Flygande fläskfilé – snart kommer maten genom luften

Publicerad:
Katla Aero, en drönare som klarar att köra matvaror. Foto: Katla Aero

Nu står det klart: drönare kommer användas för hemleverans av dagligvaror från butiken till hemmet.

Därmed kan fläskfilén komma flygande i luften från två landsbygdsbutiker i norra Värmland i sommar. Två testveckor ska genomföras.

Under 2022 gjordes en förstudie om hemleverans med drönare och en enkät genomfördes hos de som bor inom tio kilometer från Tempo Nordvärmland i Ambjörby och Ica Nära Östmarks handel i Östmark.

Nu har Torsby kommun säkrat medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, samt från Region Värmland.

Projektets kostnader är cirka 1 075 000 kronor.

Johan Erlandsson, projektledare, Torsby kommun vid en presentation på Torsby flygplats. Arkivbild.
Johan Erlandsson, projektledare, Torsby kommun vid en presentation på Torsby flygplats. Arkivbild. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi hoppas på att vi i bästa fall kan vara igång till sommaren. Men beskedet om pengar dröjde lite och nu måste vi första upphandla ett drönaråkeri. När de väl är upphandlade ska de söka tillstånd och tillståndsprocessen brukar vara rätt långdragen, säger Johan Erlandsson, projektledare.

Drönare kan flyga hem matvaror – positivt intresse i förstudieMatkassen kan komma från himlen – enkät ska visa invånarnas intresse

– Vi vill köra en testvecka under sommartid och en vecka vintertid. Kanske vi hinner till sommaren, men senast i vinter, tillägger han.

Vilken typ av varor kan man få levererade med drönare?

– Vi kommer inte att köra några paket och inte heller apoteksvaror, utan det blir dagligvaror.

Hur många kilo varor klarar drönaren?

– Det beror på vilket drönaråkeri vi upphandlar, men det minsta är väl två till tre kilo.

I projektets kostnader ingår betalning till upphandlat drönarföretag, ersättning till handlare, projektledning, administration och en utvärdering, med mera.

På plats för att presentera projektet på Torsby flygplats under måndagen fanns Johan Erlandsson, tillsammans med handlaren Torbjörn Persson, Tempo Nordvärmland, kommunalrådet Peter Jonsson (S), kommundirektören Thomas Stjerndorff och flygplatschefen Martin Berglund.

Artikeltaggar

AmbjörbyDrönareIcaJohan ErlandssonÖstmarkRegion VärmlandTeknik och vetenskapTorsby flygplatsTorsby kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare