Misstänkte frysmördarens tidigare liv

Publicerad:
Den misstänkte frysmördaren handlade mat på Ica i Årjäng när han misstänktes ha snattat myggmedel. Foto: Polisen

Här handlar den misstänkte frysmördaren mat på Ica.

Dokument visar att han levt som förtidspensionär i flera år och försörjt sig genom norsk a-kassa.

Strax innan han flyttade till Värmland dömdes han för att ha blottat sig för en 76-årig kvinna och en 13-årig flicka.

En vit handduk täckte ansiktet på mannen i 55-årsåldern när han klev in i häktessalen i Karlstad på söndagseftermiddagen.

Men när NWT kartlagt mannen som misstänks ha mördat och förvarat sin sambos döda kropp i en frysbox i Västvärmland i flera år träder bilden av en person som levt i lagens gråzon fram.

Så sent som i november förra året dömdes mannen av Värmlands tingsrätt till 40 dagsböter för rattfylleri efter att han kört bil alkoholpåverkad utanför Årjäng i somras.

Mannen misstänks ha mördat och förvarat sin sambo i en frys på gården utanför Årjäng.
Mannen misstänks ha mördat och förvarat sin sambo i en frys på gården utanför Årjäng. Foto: Josefin Wallin

Ett år innan dess blev han påkommen med att köra bil utan giltigt körkort efter att han varit på Systembolaget i Bengtsfors.

Portad från Ica

Och en dag i maj 2017 blev han misstänkt för att ha snattat myggmedel på Ica i Årjäng.

Den misstänkte frysmördaren beskriver i polisförhör hur han och hans sambo - som fortfarande levde vid det tillfället - var och handlade mat tillsammans när han av misstag även stoppade en flaska myggmedel i fickan.

Mannen sa i förhör med polisen att han var på Ica tillsammans med sin sambo.
Mannen sa i förhör med polisen att han var på Ica tillsammans med sin sambo. Foto: Polisen

Övervakningskameror filmade snatteriet och mannen blev senare portad från Icaaffären, även om han inte dömdes för brottet.

– Jag beklagade det inträffade, hade aldrig tänkt att stjäla från Ica. Det var en förglömmelse, hade mycket jobb hemma. Det var mycket sån, sa mannen i förhör.

Inget tyder dock på att den misstänkte frysmördaren haft något arbete i Sverige.

Levt på bidrag

I handlingar som NWT tagit del av uppgav mannen redan för sex år sedan att han var pensionär och att årsinkomsten - som enbart bestått av bidrag från norska myndigheten NAV - låg mellan 150 000 kronor och 200 000 kronor om året.

Inkomsten var tillräcklig för livet på den rödmålade gården i en liten by i Årjängs kommun.

Mannen flyttade dit för nära 15 år sedan tillsammans med sin sambo efter att båda två bott större delen av sina liv i Kristiansand i södra Norge.

Men trots de många åren i Värmland var det få grannar som kände dem.

Personer som NWT talat med har förklarat att mannen och hans sambo höll sig för sig själva.

– Han har kört förbi här varje dag. Ingen av de närmaste grannarna ska ha haft med honom och göra, sa en granne.

Blottade sig

Det tidigare livet i Norge var det få av de nya grannarna som visste något om.

Där dömdes mannen - två år innan flytten till Värmland - för att ha blottat sitt könsorgan för en 76-årig kvinna efter att ha lurat sig in i hennes hem, samt för en 13-årig flicka som var på väg till skolan.

– Jag släppte in honom eftersom han sa att han känt de som bodde här tidigare. Jag stängde in hunden i köket för att den inte skulle hoppa på honom. Då kom han in och krängde av sig byxorna och visade hela paketet, sa den 76-åriga kvinnan under rättegången enligt tidningen Fedrelandsvennen i Kristiansand.

14 år innan dess dömdes mannen även till fängelse för två våldtäkter och ett försök till våldtäkt.

Nu är han på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott samt skäligen misstänkt för mord.

Frysboxfallet: Detta har häntSläkten letade efter kvinnan – mannen sa att hon var ute med hundenMisstänkte mördaren höll sig borta från grannarna: "Det har känts obehagligt"Grannarna skakade efter frysmordet: ”Helt sjukt – tror inte att det är sant”

Artikeltaggar

ÅrjängBrott, lag och rättFängelseIcaKristiansandMisstänkta frysmordetNAVRattfylleriSystembolagetVåldtäktVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare