Hoppa till huvudinnehållet

Maria, 39, byter kläder med sina grannar: ”Behöver inte köpa lika mycket nytt”

Publicerad:
Ulrika Billström, 49, och Maria Nyquist, 39, går igenom kläder. Foto: Fredrik Samuelson

Här finns det chans att hitta nya kläder – utan att det kostar en krona.

Att cirkulera kläder mellan grannar har blivit en trend i Sverige.

– Det har gjort att jag inte behövt köpa lika mycket nytt, säger Maria Nyquist.

På bordet i vardagsrummet hemma hos Maria Nyquist, 39, står två stora kassar med kläder. Hon och Ulrika Billström, 49, som bor några kvarter bort, letar efter fynd.

– Kan det här vara något? säger Maria Nyquist och tar upp en tröja som ser intressant ut.

För tillfället har klädkassarna hamnat hos Ulrika Billström och Maria Nyquist. Sedan ska kassarna vidare till två andra grannar.
För tillfället har klädkassarna hamnat hos Ulrika Billström och Maria Nyquist. Sedan ska kassarna vidare till två andra grannar. Foto: Fredrik Samuelson

Startade vandrande kasse i Karlstad

Två år har gått sedan hon startade en så kallad vandrande kasse i Råtorp, Karlstad. Vandrande kassen är i dag ett utbrett koncept runt om i Sverige. Det går ut på att grannar byter plagg med varandra genom en kasse som skickas mellan hushållen.

Du tar plagg du vill ha, lägger i det du inte längre använder och skickar kassen vidare till nästa namn på en lista med de som är med. Kläder som blir kvar efter ett varv kan ges till en secondhandbutik.

I en Facebook-grupp samlas nu 21 kvinnor runt Råtorp och omnejd med två kassar – innehållande kläder efter säsong, accessoarer och skor – som går laget runt. Ett varv tar ungefär fem månader.

– Förra sommaren såg jag plötsligt Maria komma gående i min gamla skjorta som jag hade lämnat i kassen. Man blir glad och stolt att någon använder ens kläder och att de kommer till användning igen, säger Ulrika Billström, som själv hittat ett tiotal plagg – alltifrån klänning och kjol till träningsjacka och funktionsbyxor.

Det är roligt med hållbart mode, tycker både Ulrika Billström och Maria Nyquist.
Det är roligt med hållbart mode, tycker både Ulrika Billström och Maria Nyquist. Foto: Fredrik Samuelson

Även startat klädbytardag

På en lista markerar deltagarna med streck hur många plagg som tagits ur kassen. Totalt har cirka 300 plagg bytt ägare sedan starten. Maria Nyquist har hittat ett 15-tal plagg.

– Både den här koftan, mina byxor och diademet jag har på mig, säger hon och pekar på sig själv.

Grannarna har även startat en klädbytardag i Råtorp två gånger per år, berättar Maria Nyquist.

– I samhället är kläder lite slit-och-släng så det känns bra att vi kan ge kläder till varandra. Det har gjort att jag inte behövt köpa lika mycket nytt.

  • ”Man blir glad och stolt att någon använder ens kläder och att de kommer till användning igen”, säger Ulrika Billström.
    ”Man blir glad och stolt att någon använder ens kläder och att de kommer till användning igen”, säger Ulrika Billström. Foto: Fredrik Samuelson
  • ”I samhället är kläder lite slit-och-släng så det känns bra att vi kan ge kläder till varandra”, säger Maria Nyquist.
    ”I samhället är kläder lite slit-och-släng så det känns bra att vi kan ge kläder till varandra”, säger Maria Nyquist. Foto: Fredrik Samuelson

Så påverkas miljön av kläder

• Varje år hamnar drygt 7,5 kilo textilier per person i soppåsen. 60 procent av skulle kunna användas i befintligt skick, visar en undersökning enligt Naturvårdsverket.

• I dag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil. Modeindustrin beräknas stå för uppemot 10 procent av de globala koldioxidutsläppen – mer än internationella flygningar och sjöfart tillsammans – och textilproduktion beräknas stå för cirka 20 procent av de globala vattenföroreningarna från färgning och appretering, enligt EU-parlamentet.

• Hur vi transporterar oss till och från klädbutiken utgör 22 procent av ett plaggs klimatpåverkan. Om vi åker bil till köpcentret och köper ett återvunnet plagg kan vi alltså ha kört bort en del av den klimatvinst som återvinningen innebär, menar forskningsprogrammet Mistra Future Fashion.

Tips på en mer hållbar garderob

Rensa. Ta ut allt ur garderob, lådor och förråd. Gör olika högar för olika ändamål. Ska kläderna sparas, säljas, skänkas, bytas, lånas ut, sys om eller lagas?

• Vårda. Det som ska sparas kan du stryka, vika i ordning och lägga in i garderoben eller hänga upp på galgar. Att vädra sina plagg är ett bra alternativ till att tvätta dem. Putsa skorna och noppa tröjor och koftor.

• Laga. Lär dig sy i en knapp, laga ett hål på jeansen och göra ett par shorts av långbyxor.

Garderobsutmaningen. Välj ut tio plagg att ha i tio dagar och kombinera på nya sätt, så kan du upptäcka om du verkligen gillar dina plagg eller om du ska lämna dem vidare till någon annan.

• Vandrande kassar. Starta en vandrande klädkasse – fungerar riktigt bra till barnkläder, men är också ett bra sätt för vuxna att byta kläder.

• Klädkompis. Skaffa dig en klädkompis i samma storlek och kanske helst med liknande stil, som du kan dela garderob med.

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs mer:

Vandrande kassar – ny klädbytartrend i Karlstad

Artikeltaggar

FacebookKarlstadKläderKonsumentNaturskyddsföreningenNaturvårdsverketRåtorp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.