Hoppa till huvudinnehållet

Butiken firar 20 år: ”Ingen dag är den andra lik”

Publicerad:
Christer Johansson med personal ska fira hela året. Kollegorna och den egna familjen är viktiga för honom. ”Jag har två döttrar som jobbar här vilket är kul.”
Christer Johansson med personal ska fira hela året. Kollegorna och den egna familjen är viktiga för honom. ”Jag har två döttrar som jobbar här vilket är kul.” Foto: Helena Karlsson

I 20 år har den nu varit en av de mest välbesökta matbutikerna i länet.

– Ingen dag är den andra lik, så det här är inget jobb som man tröttnar på, säger Ica-handlaren Christer Johansson.

Ny teknik och dess utmaningar är en av de saker som skiljer sig allra mest från då till nu.

Christer Johansson konstaterar flera gånger att tiden gått fort och att det är svårt att förstå att det har gått 20 år sedan starten.

Det var våren 2003 som portarna slogs upp till Ica Maxi-butiken på Bergvik.

– Det låg en mindre Ica-butik här innan, men då, 2003, fick vi förmånen att öppna en Maxi samtidigt som det slog upp 60 andra butiker här ute på Bergvik. Det var ett stort steg för området.

Tårtkalas och goodiebags

Nu kommer butiken att uppmärksamma ”födelsedagen” i veckorna två, med bland annat tårtkalas och goodiebags, samt då och då under resten av året.

Men vad har egentligen hänt på den här tiden?

Jo, lönelistan har gått från att innehålla 40 namn till att vara runt 150 namn lång.

– Det är väldigt kul, vi gillar att anställa, säger Christer Johansson och skrattar.

– Vi har allt från de som jobbat här sedan starten till studerande på 18 år. Det blir en bra dynamik i gruppen och det är härligt att se olika generationer umgås i lunchrummet och butiken. Och vi kan lära oss mycket av den unga generationen. För det har ju hänt en del.

Ja, vad är den största skillnaden nu jämfört med 2003?

– De stora skillnaderna är att självscanningen infördes 2006 så att kunden kunde börja handla själv, det var vi tidiga med. Sen kom Iphonen 2008–2009 och det blev mer fokus på teknik och vi startade e-handel 2014. Där var vi väldigt tidigt ute för att vara en vanlig dagligvarubutik.

Under årens lopp har butiken fått ta emot priser av olika slag.

– Det är såklart roligt att få priser och uppmärksamhet. Nu senast var det som ”Årets hjälte 2022” för vårt arbete med Aja baja cancer, Barnens köksträdgård och daglig verksamhet, säger Christer Johansson som bär en pin för den förstnämnda verksamheten.

– Daglig verksamhet har satt guldkant på vår vardag. Det började med en ledare och en deltagare 2015, nu är det åtta deltagare som jobbar i butiken.

Han berättar att den bästa handelsdagen på året nästan alltid är den 22 december och när det är stora event och lov brukar det också bli bra siffror i kassan.

– Lite kuriosa är att sedan vi öppnade har vi alltid haft stängt julafton och juldagen, annars är det alltid öppet.

En investering som funnits med sedan start är det egna bageriet. Nu har det butiksbakade egna hyllor. Och på baksidan finns en silo med mjöl.
En investering som funnits med sedan start är det egna bageriet. Nu har det butiksbakade egna hyllor. Och på baksidan finns en silo med mjöl. Foto: Helena Karlsson

I december förra året öppnade Ica Maxi också en dygnet runt-butik. Det är den senaste, synbara investeringen Christer och personalen gjort.

– Vi har alltid varit duktiga på att investera i butiken, men visst finns det roligare och tråkigare sådana.

Även om handlarjobbet innebär mycket kontorsjobb så försöker Christer Johansson vara på golvet så mycket han kan.

– För att hålla kundkontakten vid liv, så det går inte en dag utan att jag är nere och pratar med dem. Vi har vuxit under de här åren så alla måste hjälpas åt.

Hur tror du butiken kommer se ut 2043?

– Det beror på vad som kommer att hända, om det kommer teknik som vi i dag inte tror kommer finnas. Sådant kan vi inte sia om... Men jag tror att det är viktigt att lyfta fram lokala producenter ännu mer. Ge dem chansen att utföra sitt jobb och sedan hantera och sälja mer lokalproducerat.

Finns du med i butiken om 20 år?

– Nej, det hoppas jag inte, för både medarbetare och kunders skull, säger han och skrattar.

– Men i nuläget har jag ingen tanke om att göra något annat.

Mitt i firandet av butiken så riskerar Christer Johanssons favoritlag Brynäs att åka ur SHL och nästa år spela i Allsvenskan.

Hur tacklar du det?

– Som Brynäsare är man van vid tuffa tider. Vi har haft några bra år, men mestadels är det straff och lidelse. Man lider men man lämnar inte laget. Jag har redan börjat kika in Karlskoga, Västerås och Mora som ligger nära. Jag har velat ha upp Karlskoga i SHL, men nu vete sjutton. Jag vill ha nära till någon match.

Artikeltaggar

AllsvenskanBergvikButikerChrister JohanssonHandelICA AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.