Hoppa till huvudinnehållet

Långsiktigt bistånd för att förändra världen

Publicerad:
Flickor tvingas fortfarande in i äktenskap i till exempel Zimbabwe, Malawi, Indien och Nepal, skriver Gabi Björsson och Martin Nihlgård.
Flickor tvingas fortfarande in i äktenskap i till exempel Zimbabwe, Malawi, Indien och Nepal, skriver Gabi Björsson och Martin Nihlgård. Foto: Prakash Hatvalne/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kortsiktigt stöd till akuta, humanitära insatser behövs. Men det är just kortsiktigt. Vill vi förändra världen på riktigt krävs också långsiktigt bistånd, skriver Gabi Björsson och Martin Nihlgård.

Regeringen har vid flera tillfällen sagt att biståndet till civilsamhället, det som gör skillnad på lång sikt, ska öka. En sådan ökning hade varit bra, av många anledningar. Men i biståndsbudgeten för 2023 syns bara stora nedskärningar, jämfört med förra årets budget. Regeringen har också i retoriken satt humanitärt arbete i motsats till långsiktigt bistånd genom civilsamhället. Det är både onödigt och felaktigt.

Det långsiktiga biståndet gör stor skillnad. Det finns en lång rad exempel på det, inte minst när det gäller stöd för kvinnor och flickor, var situation är fruktansvärd på många håll i världen. Flickor tvingas fortfarande in i äktenskap i till exempel Zimbabwe, Malawi, Indien och Nepal. I El Salvador döms kvinnor till upp till 40 års fängelse för abort.

Att förändra detta är ett långsiktigt arbete. Det kräver direkt stöd till flickor och kvinnor som drabbas, men framför allt stöd till kvinnor som själva går samman och driver på för att ändra lagar.

Så skriver du en debattartikel

Runt om i världen i dag jobbar IM tillsammans med partners för kvinnors mänskliga rättigheter. Och vi vet att det går att förändra på riktigt. I Jordanien skrotades 2017 den lag som tidigare lät våldtäktsmän slippa straff om de gifter sig med offret. Detta efter en långvarig kamp driven av landets kvinnoorganisationer.

I Nepal organiserade sig flickor och unga kvinnor 2013 för att avskaffa det förhatliga ”kamalarisystemet” där unga flickor lämnades som betalning för föräldrarnas skulder. 2021 förklarade Interamerikanska domstolen att El Salvadors abortlagstiftning strider mot de mänskliga rättigheterna. Detta utifrån ett fall som kvinnorättsorganisationer drivit i nästan tio år. Allt detta kunde bli verklighet tack vare stöd från svenskt bistånd genom IM.

Men det är den här typen av insatser som nu riskerar att bli utan stöd, med regeringens budget för 2023. För av vad som går att bedöma minskar de delar av svenskt bistånd som har fokus på jämställdhet. Detta trots att det är ett av de områden som lyfts fram av regeringen som en viktig prioritering i det internationella biståndet.

Vi kan konstatera att det går att förändra, men att det tar tid. Det långsiktiga arbetet står inte i motsats till akuta humanitära insatser, båda behövs. Där spelar svenskt bistånd som stöder civilsamhället stor roll. Det minskar risken för att människor ska hamna i fattigdom och förtryck. Det gör att demokratin ökar och det blir färre människor som behöver fly. Det är en förutsättning för att miljön och klimatet ska värnas.

Vi är djupt oroliga för utvecklingen i världen även utanför Europa, och hoppas att Sverige inte vänder den ryggen.

Därför kräver vi:

● Att regeringen inte förenklat sätter humanitärt arbete i motsats till långsiktigt utvecklingsarbete genom civilsamhället.

● Att regeringen står upp för löften att öka stödet till civilsamhället.

● Att biståndet till kvinnor och flickor ökar.

Gabi Björsson

Ordförande, IM, Individuell Människohjälp

Martin Nihlgård

Generalsekreterare, IM, Individuell Människohjälp

Artikeltaggar

AbortÄktenskapBiståndDebattEl SalvadorIMJämställdhetJordanienMalawiMänskliga rättigheterNepalSveriges regeringZimbabwe