Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmland: SD vill avskaffa regler för konst

Publicerad:
Sverigedemokraterna vill att Region Värmland ska lägga mindre pengar på konst. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Sverigedemokraterna vill att Region Värmland ska lägga mindre pengar på konst. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Peter Bäcker

Slopa reglerna för konst och avskaffa konstenheten.

Det föreslår sverigedemokraten Mikael Strandman i en motion till regionfullmäktige.

Hur mycket pengar ska Region Värmland lägga på konst i nya Centralsjukhuset? Frågan skapade intensiv debatt på regionfullmäktige i februari. Till sist beslutades att 40 miljoner ska gå till konst i den första etappen, som kostar 5,2 miljarder. Det motsvarar knappt 0,8 procent av den totala byggkostnaden.

Det är alldeles för mycket, anser Sverigedemokraterna, som tycker att det räcker med 14 miljoner.

Nu skriver regionrådet Mikael Strandman i en motion till regionfullmäktige att partiet vill avskaffa både konstenheten och nuvarande regler om konstnärlig gestaltning, flytta över ansvaret för konst till fastighetschefen och att ”eventuella investeringar i konstnärlig gestaltning avgörs från fall till fall”.

I dag avsätter regionen 150 kronor per kvadratmeter uppvärmd yta i nybyggen och 75 kronor per kvadratmeter till konst när man gör större ombyggnader eller hyr lokaler.

Sverigedemokraterna anser att principen gör att ”man tittar på konst efter summan man har i stället för att titta på vad man har för behov”.

Partiet konstaterar att regionen har en stor konstsamling, varav mycket finns i förråd. I stället för att köpa ny konst kan den gamla konsten användas och cirkuleras ”så att man förnyar och förändrar landskapet i regionens lokaliteter genom återbruk, så att både ekonomi och miljö gynnas”. Genom att lägga ner konstenheten ser SD också en möjlighet att spara pengar.

Partiet slår också ett slag för ”tilltalande byggnader” i stället för ”alltför trista byggnadsverk som börjar bli allt vanligare”.

Artikeltaggar

ByggnationByggprojektCentralsjukhuset i KarlstadKonstMikael StrandmanPolitikRegion VärmlandRegionfullmäktigeSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.