Hoppa till huvudinnehållet

Carlstad Crusaders siktar på dubbla rekord i ny välgörenhetsmatch

Publicerad:
Från vänster: Dante Vandeven, Alex Burdette (huvudcoach Crusaders herrlag), Rory Kelly, Andreas Janliden (styrelseledamot Ajabajacancer) och Elias Rosenkvist (spelare och marknadsansvarig).
Från vänster: Dante Vandeven, Alex Burdette (huvudcoach Crusaders herrlag), Rory Kelly, Andreas Janliden (styrelseledamot Ajabajacancer) och Elias Rosenkvist (spelare och marknadsansvarig). Foto: Carlstad Crusaders

För sjätte gången anordnar Carlstad Crusaders en välgörenhetsmatch.

Det är 29 april som klubben samlar in pengar till Ajabajacancer, och Crusaders siktar på både publikrekord och insamlingsrekord.

– Jag tror att det är goda möjligheter, säger Crusaders klubbchef Rikard Borg om att överträffa 54 949 kronor från 2014.

När Carlstad Crusaders anordnade välgörenhetsmatch för andra gången 2014 samlades 54 949 kr in till förmån för Bissen Brainwalk och det är alltså rekord för Karlstadsklubben som nu anordnar välgörenhetsmatch för sjätte gången, och förra året gick de insamlade pengarna till UNHCR för att hjälpa de som tvingas fly från Ukraina.

29 april, när Carlstad Crusaders herrlag möter Eidsvoll 1814s i Scandinavian Cup hemma på Sola Arena, är det dags för Crusaders sjätte välgörenhetsmatch och i år samlas det in pengar till Ajabajacancer.

– Vi har genom åren gett till lite mindre organisationer och gärna där det finns någon lokal anknytning också. Det som ligger oss varmt om hjärtat i år är Ajabajacancer, säger Crusaders klubbchef Rikard Borg och fortsätter:

– Dels har det figurerat några familjer i mitt umgänge som varit drabbade så jag har sett en hel del och det är många i vår förening som har ett engagemang kring de familjer som varit drabbade. Därför har vi valt att engagera oss i Ajabajacancer och vi ska försöka slå vårt insamlingsrekord från 2014.

Vad tror ni om möjligheterna att slå insamlingsrekordet?

– Jag tror att det är goda möjligheter. Det viktiga är att vi får in många företag som vill vara med naturligtvis. Publiken hoppas jag kommer att komma med gratis entré och vi har haft omkring 1 200 till 1 300 åskådare på den här typen av välgörenhetsmatcher tidigare.

– Får vi in en bra givarsumma så tycker jag att vi utan problem ska kunna få upp mot 1 500 åskådare på en sådan här match. Vår förhoppning är att fylla hela Sola Arena och det är ungefär 2 000 sittplatser, och får vi bara in tillräckligt många givare så ska vi kunna fixa nytt insamlingsrekord.

Hoppas på publikrekord

Crusaders satsar alltså på att slå dubbla rekord eftersom klubben vill sätta publikrekord på Sola Arena.

– Jag tror inte att det finns något officiellt publikrekord på Sola Arena ännu. Även om det finns det så kommer det med all sannolikhet att slås på vår egen hemmapremiär i superserien (15 april mot Tyresö Royal Crowns). Det första publikrekordet på Sola Arena lär bli 10 april när Karlstad Fotboll har sin hemmapremiär (i division 1 norra), säger Borg.

Borg berättar hur upplägget ser ut för företag som vill vara med och skänka pengar till Ajabajacancer.

– Vi har upplägg med att skänka 1, 3 eller 5 kronor per åskådare, men om någon skulle vilja ge mer så är vi inte omöjliga kring det så att säga. Men 1, 3, och 5 kr är standardsiffror och vi vill att det ska vara jättetydligt.

– Ajabajacancer kommer även själva att finnas på plats arenan och sälja armband och åskådare kan skänka fri summa till ett Swish-nummer. Men de stora intäkterna kommer från givarna vilket i huvudsak är företag men det är naturligtvis öppet även för privatpersoner att vara med som givare.

Carlstad Crusaders välgörenhetsmatch 29 april är som sagt även Karlstadslagets öppningsmatch i Scandinavian Cup.

– De norska mästarna Eidsvoll är duktiga. Vi lyckades vinna mot Eidsvoll förra säsongen i Scandinavian Cup men det var ingen utskåpning utan en tajt match och det här ska bli en kul och spännande ny match, säger Rikard Borg.

”Kommer göra enormt stor skillnad”

Andreas Janliden som är styrelseledamot i Ajabajacancer berättar om det här samarbetet med Crusaders.

– Det känns jätte-, jättekul. När vi fick frågan av Crusaders om vi var intresserade så var det såklart ett rungande ja från oss. Vi kommer att vara på plats med ett tält på välgörenhetsmatchen och prata om vår organisation och vad vi gör och så vidare, och vi kommer även sälja lite armband för att få in lite ytterligare pengar.

– Vi är en helt ideell organisation och det är helt avgörande att vi får in de här pengarna från otroligt vänliga företagare och sportorganisationer som gör sådana här saker för att vi ska kunna hjälpa familjer som är i en väldigt utsatt situation, säger Andreas Janliden som i NWT tidigare berättat om hur hans son Alfred drabbades av leukemi och Andreas meddelar att Alfred i dag mår som en prins.

Andreas Janliden fortsätter:

– Det här (samarbetet med Crusaders) kommer att göra enormt stor skillnad. Målsättningen är att vi ska slå tidigare insamlingsrekord på 55 000 och om vi får in 55 000 betyder det att vi kan hjälpa 55 familjer och underlätta deras vardag och det betyder såklart väldigt, väldigt mycket.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders herrEidsvoll 1814sRikard BorgSola ArenaSuperserien herrTyresö Royal Crowns

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.