Att förbättra psykiatrin i Värmland är en av de största drivkrafterna för Daniel Schützer (S) som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Och att lösa personalrekryteringen till Region Värmland.
– Vi måste klara av fler patienter.
Kontorsrummet i Regionens hus är litet. Här finns fyra arbetsplatser och mitt emot Daniel Schützer (S) sitter regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S).
På väggen ovanför hans skrivbord hänger ett inramat porträtt av förebilden Anna Lindh: ”Hon som kunde, och förmodligen hade, blivit vår första kvinnliga statsminister”, säger han.
I stället stacks hon ner på NK av en man som hade täta kontakter med psykiatrin under flera år innan dådet.
En annan ledstjärna i Daniel Schützers politiska arbete är den person han trodde skulle bli hans efterträdare som kommunalråd i Årjäng.
– Kenny Svensson. Han var aktiv i SSU i Årjäng och senare ordförande för SSU Värmland. Vi hade mycket kontakt och jag ville vägleda honom för att ta över som kommunalråd i Årjäng efter mig. Men han led av psykisk ohälsa och tog sitt liv. Då bestämde jag mig för att ha psykiatrin som fokus i min politiska gärning. Där har jag min vilja och glöd för det får sådana enorma konsekvenser när den inte fungerar.
Återgå som veterinär
Efter att S, C och V bildade ett majoritetsstyre efter regionvalet i höstas fick Daniel Schützer frågan att ta ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden. Så nu är psykiatrin ett område han kan påverka politiskt på riktigt i Värmland de närmaste fyra åren.
Men det var nära att det inte blev så.
Efter att ha varit fritidspolitiker i regionen sedan 2006 och kommunalråd i Årjäng i nio år, var planen att lägga politiken på hyllan och återgå till sin civila profession.
– Jag tänkte återgå till mitt yrke som veterinär. Men efter en valvinst i regionen för Socialdemokraterna och det förtroende jag kände från partiet att ta hälso- och sjukvårdsfrågorna så tackade jag ja till det.
Daniel Schützer (S)
Ålder: 48 år
Bor: Hästgård i Årjäng
Familj: Maken Daniel
Bakgrund: Utbildad veterinär, äger, tränar och tävlar med travhästar, kommunalråd i Årjäng i nio år.
Gör: Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och dess utskott i Region Värmland sedan 1 januari 2023 till 31 december 2026.
Gör en ledig dag: ”Då är jag i stallet. Jag är morgontrött men när jag kommer ut till stallet och får syn på hästarna då vaknar jag till och dagen börjar med ett leende. De är otroligt viktiga varje dag.”
Klara av fler patienter
Inför valet var just barn- och ungdomspsykiatrin en av fyra viktiga punkter som Socialdemokraterna gick till val på: Att stoppa en privatisering av bup, stärka med fler psykologer och läkare och inrätta en extern stödkommission som hjälp att komma till rätta med utvecklingen på bup.
– Det är en oerhört låg produktivitet inom psykiatrin i Värmland. De tycker inte om när jag säger så, men vi måste klara av fler patienter. Under förra mötet med hälso- och sjukvårdsforum, där regionen och samtliga 16 kommuner ingår, var det tydligt att vi har samsyn i frågor när det gäller att vi börjar tidigt och jobbar tillsammans med skolorna.
– Utöver det förebyggande behöver vi leverera mer psykiatrisk vård till värmlänningarna, från Första linjen till Bup och vuxenpsykiatrin. Oavsett nivå så ska personalen ha stöd i det arbetet.
Daniel Schützer är också ledamot, tillsammans med Fredrik Larsson (M), i AER, Assembly of European Regions, som är det största oberoende nätverket av regioner i Europa med 35 länder representerade.
– I mitt jobb där kommer jag fokusera enbart på psykisk hälsa.
Inte löneledande
Satsningarna på personalen är ytterligare en av de fyra viktigaste punkterna som Socialdemokraterna vill genomföra. Och de har tagit fram en plan för personalpolitiken med 16 punkter. Främst ska personalen ha fler kollegor.
Så hur ska ni lyckas ge dem det?
– En del är lönerna. Vi kan inte ligga lägre än regionerna runt omkring, vilket vi gör i dag. Men vi blir inte löneledande. Det finns en vårdtyngd som gör att många inte orkar med och slutar. Det är helt avgörande att behålla den personal vi har.
– Att underlätta med en vårdavdelning med hyrsjuksköterskor på CSK som vi inför nu innebär en rejäl konflikt gentemot vårt vallöfte att bryta beroendet av hyrpersonal. Vi måste erkänna den konflikten. Därför är det viktigt att det är en egen avdelning och en tillfällig åtgärd som upphör den sista augusti.
Blågröna Värmlandssamverkan höjde lönerna för dygnet runt-sjuksköterskor och blågröna styret i Västra Götalandsregionen införde ökade löner för barnmorskor och specialistsjuksköterskor under förra mandatperioden. Kan ni matcha det?
– Vi vill inte göra som Värmlandssamverkan gjorde förra året och höjde lönerna enbart för dygnet runt-sjuksköterskor. Det retade upp fler än de som blev nöjda. Vi har politiskt tydligt pekat ut en trappstegsmodell där den övervägande potten i lönerörelsen går till hälso- och sjukvården. De är prioriterade och vi tittar på alla arbetsgrupper inom det området.
Vad mer konkret vill ni göra?
– Åtgärda satellitpatienter. Brist på personal och vårdplatser har lett till att andelen satellitpatienter, som vårdas på sjukhusavdelningar där de egentligen inte hör hemma, har ökar kraftigt. Det sliter på personalen att vårda patienter de inte har valt att jobba med. Jobbar du på kvinnosjukvården ska du inte vårda patienter som har lungcancer, till exempel.
– Arbetsväxling, vem som gör vad, är ett påbörjat spår som vi vill fortsätta. Sjuksköterskor kan utföra visst arbete som läkare gjorde tidigare och undersköterskor kan utföra visst arbete som sjuksköterskor gör. Men med större ansvar är det viktigt med högre lön.