Hoppa till huvudinnehållet

Populära uteställen får inte alkoholtillstånd – nu vill alliansen ändra reglerna

Publicerad:
Mathias Bucht på Button town café och Jan Danielsson på Sunset cinema i Karlstad har inte fått serveringstillstånd för i år.
Mathias Bucht på Button town café och Jan Danielsson på Sunset cinema i Karlstad har inte fått serveringstillstånd för i år. Foto: Helena Karlsson

Sommarserveringen för populära Button town café och Sunset cinema i Karlstad har inte fått tillstånd av Karlstads kommun för i år.

– Nu har vi tröttnat och jag kan inte köra i år om det ska vara så här, säger Jan Danielsson på Sunset cinema.

Nu vill den borgerliga alliansen ändra reglerna så de stannar kvar.

Under två somrar har de populära utflyktsmålen Button town café och Sunset cinema i Karlstad beviljats tillfälligt serveringstillstånd av alkohol under 60 dagar.

Men årets ansökan från de båda ställena har inte beviljats av Karlstads kommun.

– Ingen vin- eller ölservering innebär att det inte är någon idé alls för mig att öppna i sommar. Jag kommer inte kunna dra runt det på bara glass och pizza, säger Jan Danielsson som driver Sunset cinema från en uppställd container vid Kanikenäset.

– Det blir ju samma för oss att vi får ställa in alla våra spelkvällar som varit så populära, säger Mathias Bucht som driver Button down café på den egna tomten vid en älvfåra i Knappstad.

Mathias Bucht och Anna Åberg Bucht driver Button town café tillsammans.
Mathias Bucht och Anna Åberg Bucht driver Button town café tillsammans. Foto: Lisa Olaison

En ansökan kostar 12 500 och och sedan betalar de en kostnad per dag baserad på försäljningen.

– Ansökningskostnaden är ju pengar man inte får tillbaka, så det är ju pengar i sjön, säger de.

Märkliga regler

Karlstads kommuns nuvarande regler säger att man kan beviljas permanent serveringstillstånd om man har en permanent servering inomhus.

För tillfälligt serveringstillstånd är kommunens regler att man kan beviljas det i 60 dagar i två år till samma näringsidkare. Sedan är det stopp.

Jan Danielsson som driver Sunset cinema vill kunna öppna även i sommar.
Jan Danielsson som driver Sunset cinema vill kunna öppna även i sommar. Foto: Peter Bäcker

Regler som både Mathias Bucht och Jan Danielsson tycker är oerhört märkliga och tar helt död på entreprenörers vilja att satsa och göra något för Karlstadsborna och turisterna på sommaren.

– Jag kan ju inte söka det permanent heller eftersom vi har servering i ett tält och det räknas inte som ”inomhus”, annars har jag allt som krävs för det. Men festival kan man ha varje år så det kan jag söka tillfälligt tillstånd för. Men det är inte så många dagar, säger Mathias Bucht.

Nytt förslag

Nu vill Karlstads borgerliga allians att reglerna ändras så att Button town café och Sunset cinema kan finnas kvar och hålla öppet i sommar.

– Vi ska ju inte själva hitta på regler och skapa en praxis som försvårar för näringsidkare, men i det här fallet är det precis det vi har gjort, och det måste vi förändra, säger Lotta Björklund (M), förste vice ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden.

Deras förslag är att man ska kunna få tillfälligt serveringstillstånd för fler år än två år, samt att dessa tillstånd ska sträcka sig över 90 dagar istället för som idag i 60.

Det kommer att läggas fram som ett politiskt initiativ i arbetsmarknads- och socialnämnden på onsdag.

– Det här är omtyckta besöksmål och självklart ska de få finnas kvar. Lagen säger inget om hur många gånger man kan få tillfälligt serveringstillstånd, eller för hur många dagar, fortsätter hon.

Majoritetens svar

Frida Pettersson (C) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i tillväxtutskottet och näringslivsrådet för samverkan mellan kommunen och näringslivet.

Vad anser du om kommunens riktlinjer gällande tillfälligt serveringstillstånd?

– För det första måste vi reda ut vad som är riktlinjer och lagstiftning för att göra rätt som kommun. Vi ska tänka bredd, rättvisa och goda förutsättningar för näringslivet att bedriva verksamhet. Arbetsmarknads- och socialnämnden jobbar med riktlinjerna just nu så det blir tydliggjort vad som gäller.

Konsekvenserna av riktlinjerna är väl ganska tydliga i de här fallen?

– Utan att gå in på enskilda fall så vill vi behandla alla på ett schysst och rättvist sätt. Det handlar om Karlstad och våra entreprenörer och vi vill göra stan bättre.

Artikeltaggar

Button town caféKanikenäsetKarlstadKarlstads kommunLotta BjörklundMat och dryckPolitikServeringstillståndSocialnämnderTillstånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.