Hoppa till huvudinnehållet

Så här vill OR utveckla Kyrkhedens skola – riva och bygga nytt

Publicerad:
Boo Westlund, (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet på plats vid Kyrkhedens skola i Ekshärad.
Boo Westlund, (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet på plats vid Kyrkhedens skola i Ekshärad. Foto: Pia Holmström

Strax före jul blev en utredning klar om Kyrkedens skola. Här framfördes för- och nackdelar med att bygga en helt ny skola och alternativet att renovera den gamla. Nu har OR beslutat hur partiet vill gå vidare.

– Vi som parti vill se en fördjupad utredning när det gäller nyproduktion. Vi tänker oss att man river allt och bygger nytt från förskoleklass till årskurs 9, säger Boo Westlund, ordförande barn- och bildningsutskottet.

I lokalutredningen som gjordes framkom att det skulle kosta 231 miljoner att renovera skolan och 236 miljoner med en nybyggnation av samtliga lokaler.

Nu har OR gett i uppdrag till konsulten som gjort utredningen att gå vidare med en fördjupning och räkna på kostnaderna om man behåller enbart fastigheten där matsalen, hemkunskapen och slöjden och idrottshallen finns.

– De 236 miljonerna tror jag vi kan få ner betydligt eftersom vi inte bygger nytt allting utan håller oss till F-9, säger Boo Westlund.

En ny skola byggs på samma plats där den gamla står och den nya kommer att vara i ett plan.

– Källaren är fuktig i befintlig skola, så vi vill bygga i ett plan och få bort källarvåning och övervåning, så vi slipper hiss. Skolan ska vara tillgänglighetsanpassad på ett betydligt bättre sätt med utrymme för all modern pedagogik. Det kommer att bli ett riktigt lyft, säger han.

Eleverna kommer under byggtiden att få undervisning i moduler.

– Om vi ska riva och bygga på samma plats måste vi ta kostnaden för moduler också under byggperioden. Men man kanske kan riva sektionerat och inte riva allt på en gång. Det gäller att göra allt så billigt och smart som möjligt.

Fritidsgård

Partiet har också gett direktiv till tjänstemännen om att flytta fritidsgården från skolan.

– Fritidsgården ska finnas mer centralt i Ekshärad, där ungdomarna är på kvällarna, så man inte ska behöva vara kvar i skolan. Man är här på dagen, då ska man inte behöva vara här på fritidsgården på kvällarna, säger Boo Westlund.

Idag har en förening luftgevärsskytte i källaren på Kyrkhedens skola. I dialog med föreningen ska man nu hitta en annan lokal.

– Kanske kan vi kombinera luftgevärsskyttet och fritidsgården i en gemensam lokal.

Biblioteket som idag finns på skolan kan också komma att flyttas.

– Om det blir nyproduktion kan jag tänka mig en lösning, där biblioteket blir fristående från skolverksamheten för det är ju ändå en offentlig lokal, där vem som helst ska kunna ta sig in.

Byggprocess

Den fördjupade utredningen startar nu och väntas bli klar under hösten.

– Vi kan ta nödvändiga politiska beslut under senhösten och kanske komma igång med upphandlingen under 2024. Om man räknar med en byggprocess på två år, så kan allt bli klart 2026 eller 2027. Vi måste ha en politisk majoritet ikring detta. Men utifrån vad andra partier har sagt, så utgår jag ifrån att det kan bli verklighet, säger Boo Westlund.

Samtidigt är alternativet att renovera skolan inte ute ur leken.

– Det är ju inte så att vi kör på ett alternativ. Renovering finns fortfarande kvar. Den beräkningen för kostnaden har vi. Så när det väl kommer till politiskt beslut kommer det att finnas två alternativ, säger han.

Artikeltaggar

Boo WestlundBrott, lag och rättEkshäradFritidsgårdarOberoende realisterPolitiska system och ideologierSkola och utbildningSkolorUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.