Hoppa till huvudinnehållet

Kaos om det börjar brinna vid uteserveringarna på Kungsgatan

Publicerad:
Föreställ er det kaos som blir när en krog ska utrymmas med berusade kroggäster som dessutom krockar med folk som utrymmer uteserveringen som endast har utgång mot krogen, skriver insändarskribenten.
Föreställ er det kaos som blir när en krog ska utrymmas med berusade kroggäster som dessutom krockar med folk som utrymmer uteserveringen som endast har utgång mot krogen, skriver insändarskribenten. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När uteserveringarnas utformning diskuterades redan 2014 så konstaterade man att med de nya större byggnationerna med stålkonstruktion så blir det besvärligt för räddningstjänstens fordon att ta sig fram. Det handlar alltså inte bara om det skulle börja brinna i själva uteserveringarna utan framför allt om en brand skulle uppstå inne på någon av krogarna innanför uteserveringarna.

Med den smala passagen mellan husvägg och uteservering så försvåras utrymningen. Dessutom kommer inte räddningstjänstens fordon att komma fram då uteserveringarna står i vägen och dessutom är av sådan kraftig konstruktion att de inte kan forceras ens i nödsituation.

Föreställ er det kaos som blir när en krog ska utrymmas med berusade kroggäster som dessutom krockar med folk som utrymmer uteserveringen som endast har utgång mot krogen. Föreställ er brandbilarna som inte kommer fram och inte kan släcka branden eller undsätta behövande. Föreställ er konsekvenserna.

Detta är på allvar.

Det finns protokoll från möten där krogägarna, kommunen, räddningstjänsten och fastighetsägarna deltagit och diskuterat dessa uteserveringar. Räddningstjänsten har då klargjort att denna utformning inte är brandsäker och kommunen har klargjort att bygglov krävs, vilket kommer att bli besvärligt då markanvändningen inte stämmer med detaljplanen och dessutom blir då räddningstjänstens utlåtande obligatoriskt.

Vad gör man då? Jo, man stoppar huvudet i sanden och kör på. Det är ju så trevligt med uteserveringar. Räddningstjänsten tiger, kommunen struntar i att kräva bygglov och krogägarna bygger på. Allvarligast är ändå att fastighetsägaren, som är ytterst ansvarig för brandsäkerheten i och kring byggnaden, också låtsas som inget och låter uteserveringarna byggas.

Vilka äger då fastigheten? Jo, en av Karlstads största fastighetsägare, NWT Fastighet.

Allt detta har Peter Sörensen och Karlstadpartiet Livskvalitet redovisat för kommunen och för all media. Ingen redovisar verkligheten bakom. NWT, som slår sig för bröstet med helsidesannonser: ”Makten bevakar sällan sig själv. Därför gör vi det.”, går ut och frågar folk på stan om de inte tycker att uteserveringarna ska få stå kvar. Vad de borde frågat är givetvis om de tycker att gällande brandföreskrifter ska uppfyllas i uteserveringarna och tillhörande krogar. Så kan det gå när man ingår i samma koncern som det fastighetsbolag som borde granskas.

Nykter

***

SVAR DIREKT: NWT bevakar frågan ur flera olika perspektiv

Redaktionen på NWT skriver aldrig artiklar på uppdrag av någon annan, inte ens våra ägare. Det är helt centralt för vår trovärdighet och det garanteras av systemet med en ansvarig utgivare. Det är utgivaren som bär ansvaret för det som publiceras och kan fatta beslut om innehållet – ingen annan!

Artikeln som insändarskribenten refererar till är en av många som vi publicerat om uteserveringarna och i vår bevakning har vi speglat den aktuella frågan ur flera olika perspektiv; allt ifrån Peter Sörensens och Karlstadspartiets anmälan till kommunen om att serveringarna kan vara olagliga till att räddningstjänsten har varnat för fara i tio år. Även NWT:s fastighetsbolag har fått svara på frågor från våra reportrar.

Här är några exempel på artiklar som har publicerats i NWT och som har gett läsarna möjlighet att sätta sig in i frågan och lyft flera olika perspektiv:

Utspelet – Karlstads uteserveringar kan bryta mot lagen: ”Laglös kommun”Uteserveringarnas framtid utreds – beskedet från nya styret: ”Stora värden”Uteserveringarna på Kungsgatan utreds – krögaren: ”Absolut inte svartbyggen”Bråk om bygglov för uteserveringar och långa kötider: ”Ska JO-anmäla kommunen”Räddningstjänsten har varnat för riskerna – i nio år: ”Häftiga brandförlopp”Efter kritiken – vd:n försvarar brandsäkerheten: ”Jag är trygg med den”Torins besked om uteserveringarna – och känga till Sörensen: ”Förvånad”

Mikael Rothsten

Ansvarig utgivare för NWT

Artikeltaggar

BygglovInsändareKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKrogarKungsgatanNWT FastighetPeter SörensenUteserveringar