När polisen i förra veckan gick ut med att flera unga personer dött där misstanken är så kallat fulknark, ledde det till att ett tidigare planerat möte om narkotika i Torsby fick flytta från församlingshemmet till Fryksände kyrka.
Det visade sig behövas. Flera hundra personer kom.
Fryksände kyrka i Torsby var inte fullsatt, men inte långt ifrån, när det var dags för ett möte om narkotika på onsdagskvällen.
Mötet var planerat sedan tidigare, men när det uppdagats att fem unga personer dött av misstänkt ”fulknark” blev det närmast en snackis på byn om att besöka kyrkan onsdag kväll.
På plats fanns Johan Olsson, 32, som berättade hur han tagit sig ur sitt missbruk och som NWT nyligen gjorde ett reportage om.
Tidigare missbrukaren Johan, 32, om dödsfallen: ”Vi har nog bara sett början”Efter dödsfallen: Misstänkt narkotika i beslagKnarket som kan ha kostat ungdomarna livet: "Kostar någon hundring"Kyrkoherden om dödsfallen: ”En fruktansvärd tragedi”Där fanns Britt-Marie Olsson, vars son Axel dog till följderna av narkotikamissbruk för tio år sedan.
Båda intervjuades framme vid altaret av kyrkoherde och konferencier Johan Bonander, direkt efter att Kristin Blom sjungit sången Himlen är oskyldigt blå.
Johan och Axel var båda födda 1991 och kände varandra väl.
– Min erfarenhet av droganvändande tillsammans med Axel, så var det ganska sporadiskt, på den tiden. Det var inget man gjorde varje helg. Man hade inte möjligheten på det viset då, säger Johan Olsson.
För Britt-Marie Olsson kom Axels död som ett dödsbud genom två poliser och en diakon 2013:
– Det var som att leva i en mardröm – och höll på i fem år, säger Britt-Marie.
Andreas Jahr är polis i LPO Torsby och specialiserad på narkotika och hade en ingående information om narkotika riktad till besökare, föräldrar och vårdnadshavare. Bland annat kom han in på drogen tramadol som omnämns i de misstankar som finns i de senaste dödsfallen:
– Tramadol kan det vara många som tar när de går ut på krogen. Det här är den opiat som vi ser nyttjas mycket i krogmiljö bland ungdomar, säger Andreas Jahr.
– Tillsammans med alkohol är det risk för andningsdepression. Man slutar andas och det leder till döden, säger han.
På plats fanns även representanter för Region Värmland och Torsby kommuns individ- och familjeomsorg, bland annat Andrea Wassenberg, enhetschef på psykiatrin i Torsby.
– De som kommer in till oss är en hel del unga vuxna som kanske inte har hittat sin plats i samhället. Kraven i samhället stiger och inte alla ungdomar mäktar med det.
På plats fanns även nya kyrkoherden i Övre Älvdals församling i norra Värmland, Anders Rådström och som poängterar att problemen med narkotika finns även där.
– Man får inte vara så blåögd att man tror att det inte finns, för det gör det. Det man möter är att det finns en oro över hur det ska bli för barn och ungdomar. Kyrkan är ju en del av samhället och det här är något vi måste hjälpas åt med, säger han.