubben Scaaler i Arvika. David Holm Glad syns ofta i sammanhang där det handlar om acceleratorer, inkubatorer och andra former av företagsbyggande inom digital omställning. Han är också en av personerna bakom värmländska Digital well ventures, en accelerator som utvecklar företag med affärsidéer inom digitala hälsotjänster.
David Holm Glad från Xplorico i Oslo är en av medgrundarna av innovationshubben Scaaler i Arvika. David Holm Glad syns ofta i sammanhang där det handlar om acceleratorer, inkubatorer och andra former av företagsbyggande inom digital omställning. Han är också en av personerna bakom värmländska Digital well ventures, en accelerator som utvecklar företag med affärsidéer inom digitala hälsotjänster. Foto: Tommy Pedersen

35 företag har kontorsplats här, varav tolv norska och fler är på väg in. Scaaler IoT Labs har på bara ett par år utvecklats till en mötesplats för både företag och organisationer som gärna lånar lokalerna för olika arrangemang. Eventen avlöser varandra, både dag- och kvällstid.

De ska göra Arvika till ett IT-centrum

Startupbolag som vill bli medlemmar och få kontorsplats kan få rabatterat pris, då ett uttalat syfte med arenan från början var att det ska vara ett växthus för företagande i Arvika.

IT-centret i Arvika blev verklighet

Invigdes i september

Scaaler har bytt lokaler i Arvika Näringslivscentrum i takt med att antalet medlemsföretag har vuxit. I september 2022 invigdes de nya lokalerna med den mäktiga fönsterväggen mot Kyrkviken, den breda trappan i centrum som på eventen fungerar som läktare och de många kontorsplatserna där företag från olika branscher möts.

Ny innovationsarena invigd: ”En sjukt häftig mötesplats”

”En sjukt häftig mötesplats” sa Björn Elfgren, värmländsk entreprenör inom digital bokföring och revision, i samband med invigningen i september. ”Det blir väldigt kreativt i den här lokalen och med människorna man möter här” tillade han.

– Scaaler är ett säljargument i sig, säger Robert Rhönnstad.

Det värmländska IT-klustret Compare – här representerat av Stefan Skoglund och Marie Granander – har en given plats på Scaaler.
Det värmländska IT-klustret Compare – här representerat av Stefan Skoglund och Marie Granander – har en given plats på Scaaler. Foto: Tommy Pedersen

– Det är en del av konceptet. Det är en kreativ mötesplats, och det är människorna som gör det. Vi lyckades få en kreativ mötesplats i den lilla lokalen där vi startade men när vi fick den här arenan blev det annat. Det kokar i lokalerna.

Klarade testet i Silicon Valley - nu är acceleratorn i gångScaaler i Arvika växer – och ska driva Sverigeunikt projekt
Entréhallen med tio meter högt i tak ger rymd och ljus åt lokalerna.
Entréhallen med tio meter högt i tak ger rymd och ljus åt lokalerna. Foto: Tommy Pedersen

Fortsätter växa

TechSeed hade kunnat vara ännu större i Värmland i dag om de hade kunnat säga ja till alla kundförfrågningar. Men rekryteringsarbetet har varit en större utmaning än vad grundarna hoppades.

– Vi söker systemutvecklare, mjukvaruutvecklare, ingenjörer, mjukvaruarkitekter, systemarkitekter som designar system och lösningar. Vi söker rena kodare både på bak- och frontsystem. Det är kärnan just nu, säger Robert Rhönnstad.

– När vi går ut ur 2023 hoppas jag att vi har 30 anställda i Värmland. Alla har kanske inte börjat vid årsskiftet men vi har signaturer från 30 personer. I Sverige är ambitionen 200.

Robert Rhönnstad, en av grundarna av både TechSeed Wermland och innovationscentret Scaaler där företaget har kontorsplatser, är nöjd med utformningen av Scaalers nya  lokaler.
Robert Rhönnstad, en av grundarna av både TechSeed Wermland och innovationscentret Scaaler där företaget har kontorsplatser, är nöjd med utformningen av Scaalers nya lokaler. Foto: Tommy Pedersen

Anställer rekryterare

TechSeed växlar nu upp sitt rekryteringsarbete genom att anställa en särskild rekryterare.

– Vi har fullt att göra. Det tar 25 procent av vår tid att rekrytera. Då kan vi lika gärna anställa någon som gör det. Vi håller på med intervjuer just nu. Vi är ju lokalpatrioter och vill helst ha en värmlänning, säger Patrik Ahlquist.

27-årige Emil Axelsson är en av hemvändarna som TechSeed så gärna vill nå. Emil är civilingenjör inom soft engineering and technology från Chalmers. Både han och sambon ville hem till Västvärmland efter Göteborgsstudierna så jobbet på TechSeed passade honom perfekt. Han har jobbat där i sju månader och trivs bra, säger han.
27-årige Emil Axelsson är en av hemvändarna som TechSeed så gärna vill nå. Emil är civilingenjör inom soft engineering and technology från Chalmers. Både han och sambon ville hem till Västvärmland efter Göteborgsstudierna så jobbet på TechSeed passade honom perfekt. Han har jobbat där i sju månader och trivs bra, säger han. Foto: Tommy Pedersen

IT för industri

Han är liksom Robert Rhönnstad Arvikabo i grunden men bor i Karlstad sedan länge. Där driver han IT-konsulten Ubitech, som jobbar med IT-lösningar för bland annat stål-, massa- och pappersindustrin.

Robert Rhönnstad, som genom Arvikakopplingen hade lite koll på vad Patrik Ahlquist höll på med, ville få med Ubitech i laget tidigt. Det var när det partnerskapet blev klart som Robert Rhönnstad kände att det var dags att köra för fullt.

Genom Ubitech fick företaget en bas i Karlstad, där man har ett andra kontor i Inre hamn.

Det är mycket glasväggar och ljus i lokalerna.
Det är mycket glasväggar och ljus i lokalerna. Foto: Tommy Pedersen

TechSeed bytte tidigt namn och släppte ordet Edge. Edgeteknologin finns fortfarande med i företagets erbjudande, men eftersom man inte är begränsad till det området heter företaget i dag istället TechSeed Wermland.

Dotterbolag i Göteborg

Det värmländska bolaget TechSeed AB, där Robert Rhönnstad och Patrik Ahlquist är två av fyra delägare, har också startat verksamhet i Göteborg där dotterbolaget har separata bolag för de olika verksamheterna cybersäkerhet, automation, IoT och data insight. Det är en modell som kan bli aktuell i Värmland i takt med att verksamheten växer.

Personer från 35 olika företag har kontorsplats på Scaaler.
Personer från 35 olika företag har kontorsplats på Scaaler. Foto: Tommy Pedersen

I både TechSeed Wermland och Göteborg ägs 49 procent av aktierna av de anställda. Genom delägarskapet kan de räkna med aktieutdelningar och bonusar baserade på resultatet.

– Det gör att de anställda får ta del av företagets tillväxtresa, säger Robert Rhönnstad.

Bygger kulturen tillsammans

På frågan hur de skulle beskriva sin personalpolitik och företagskultur svarar de att de inte har några färdiga programförklaringar, som kan finnas hos bolag som funnits längre och har utvecklat en kultur över tid.

– Hos oss får de anställda vara med och sätta den här kulturen och bygga bolaget tillsammans.

Delaktighet viktigt

De lyfter fram delaktighet som ett viktigt värde, både i det dagliga arbetet och genom att de anställda erbjuds att köpa aktier i företaget.

– Vi bryr oss inte om titlar. Vi har en platt organisation, säger Patrik Ahlquist.

IoT och edgeteknologi

IoT, internet of things, är tekniken som gör det möjligt att koppla upp och styra industriproduktion, elektroniska apparater, fordon, byggnader med mera på distans via internet.

Uppkopplingen gör det möjligt att samla in data i realtid om exempelvis status på utrustningen, dess användning, position, identitet, historik med mera. Det blir också möjligt att skicka ut data till produkterna vilket underlättar programuppdateringar. Därmed kan tillverkaren leverera mer innehåll och fler tjänster i sina lösningar.

Källa: Wikipedia och Umeå universitet.

Edgeteknologi har beskrivits som nästa stora arena för digital innovation. Med konventionella IoT-metoder samlas enskilda maskiners data in till en central plats, ofta i molnet, och bearbetas där. Med edge computing sker insamling och bearbetning av data närmare källorna, så långt ute i systemets utkant, edge, som möjligt. Det kan bland annat snabba upp svarstiderna och spara bandbredd.

Ett typiskt användningsområde är inom tillverkningsindustri, där systemen bland annat förutspår tekniska problem och slår larm, vilket gör att dyra maskinhaverier och driftstopp kan undvikas.

– Vi lyssnar och bollar med varandra. I slutänden måste någon ta besluten men det sker utifrån något slags majoritetstänk, säger Robert Rhönnstad.

Är det ovanligt inom branschen?

– Inte ovanligt, men det finns många stora bolag med en annan typ av struktur. Vi hoppas att vi ska kunna behålla det här vi har så länge som möjligt. Det är också därför vi har flera bolag, så att det inte blir för stort. Om vi tar TechSeed Cyber Security i Göteborg så kommer det att växa men de kommer att kunna behålla det intima, och samtidigt vara en del av något större. Det är det vi önskar ha i Värmland också. Vi kommer att bli många här också men ska behålla den familjära stämningen.

Robert Rhönnstad säger att kompetensförsörjningen är en ödesfråga för inte bara hans företag utan för hela Arvikas näringsliv.
Robert Rhönnstad säger att kompetensförsörjningen är en ödesfråga för inte bara hans företag utan för hela Arvikas näringsliv. Foto: Tommy Pedersen

Entreprenörskapet i centrum

En annan sak som ska genomsyra verksamheten är entreprenörskapet, i dotterbolagen men också i varje medarbetare.

– Där kommer det här med delägarskapet in. Man har fast anställning hos oss men man blir erbjuden att köpa aktier i bolaget. Då kan man vara med och ta del av tillväxten i bolaget.

Får aktieutdelning

TechSeed har en aktiv aktieutdelningspolicy. Till det kommer bonusarna.

– Två tredjedelar av vinsten går tillbaka till de anställda i form av bonusar och aktieutdelning, säger Patrik Ahlquist.

– När det gäller försäkring och pensioner så samarbetar vi med Söderberg & Partner som är bäst i Sverige på att förhandla sådana paket. Det en grund, en ryggrad i bolaget som ger en trygghet till de som blir anställda. Sedan är det så att vi konkurrerar bra med lön. Jag vill påstå att vi har bra löner.

– Nästa del i ersättningarna är hur vi tänker kring bonus och aktieutdelning. Det blir så bra som vi gör det till.

Fotnot: Det här reportaget är en del i serien Coola kontor, där vi uppmärksammar arbetsgivare som erbjuder sina anställda det där lilla extra, och som därför lyckas med sin kompetensförsörjning. Vet du något annat värmländskt företag som jobbar framgångsrikt med dessa frågor? Hör av dig till jonas.klint@nwt.se

Artikeltaggar

AktierArvikaArvika kommunChalmersCoola kontorEntreprenörskapFöretagandeIoTITKarlstadNäringslivOrganisationerRobert Rhönnstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.