Frölundas dubbla smällar – blixtsnabb FBK-vändning och matchstraff

Publicerad:
Färjestads Michael Lindqvist jublar efter sitt 2-1-mål mot Frölunda. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad fick en trög start men växte in i den tredje kvartsfinalen och kunde till slut vinna med 3-1.

Värmlänningarna leder nu matchserien med 2-1.

– Jäkligt smart det du gjorde på förra presskonferensen, att grina lite och tycka ”fan vi får inga utvisningar”. Jag vet inte om det är så enkelt att jag ska göra likadant nu så får vi spela pp nästa match, säger en besviken Roger Rönnberg till Tomas Mitell på presskonferensen efteråt.

Björklunds ord efter Frölundastjärnans hjärnsläpp: ”Jag ser på det som det är”

Färjestad fick en mardrömsstart på den första perioden. Gästerna kontrade in kvällens första mål redan efter 1.28 och därefter fanns det bud på mer.

Det skulle dröja halva perioden innan Färjestad skapade några chanser, men inte ens då kändes det särskilt farligt. Närmast att göra matchens andra mål kom Frölundas Filip Johansson när han prickade ribban med dryga minuten kvar.

Första och andra perioden var sedan som natt och dag.

I mittenperioden var det Färjestad som styrde det mesta, för att inte säga allt.

Två chanser i powerplay mot Frölundas en hjälpte till, men även i fem mot fem var det FBK som drev spelet.

Till slut skulle man också få utdelning. Först genom Linus Johansson som avslutade ett riktigt tungt FBK-byte med att kriga in 1-1, därefter genom Michael Lindqvist som från nära håll petade in 2-1 bara minuten senare.

Fyra minuter in i tredje fick FBK en chans att dra ifrån när Christian Folin crosscheckade Henrik Björklund i nacken. Matchstraff direkt blev domen.

Något mål det dock aldrig på de fem minuterna i powerplay.

Mål blev det däremot när August Tornberg laddade för kung och fosterland och fullständigt bombade in 3-1 på passning från Marcus Nilsson.

Det blev också matchens sista mål och FBK leder nu serien med 2-1 i matcher.

På presskonferensen efter matchen fick Roger Rönnberg ordet först.

– Det var lite omvänt mot hur det sett ut tidigare. Vi är okej i första, vi börjar bra och sen spelar vi mindre bra i två perioder. Vi får spela mycket boxplay idag och det påverkar väldigt mycket, säger Roger Rönnberg och fortsätter:

– Jäkligt smart det du (till Tomas Mitell) gjorde på förra presskonferensen att grina lite och tycka ”fan vi får inga utvisningar”. Jag vet inte om det är så enkelt att jag ska göra likadant nu så får vi spela pp nästa match. Men vi spelade inte tillräckligt bra och jag ska inte sitta och gnälla på domarna. Jag hoppas att killarna sitter och är lite arga där nu.

Frölundas Christian Folin får matchstraff.
Frölundas Christian Folin får matchstraff. Foto: Tommy Pedersen/TT

”Fråga domarchefen”

Rönnberg fick en fråga av Johan Rylander på Göteborgs-Posten, vad han tycker om Folins matchstraff.

– Jag orkar inte hålla på och kommentera alla situationer. Jag tycker att fokus hamnar där hela tiden efter varenda match. Det tycker jag är tråkigt. Spelar vi hockey eller domare? Du får fråga nån annan, fråga domarchefen.

Tomas Mitell var givetvis nöjdare än sin tränarkollega med tanke på matchens utgång.

– De börjar bra, vi är inte på tå och Frölunda gör det bra. Efter tio minuter i första växer vi in i det och blir bättre. Våra forwards är bättre i forecheckingen och är starkare på puck vilket leder till anfallsspel. Jag tycker att vi gör det bra i de sista två perioderna. Målet var att skaffa oss 2-1 i matcher och nu har vi det.

Vad hände i andra perioden, ni såg ut som två olika lag?

– Det är två bra lag där ute, det har varit jämnt och tight och vi har kommit bra ut i förstaperioderna i de andra matcherna, medan de har varit bättre i andra. Vi lyckades bättre idag, och det är små marginaler.

”Får gnugga på”

Powerplayspelet hackade en hel del för Färjestad. Inte minst i den femminutersutvisning som följde efter Folins matchstraff, där Färjestad inte fick till något större tryck.

– Vi kunde ha punkterat matchen där, men vi får gnugga på och försöka hitta en bra plan, säger Tomas Mitell.

FBK-coachen var inte sugen på att snacka om domarinsatsen nu, eller i de tidigare matcherna, när han fick frågan på presskonferensen.

– Vi har tre powerplay idag, de har två. Efter hur matchen ser ut är det väl fair enough. Alla ser väl femman, man får tycka vad man vill om den, men domaren dömer.

Theodor Lennström tränade inte igår och spelade inte idag. Mitell var fåordig om läget för stjärnbacken.

– Dag till dag.

SUPERLIVE: Senaste nytt om Färjestad och SHL-slutspelet

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySM-slutspel 2023

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare