Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk kulturskatt räddas: "Vi kan inte låta vår historia tyna bort"

Publicerad:
Notblad nedtecknade och kopierade av Gunnar Persson i Eda under 1780-talet. Vid Gustaf III:s besök vid Eda skans 1788, ska bonden Gunnar Persson ha kopierat noterna som användes av orkestern som också ska ha framfört en konsert vid tillfället. Häftena innehåller en blandad repertoar av marscher, menuetter och valser med mera.
Notblad nedtecknade och kopierade av Gunnar Persson i Eda under 1780-talet. Vid Gustaf III:s besök vid Eda skans 1788, ska bonden Gunnar Persson ha kopierat noterna som användes av orkestern som också ska ha framfört en konsert vid tillfället. Häftena innehåller en blandad repertoar av marscher, menuetter och valser med mera. Foto: Värmlands Museum

Under 70- och 80-talet reste bland andra Leif och Inger Stinnerbom Värmland runt och spelade in folkmusik. Även pop, dansband och visor samlades in, totalt rör det sig om 785 inspelningar.

Nu har delar av denna värmländska kulturskatt digitaliserats och finns tillgänglig för alla.

Inspelningsprojektet startades 1975 och pågick i nästan tio år. Musiken spelades in på magnetband som med tiden tappar sin bärkraft. Nu har inspelningarna digitaliserats och på så vis sparats till eftervärlden. Det omfattande arbetet har genomförts av Värmlands Museum tillsammans med Folkmusikens hus i Rättvik och Svenskt visarkiv vid Musikverket i Stockholm, med finansiellt stöd av bland annat Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

– Digitaliseringen av musikarkivet är ett stort steg på vägen till att göra museets samlingar tillgängliga och användbara för fler, skriver Susanne Olsson, verksamhetschef Kulturarv på Värmlands Museum med ansvar för museets samlingar, till NWT.

– Vi hoppas materialet ska användas flitigt och bidra med kunskap och glädje för många.

Musikarkivet på Värmlands Museum.
Musikarkivet på Värmlands Museum. Foto: Lars Sjöqvist

Värmlands Museum publicerar löpande delar av samlingarna fritt tillgängligt via digitaltmuseum.se.

– För en kulturinstitution av Västanå Teaters karaktär, där folkkulturens olika uttryck ständigt används i våra föreställningar, är arkivet oumbärligt för att hämta inspiration och material till föreställningar av olika art, säger Leif Stinnerbom som är konstnärlig ledare på Västanå Musik & teater.

– Detta gäller både den professionella verksamheten och den barn- och ungdomsverksamhet som går under namnet Unga Västanå.

Inger och Leif Stinnerbom i sitt hem i Östra Ämtervik.
Inger och Leif Stinnerbom i sitt hem i Östra Ämtervik. Foto: Åsa Eneljung

”Viktiga tidsdokument”

Musikern och universitetslektorn Mattias Pérez ser ett stort värde i att göra inspelningarna av musiken och berättartraditionen tillgänglig.

– Att bevara och tillgängliggöra detta vis- och låtmaterial som finns på Värmlands Museum är ju av yttersta vikt för hela vårt län och vårt land. Vi kan inte låta vår historia tyna bort, säger han i ett pressmeddelande.

Mats Genell, ordförande i Värmlands Spelmansförbund, är av samma uppfattning.

– För oss i Värmlands Spelmansförbund är det ett oerhört viktigt projekt att tillgängliggöra äldre inspelningar. När inspelningarna gjordes måste det här ha varit syftet, att vi som utövar folkmusik idag skulle kunna lyssna på och inspireras av spelmän och kvinnor från förr. Inspelningarna är förstås också viktiga tidsdokument, som skildrar de spelstilar och det sväng som gällde när de spelades in. Ett fantastiskt roligt och viktigt projekt!

På digitalmuseum.se finns redan ett antal inspelningar tillgängliga, här berättar även några av musikerna om de stycken de framför.

Nya ansikten i Värmlänningarna: "Vill skapa dunder och brak"

Artikeltaggar

FolkmusikHistoriaJazzLeif StinnerbomMattias PérezMuseumMusikNöje/KulturPopRättvikSparbanksstiftelsen AlfaStockholmSusanne OlssonSwedbankUnga VästanåVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.