Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadpartiet vädjar om tillsyn: ”Risk för allvarlig olycka”

Publicerad:
Karlstadpartiet har kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att göra en tillsyn av Räddningstjänsten i Karlstad. Här partiets presstalesperson Peter Sörensen.
Karlstadpartiet har kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att göra en tillsyn av Räddningstjänsten i Karlstad. Här partiets presstalesperson Peter Sörensen. Foto: Helena Karlsson

Karlstadpartiet Livskvalitet (KPL) har kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och vädjat om att myndigheten ska göra en tillsyn av Räddningstjänsten i Karlstad.

Anledningen till att partiet kontaktat MSB är att man menar att räddningstjänsten agerat fel och inte ”efterlever sitt ansvar”. Detta när man inte genomfört brandskyddskontroller och löpande tillsyn av uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad för att de saknar bygglov – trots att det i MSB:s föreskrifter pekas ut som objekt för prioriterad tillsyn.

Räddningstjänsten har tidigare framfört att man vill se en bygglovsprocess innan man kan granska uteserveringarna.

Till NWT har Ola Åkesson från räddningstjänsten tidigare sagt att: ”För att få ett bra brandskydd måste man in i bygglovsprocessen.”

Räddningstjänsten har varnat för riskerna – i nio år: ”Häftiga brandförlopp”

Och till SVT Värmland säger Ola Åkesson att: ”Vi är lite bakbundna. Samhällets brandskyddskrav ligger gömda i bygglovsprocessen”.

Detta uttalande kritiseras av Karlstadpartiet Livskvalitet som i ett pressmeddelande skriver att:

”Åkessons uttalanden rimmar i våra ögon illa med föreskrifterna från MSB. Och det tycks synnerligen märkligt att Räddningstjänsten i nio år skulle ha stått bakbundna, utan möjligheter att ingripa inför de uppenbara brister i brandskyddet som sedan 2014 förelegat och som man själv konstaterat.”

”Om de brister i brandskyddet som Räddningstjänsten i Karlstad identifierade redan 2014 de facto är korrekta och om de fortsatt föreligger ökar riskerna för att en allvarlig olycka med ödesdigra konsekvenser ska uppstå för varje dag som Räddningstjänsten dröjer med att vidta åtgärder.”

Ola Åkesson, chef förebyggandeavdelningen vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen, som menar att man är bakbundna av bygglovsprocessen.
Ola Åkesson, chef förebyggandeavdelningen vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen, som menar att man är bakbundna av bygglovsprocessen. Foto: Johan Eklund

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKungsgatanMSBOla ÅkessonOlyckorOlyckor och katastroferPeter SörensenSVTUteserveringarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.