Hoppa till huvudinnehållet

Systembolagets vilseledande marknadsföring

Publicerad:
Faktiskt är Systembolaget inte ens Nordens bästa monopol. Norska Vinmonopolet har ett mycket större vinutbud, skriver Urban Ekholm Laurin.
Faktiskt är Systembolaget inte ens Nordens bästa monopol. Norska Vinmonopolet har ett mycket större vinutbud, skriver Urban Ekholm Laurin. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I länder utan monopol finns det många att handla av, och utbudet av vin är oerhört mycket större än vad Systembolaget kan erbjuda, skriver Urban Ekholm Laurin.

På Systembolagets web står att de har ”ett av världens bredaste sortiment av alkoholhaltiga drycker.” Detta är en lögn. I januari (19/1) hade Systembolaget 2 901 viner i det fasta sortimentet och 1 911 i det tillfälliga; således totalt 4 812 viner. Därutöver finns ett beställningssortiment med 9 823 viner. Det är tveksamt om man ska räkna in det i Systembolagets utbud. EU tvingade Systembolaget att erbjuda detta sortiment och det är importörerna som har ansvaret.

Således består Systembolagets eget sortiment i skrivande stund av 4 182 viner. Vid en internationell jämförelse är detta inte imponerande. Lavina i Madrid har 4 500 viner, Trimani i Rom 6 000 och Villa Viniteca i Barcelona 7 500. Även livsmedelsbutiker har numera breda sortiment. Spar i Österrike erbjuder 2 000 viner och danska Coop 1 000.

Att jämföra enskilda butikskedjor är dock inte relevant. Den relevanta jämförelsen är det samlade utbud som finns i ett land. I länder utan monopol finns det många att handla av, och utbudet av vin är oerhört mycket större än vad Systembolaget kan erbjuda. Flertalet företag erbjuder leverans till hemmet.

Så skriver du en debattartikel

Systembolaget har monopol på grund av de problem konsumtion av alkohol kan medföra, och inte på grund av att ha ett fantastiskt sortiment. Om monopol anses vara bra för utbudet borde väl exempelvis Ica ha detaljhandelsmonopol och Ikea monopol på möbler?

Faktiskt är Systembolaget inte ens Nordens bästa monopol. Norska Vinmonopolet har ett mycket större vinutbud. Räknar man samman Systembolagets sortiment med beställningssortimentet, erbjuder det svenska monopolet 14 005 viner. Vinmonopolet har 21 915 viner i motsvarande sortiment.

Tar man vinland efter vinland har Vinmonopolet ett betydligt bredare sortiment, dock med undantag för Australien, Argentina, Chile och Sydafrika, där Systembolaget har ett marginellt större utbud. Det norska monopolet är i övrigt helt överlägset. Både med sortiment och spridning i landet. Medan Systembolaget har tre specialbutiker med större sortiment har Vinmonopolet 12 specialbutiker.

Systembolaget erbjuder 1 022 franska vita viner och Vinmonopolet 3 136. Förhållandet för vitt vin från franska Bourgogne är 329/1 601, vita tyska viner 478/1 684 och vita viner från Österrike 220/411.

Systembolaget har 1 230 franska rödviner och Vinmonopolet 5 170. Förhållandet för röda viner från franska Bordeaux är 238/1 618, Bourgogne 298/2 067, italienska Piemonte 813/1 769, Toscana 491/1 106 och röda från Spanien 598/1338.

Jämför man vinälskares drömviner är skillnaden också slående. Att exempelvis få prova de fem Premier Crus från Bordeaux är en exceptionell upplevelse. Systembolaget kan bara erbjuda två av de fem vinerna. Norska Vinmonopolet erbjuder flera årgångar av alla fem. Vinmonopolet har också regelbundna speciallanseringar. Ett exempel är den 9 februari i år när 500 viner från Bourgogne, särskilt årgång 2020, lanserades.

Systembolagets marknadsföring är således vilseledande, eller till och med lögnaktig. Härmed anmäler jag det svenska monopolet till Konsumentverket.

Urban Ekholm Laurin

Fil dr, Froghult Västergård

Artikeltaggar

AlkoholAlkoholpolitikBordeauxBourgogneDebattDryckerEUFrankrikeIcaIkeaItalienKonsumentverketLivsmedelÖlÖsterrikeSpanienSystembolagetTysklandVin