Hoppa till huvudinnehållet

"Den här kvällen är motsatsen till krig”

Publicerad:
Västanås teaterchef Leif Stinnerbom och poeten och författaren Bengt Berg var två av de drivande krafterna bakom Ukrainakvällen i Berättarladan.
Västanås teaterchef Leif Stinnerbom och poeten och författaren Bengt Berg var två av de drivande krafterna bakom Ukrainakvällen i Berättarladan. Foto: Dan Enwall

Kulturen i Värmland samlades i Berättarladan, Rottneros, för en manifestation till stöd för Ukraina och det blev en kväll fylld av sång, musik, berättelser, poesi och – solidaritet.

– Den här kvällen är motsatsen till krig, konstaterade poeten Bengt Berg.

Bakom initiativet till satsningen stod Bengt Berg i samverkan med Västanås teaterchef Leif Stinnerbom och landshövding Georg Andrén som alla medverkade under torsdagskvällens föreställning i Loftet, som var fyllt till sista plats.

Leif Stinnerbom agerade konferencier och började med att presentera Magnus och Sophia Stinnerbom som framförde Paradisschottis ur Unga Västanå-föreställningen Paradisfågeln.

Magnus Stinnerbom, Ismael Ataria och Sophia Stinnerbom inledde aftonen.
Magnus Stinnerbom, Ismael Ataria och Sophia Stinnerbom inledde aftonen. Foto: Dan Enwall

Sedan anslöt poeten, spokenword-artisten och hagfôrsingen Ismael Ataria och framförde dikten Som stjärnor är vi, om oss vanliga människor, vi som ”bantar bort samma kilon som vi sen går upp”.

Ensam idé är ingen idé

Initiativtagaren Bengt Berg berättade om hur projektet växt fram ur hans eget, av nya dikter hela tiden påfyllda, engagemang för Ukraina.

– Det är väldigt dumt att vara ensam om en idé. Det är ingen idé, konstaterade han och läste sin dikt Under Ukrainas blåa himmel.

Cecilie och Christer Nerfont sjöng Olle Adolphson.
Cecilie och Christer Nerfont sjöng Olle Adolphson. Foto: Dan Enwall

Därefter var det dags för Christer och Cecilie Nerfont från Wermland opera att tillsammans med sina skickliga musiker framföra ett knippe Olle Adolphson-alster från turnéföreställningen ”Nu är det gott att leva”.

Glitterpolska och gung

Historikern Peter Olausson tog oss tillbaka i tiden och berättade bland annat om Sveriges och Ukrainas gemensamma och parallella historia, skådespelaren Hanna Kulle läste om Eldbrasan ur Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen och Karin Mörnerud Kvartett från Ingesunds musikhögskola framförde Povel Ramels Underbart är kort.

Historikern Peter Olausson tog oss tillbaka i tiden.
Historikern Peter Olausson tog oss tillbaka i tiden. Foto: Dan Enwall

Sedan togs scenen över av Västanå musik och teaters eget Glitterpolskan-gäng med Anna Karlsson (viola d’amore, moraharpa), Niklas Bertilsson (trummor, sampler, orgel), Anna Ekborg Hans-Ers (viola d’amore, hardingfela, fiol) och Thomas Eriksson (12-strängad gitarr). Och som de gjorde det! Före paus tillsammans med stjärnskottet Stina Olsson i norska Jula hjemme och sedan inledde de andra avdelningen med Magnus Stinnerbom-musik ur Lomjansguten som fick hela Loftet att gunga.

Stod upp för livet

Landshövding Georg Andrén anknöt i sitt tal om Ukrainas kamp till Selma Lagerlöfs ord från romanen Bannlyst, ”Att stå upp för livet”, och tackade alla inblandade för det engagemang som gjort kvällen möjlig.

Landshövding Georg Andrén knöt an till Selma Lagerlöf i sitt tal.
Landshövding Georg Andrén knöt an till Selma Lagerlöf i sitt tal. Foto: Dan Enwall

Fler sköna toner från Ingesunds musikhögskola blev det sedan med Josefina Berglund, sång och Carl Federico Persson, gitarr i Victor Jaras Jag minns dig, Amanda. Persson framförde senare också sin Dödsrikets skugga.

Författaren Lars Andersson läste ur sin nya roman ”Hittebarnet i Kyjiv” och Hanna Kulle och Daniel Lindman Agorander från Västanå musik & teater framförde ett stycke ur ukrainske Nikolaj Gogols novell ”Midsommaraftonen”.

Lars Andersson läste ur sin nya roman ”Hittebarnet i Kyjiv”.
Lars Andersson läste ur sin nya roman ”Hittebarnet i Kyjiv”. Foto: Dan Enwall

Kvällen avslutades med att delar av ensemblen från Säffleoperans uppsättning av Såsom i himmelen framförde två sånger ur musikalen. Leif Stinnerbom hade då avslöjat att kvällen dittills inbringat 56 000 kronor.

– Det kommer säkert mera och pengarna går till Nationalmuseet i Kiev. Kultur hjälper kultur, konstaterade han och fick hjälp av Bengt Berg att sammanfatta evenemanget i Berättarladan.

– Den här kvällen är motsatsen till krig!

Tova Hollender, Stina Olsson och delar av ensemblekören framförde sånger från SäffleOperans uppsättning av Såsom i himmelen.
Tova Hollender, Stina Olsson och delar av ensemblekören framförde sånger från SäffleOperans uppsättning av Såsom i himmelen. Foto: Dan Enwall

Artikeltaggar

Bengt BergBerättarladanGeorg AndrénHanna KulleLeif StinnerbomMusikNöje/KulturPoesiSäffleoperanSångSelma LagerlöfSkådespelareTeaterUkrainaVärmlandWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.