Den misstänkta frysmördaren konfronterades av sin bror på sjukhuset

Publicerad:
Polisen har genomfört en teknisk undersökning vid den misstänkte mannens hus. Foto: Tommy Pedersen

Enligt den norska tidningen Verdens Gang var det den misstänkte frysmördarens bror som berättade för polisen om den döda kvinnan i frysboxen.

Mannen ska ha konfronterat den misstänkta frysmördaren på sjukhuset vad gäller den döda kvinnan och därefter kontaktat polisen.

Det var i torsdags förra veckan som svensk polis hittade kroppsdelar från en kvinna i en frys i den misstänkte mannens hus i Årjängs kommun.

– Hela fallet är en stor tragedi. Det är så overkligt att man inte ens kan fatta det, säger den misstänkte mannens bror till VG.

De två bröderna ska ha haft regelbunden kontakt, men för en tid sedan slutade plötsligt den misstänkta mannen att höra av sig, uppger brodern som efter att ha gjort en del efterforskningar fick reda på att hans bror hade hamnat på sjukhus.

– Jag har länge haft en misstanke om att det är något väldigt fel. Jag har inte haft möjlighet att besöka honom hemma. Jag har försökt besöka honom, men det går aldrig. Han har alltid haft en ursäkt till att det inte går, säger den misstänktes bror till VG.

Inte fått komma på besök

Han har bland annat ringt sin bror när han varit i närheten och berättat att han kan komma förbi, men har ändå aldrig fått komma på besök.

Den misstänktes bror säger att det var många år sedan de två träffades. Det har också gått flera år sedan han träffade sin brors tidigare sambo – vilket är den kvinna som misstänks vara den döda kvinnan som hittats i frysboxen.

Den misstänktes bror berättar att hans bror genom åren haft flera olika förklaringar till varför kvinnan inte gått att nå: Att hon blivit vårdbehövande, att hon varit på äldreboende eller att hon tappat talförmågan på grund av en stroke.

– Jag känner min bror. Jag vet om han talar sanning eller inte, säger brodern som också hävdar att han har förtroende för att den svenska polisen ska kunna ta reda på vad det är som har hänt.

Tror inte brodern dödat kvinnan

Den misstänkte mannens bror säger att han tänker på den avlidnes familj, grannar och hyresvärd och alla andra som berörs av fallet, men hävdar också att han inte tror att hans bror dödade kvinnan.

– Jag kan aldrig föreställa mig att han har tagit livet av henne. Jag frågade honom rakt ut om det på sjukhuset, och då var han tydlig: "Nej, det har han inte gjort", sa han.

Den misstänkte mannen häktades på söndagen. Han har erkänt sig skyldig till brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott, men nekar till att ha dödat kvinnan. Det är inte fastställt exakt hur länge kvinnan har varit död, men hon kan ha varit död sedan september 2018.

Mår bra

Försvarsadvokat Stefan Liliebäck har bekräftat för Verdens Gang att hans klient har lämnat ett uttalande till polisen, men kan inte utveckla vad han har berättat.

Advokat Stefan Liliebäck hävdar att hans klient efter omständigheterna mår bra.
Advokat Stefan Liliebäck hävdar att hans klient efter omständigheterna mår bra. Foto: Anton Eriksson

Liliebäck säger dock att den häktade mannen efter omständigheterna mår bra.

– Han har lite ont i benet, men mår bra annars.

Norska kriminalpolisen ska enligt VG ha erbjudit den svenska polisen hjälp i ärendet med informationsutbyte och eventuell kontakt med anhöriga. Det är ännu inte klart om polisen i Sverige har bett om hjälp i detta avseende.

Misstänkte mördaren höll sig borta från grannarna: "Det har känts obehagligt"Grannarna skakade efter frysmordet: ”Helt sjukt – tror inte att det är sant”

Artikeltaggar

Årjängs kommunAvlidnaBrottBrott, lag och rättFamiljMisstänkta frysmordetNyheterVerdens Gang

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare