Tränarnas fingertoppskänsla har gett en ny guldmålvakt i Färjestad

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är lätt att ryckas med i det offensiva spelet som Färjestad visade upp under de två sista perioderna på tisdagskvällen.

Men utan Matt Tomkins målvaktsspel i inledningen av matchen kunde det slutat på ett annat sätt.

Kanadensaren är på väg att axla den roll som Dominik Furch hade förra säsongen.

Efter tio minuter i den första perioden den här tisdagskvällen var det helt ärligt inte mycket som talade för Färjestad.

Inte nog med att Frölunda ledde med 1–0, laget från Göteborg var också klart bättre. Matt Tomkins har varit förstavalet i målet i matchserien mot Frölunda och så länge som han orkar och är fräsch kommer Dennis Hildeby få samma roll som under det senaste slutspelet, det vill säga att vara backup.

Tomkins har kanske inte nått upp till den nivå som Dominik Furch hade för ett år sedan än, men han är sannerligen på god väg.

Frölundas dubbla smällar – blixtsnabb FBK-vändning och matchstraff

Han gav sitt lag chansen att vinna i Göteborg i söndags när Frölunda öste på som mest och nu höll han siffrorna nere i matchinledningen.

För även om Färjestad blev lite bättre i slutet av den första perioden är det inget snack om att Frölundas ledning kunde ha varit större än uddamålet.

Färjestad hade ett passningsspel som strejkade inledningsvis och hade det inte varit för Tomkins spel kunde uppförsbacken varit betydligt brantare än ett mål och med gott om extra energi till Frölunda.

Det är inte så länge sedan som Tomkins i frustration gick loss på en reklamskylt i Löfbergs Arena, det är tre och en halv vecka tillbaka.

Tränarteamet visade fingertoppskänsla när man lät Tomkins starta i matchen efteråt mot Linköping och det får man betalt för nu. Man visade att man trodde Tomkins och det som hände fick hända utan någon spelmässig bestraffning.

För efter det utbrottet har Tomkins lyft sig både en och två nivåer. Det påminner faktiskt en hel del om den bana som Furch hade, för under grundspelet var han inte samma vägg som i slutspelet.


Det började med att kedjan med Linus Johansson, Joakim Nygård och Lucas Forsell tog tag i spelet och sedan följde resten av Färjestads lag på.

Andraperioderna i den här matchserien har Frölunda dominerat med eftertryck men nu var det precis tvärtom. Färjestad malde på och malde på och till slut öppnades den berömda ketchupflaskan med två mål på en minut.

Linus Johansson visade vilken ledare han är när han klarade en hård tackling av Filip Hasa och ett par sekunder senare var Färjestad ikapp målmässigt.

Björklunds ord efter Frölundastjärnans matchstraff: ”Ser på det som det är”

Betydelsen att att Michael Lindqvist fick göra mål ska inte underskattas. Hans målskytte behövs för en ny framgångsrik vår för Färjestad.

Den känslan som August Tornberg hade i kroppen innan han gjorde 3-1 måste vara en dröm. Han laddade och laddade och sedan small det i Lasse Johanssons kryss. En rolig målskytt då han missat några matcher på slutet.

Många var bra den här kvällen i Löfbergs Arena. Men frågan är om inte publiken var allra bäst: ett grymt tryck på nytt.

Och något säger mig att det blir ytterligare någon decibelnivå på lördag eftermiddag i Löfbergs Arena.

Kan Färjestad ta vid från de två sista perioderna på torsdag kan nämligen semifinalplatsen säkras till helgen.

Artikeltaggar

IshockeySM-slutspel 2023

Läs vidare