Hoppa till huvudinnehållet

Värmland behöver utländsk kompetens

Publicerad:
Nu vill regeringen göra det ännu svårare att komma hit och arbeta, skriver Eva Cooper och Catharina Bildt Grape. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Företagens behov av kompetens måste få styra, inte statens klåfingrighet eller vilja att signalera en stramare migrationspolitik, skriver Eva Cooper och Catharina Bildt Grape.

Vem behöver vem när det kommer till arbetskraftsinvandring? Företaget som anställer eller arbetskraftsinvandraren som anställs? Eller är det Sverige som är i stort behov av kompetens som bara finns utom landets gränser för att kunna frodas? I grunden är frågan enkel, och facit är tydligt vad gäller Värmland och vårt lands behov av utländsk arbetskraft. Systemet som hanterar detta är dock allt annat än enkelt, och nu vill regeringen göra det ännu svårare att komma hit och arbeta.

Behovet av arbetskraft påverkas av en mängd omvärldsfaktorer som konjunkturläge, inflation och, som många företag fått erfara det senaste året, elpriser. Allt detta påverkar företagens förmåga att anställa. Men behovet av arbetskraft skiljer sig också stort mellan branscher och regioner. Vissa branscher går på högvarv och är i akut behov av arbetskraft som de har svårt att hitta i Sverige samtidigt som vissa regioner expanderar snabbt och efterfrågan på arbetskraft ökar.

Om behovet hade fått styra hade fler människor fått komma hit och arbeta. Därför är det näst intill obegripligt att regeringen vill höja miniminivån för lön vid arbetskraftsinvandring till över 33 000 kronor per månad. Ett sådant förslag skulle slå stenhårt mot många företag och branscher i Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Företagarna har sagt det förr och vi säger det igen, bristen på rätt kompetens är det största tillväxthindret för små och medelstora företag i Sverige. Att företag inte hittar rätt kompetens är ett stort samhällsproblem, inte minst då allt för många inom landets gränser står utanför arbetskraften. Här krävs krafttag för att komma till rätta med upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar, utvärderingar och kvalitetskontroller av de myndigheter och aktörer som ansvarar för att de som står utanför arbetskraften ska kunna komma i arbete.

Sveriges företag kan inte vänta på att frågan om kompetensbrist ska lösas nationellt. Många företag och branscher har under lång tid varit mer eller mindre beroende av utländsk arbetskraft och expertis för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet, och det enda alternativet till arbetskraftsinvandring är att skära ned eller lägga ned.

Företagarna anser att regeringen begår ett allvarligt misstag med den föreslagna lönenivån. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) sa nyligen att ”Sverige ska värna och förbättra reglerna för den kvalificerade och högkvalificerade arbetskraftsinvandringen”. Vi har här kritiserat regeringen och sagt att en rimlig miniminivå för lön vid arbetskraftsinvandring ligger runt 70 procent av medianlönen, det vill säga drygt 23 000 kronor. Det motsvarar kollektivavtal i flera branscher och är en lön som det går att leva och försörja sig på.

Företagens behov av kompetens måste få styra, inte statens klåfingrighet eller vilja att signalera en stramare migrationspolitik. En sådan politik riskerar resultera i att koncerner flyttar sin verksamhet utanför Sverige och att Värmland som en av de regioner som hoppas på viktig tillväxt och utveckling ser den gå om intet.

Eva Cooper

Regionchef, Företagarna Värmland

Catharina Bildt Grape

Expert migration, integration och arbetsmarknadsfrågor, Företagarna

Artikeltaggar

ArbetsmarknadAvtalDebattEva CooperFöretagandeFöretagarnaIntegrationKollektivavtalLönerMaria Malmer StenergardMigrationModeraternaSveriges regeringVärmlands län