Hoppa till huvudinnehållet

Niklas Hult byggde om ladan till semesterboende

Publicerad:
Det tog Niklas Hult och hans fru Anne fem och ett halvt år att få klar den gamla ladan på tomten till ett vackert semesterboende, som de nu hyr ut. Med utsikt över Fryken kan gästerna sitta ute vid vackert väder och äta sin frukost, lunch eller middag. Ta ett bad i badtunnan eller bara må gott av den lantliga miljön. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Det tog Niklas Hult fem och ett halv år innan allt blev klart för uthyrning. Nu välkomnas du av en ny skepnad i det som förut var hönshus, traktorgarage och höskulle. Frykstaladan är klar för att ta emot sina gäster.

– Det tog sin tid att bli klar. Det är snart sex år sedan vi fick bygglovet och satte i gång med att förvandla den gamla ladan till ett vackert boende. Men då har vi gjort det mesta själva och nästan allt är byggt av återvunna produkter, berättar Niklas Hult.

Fritidsjobb

Tillsammans med sin fru Anne bor Niklas i det gamla kuskhuset precis ovanför den nu helrenoverade ladan som de hyr ut genom bokningsföretaget Airbnb. Men vägen dit har tagit lång tid och allt har inte varit lätt. Mycket beroende på att Niklas och Anne gjort det mesta själva i renoveringsarbetet. De har även lagt ner mycket tid åt att hitta "gamla" produkter som gått att återanvända. Det mesta arbetet har även skett på fritiden eftersom Niklas arbetar som högstadielärare i Forshaga kommun.

– Hade vi stressat oss igenom detta hade det inte blivit så bra som det blev. Även om vi tänkt att det skulle gå fortare. Jag tittar på många husrenoveringsprogram på tv och har läst era reportage om renoveringar och förundras över hur snabbt det går för en del. Vi är jättenöjda över hur det blev och vem vet; någon gång i framtiden kanske vi bosätter oss här i ladan stället för i Kuskhuset, säger Niklas.

Rev och lyfte

För att komma i gång med totalrenoveringen av ladan revs allt utom taket, (se foto). Ladan lyftes cirka 90 centimeter för att få en ståhöjd på sovloftet och sen kunde jobbet börja på allvar. Plattan fick de hjälp med att gjuta. El- vatten och avlopp är även de gjorda av auktoriserade hantverkare.

Så här såg ladan ut när allt utom taket var rivet.
Så här såg ladan ut när allt utom taket var rivet. Foto: Privat
Ladan lyftes cirka 90 centimeter för att få en högre takhöjd på sovloftet. Fotot visar den grund som murades och som ladan nu står på.
Ladan lyftes cirka 90 centimeter för att få en högre takhöjd på sovloftet. Fotot visar den grund som murades och som ladan nu står på. Foto: Privat

Niklas berättar att det som nu är köksdelen var förut hönshuset, i andra delen körde man in traktor och en del av höskullen är nu sovloftet.

– Vi har byggt till en sidobyggnad som i dag är sovrum och toalett, på den har vi ett sedumtak. Utsidan ville vi skulle se ut som en lada och locken ligger innanför i stället för på utsidan. Brädorna till utbyggnaden är från egen skog och tillsågade av ett lokalt sågverk, berättar Niklas.

Det märks att Niklas är stolt över sitt projekt och visar runt oss till minsta detalj och berättar vart brädorna kommer ifrån, virket till trappen upp till sovloftet, tegelstenarna som är en del av väggarna och köksbordet som han gjort själv.

Nu kan Niklas Hult njuta av vårvintersolen efter att under fem och ett halv års tid ägnat den mesta fritiden åt att renovera ladan som nu är klar att hyras ut som semesterboende.
Nu kan Niklas Hult njuta av vårvintersolen efter att under fem och ett halv års tid ägnat den mesta fritiden åt att renovera ladan som nu är klar att hyras ut som semesterboende. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
I sovloften är det högt i tak med ett vackert ljusinsläpp från fönstret. Tittar man uppåt så ser man det vackra sticktaket som har bevaras över hela ladan.
I sovloften är det högt i tak med ett vackert ljusinsläpp från fönstret. Tittar man uppåt så ser man det vackra sticktaket som har bevaras över hela ladan. Foto: Linn Malmén

Återvunnet

– Jag tycker det är viktigt att ta till vara på gamla saker och använda dem igen. De flesta brädor vi har använt är från gamla tåg och godsvagnar. Tänk om de kunde berätta vad de varit med om, säger Niklas.

Varför det inte blev ett boende med B&B menar Niklas är lite av att det skulle ta för mycket tid och kostnad för dem.

– Vi gillar färg med inte för mycket. I gemensamhetsdelen och köket har vi valt att ha färg på textiler. Golvet är faktiskt ett ekklickgolv som ser ut som ett brädgolv, berättar Niklas.
– Vi gillar färg med inte för mycket. I gemensamhetsdelen och köket har vi valt att ha färg på textiler. Golvet är faktiskt ett ekklickgolv som ser ut som ett brädgolv, berättar Niklas. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

– Vi valde att ha självförsörjning och du kan hyra din sängplats och ordna med maten själv och vi har ett uthyrningsminimum på två nätter, berättar Niklas.

Med en gudomligt vacker utsikt över Nedre Fryken, badtunna, grillplats, ett stort trädäck och med en vacker innemiljö är det som gjort för en avkopplande semester.

– Vi hade ett gäng killar här förra helgen som trivdes jättebra och under fårfesten kommer det åtta damer från Norge och bor här, säger Niklas.

Ännu ligger isen på Fryken men snart så glittrar vattnet blått nedför Frykenladan.
Ännu ligger isen på Fryken men snart så glittrar vattnet blått nedför Frykenladan. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Åtta sängplatser

Frykenladan har åtta sängplatser fördelande på tre sovrum och sovloftet. Två toaletter med dusch och en mindre toalett, det stora gemensamhetsutrymmet med köksdelen och soffgrupp.

Inredningsdetaljer hittar Anne och Niklas mycket på loppis och de "gamla" industrilamporna över köksbänken inropades vid CGC. Lamporna i taket i köksdelen kommer från en ishall och de har målats svarta.

Sängaveln i masterbedroom är gjord av en gammal ladugårdsdörr.
Sängaveln i masterbedroom är gjord av en gammal ladugårdsdörr. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

– Vi gillar färg, men inte för mycket. I gemensamhetsdelen och köket har vi valt att ha färg på textiler och i sovrummen lite färggrannare tapeter, berättar Niklas.

Varje sovrum har två sängplatser och då sovloftet har en öppen anslutning ner mot köket så finns det möjlighet att skärma av med en skärmvägg om man vill vara i fred. Ett av sovrummet kallar Niklas för master bedroom, det "gula" med dubbelsäng de andra två sovrummen har enkelsängar där det ena,"det blå", har en våningsäng.

– Det kan ju vara så att de som har hyrt in sig är från skilda grupper så då löste vi det med en skärmvägg. Sovloftet har ju annars en härlig utsikt ut mot Fryken, säger Niklas.

Svetskurs

Niklas berättar att han hade renoverat lite innan helrenoveringen av ladan, men att han lärt sig väldigt mycket under tiden projektet pågått.

– Det finns väldigt mycket bra sajter på nätet som du kan kolla på. Jag gick en svetsarkurs så nu kan jag svetsa. Murare är jag inte men tycker tegelvägen blev bra då jag "kletat" lite utanför och torkat av därefter. Det fick en naturlig gammal lock tycker jag, säger Niklas med ett leende.

Vy över köksdelen. Lamporna i taket kommer från en ishall och är omålade i svart.
Vy över köksdelen. Lamporna i taket kommer från en ishall och är omålade i svart. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Leendet kommer fram ofta när Niklas berättar om vägen fram till målsnöret och han berättar att visst har det kostat en del men han kan inte säga direkt hur mycket. Pengarna har funnits på ett speciellt konto och de har inte runnit ut i sanden utan snarare förvandlas till en lada värt en guldmedalj i proffsigt renoveringsarbete.

– Jag kan bara säga till de som funderar på att börja renovera, Våga börja, det värsta som kan hända är att du får börja om, avslutar Niklas och vårt besök i Frykstaladan lider mot sitt slut denna soliga vårvinterdag i slutet av februari.

  • Det gula rummet har två enkelsängar. Tavelramen är hemmagjord av gamla trälister. Ena väggen har den gamla träväggen bevaras och den andra en mönstrad gul tapet som ger rummet färg.
    Det gula rummet har två enkelsängar. Tavelramen är hemmagjord av gamla trälister. Ena väggen har den gamla träväggen bevaras och den andra en mönstrad gu… Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Det blå sovrummet har en våningssäng där nedre platsen är 120 cm bredd och den övre 90 centimeter. Sängen är byggd av gamla brädor.
    Det blå sovrummet har en våningssäng där nedre platsen är 120 cm bredd och den övre 90 centimeter. Sängen är byggd av gamla brädor. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Tegelväggen i köket är återuppmurad av det som gick att använda efter rivningen av den tidigare ladan. Lamporna köpta på auktion men spisen fick bli ett nyinköp.
    Tegelväggen i köket är återuppmurad av det som gick att använda efter rivningen av den tidigare ladan. Lamporna köpta på auktion men spisen fick bli ett … Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Frykstaladan är klar för att ta emot sina gäster.
    Frykstaladan är klar för att ta emot sina gäster. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Färgrann tapet som lyser upp en av toaletterna. Listerna i taket är tillsågade av bräder från en godsvagn.
    Färgrann tapet som lyser upp en av toaletterna. Listerna i taket är tillsågade av bräder från en godsvagn. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Inredning gjord av gamla bräder och målade med hårdvaxolja som ger den mörka bruna nyansen.
    Inredning gjord av gamla bräder och målade med hårdvaxolja som ger den mörka bruna nyansen. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Handfatet på en av toaletterna är ett gammalt kopparfat inköpt på Bakluckeloppis.
    Handfatet på en av toaletterna är ett gammalt kopparfat inköpt på Bakluckeloppis. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Soffbordet är egenhändigt gjort av barnens gamla sängar.
    Soffbordet är egenhändigt gjort av barnens gamla sängar. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Det finns gott om plats i köksdelen för att laga mat.
    Det finns gott om plats i köksdelen för att laga mat. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Köksbordet har Niklas själv byggt och dekorationen på gaveln är ett gammalt dörrgångjärn.
    Köksbordet har Niklas själv byggt och dekorationen på gaveln är ett gammalt dörrgångjärn. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Trappen upp till loftet är byggt av gamla brädor. Och räcket har Niklas svetsat själv.
    Trappen upp till loftet är byggt av gamla brädor. Och räcket har Niklas svetsat själv. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Det gamla sticktaket har bevarats och målats vitt.
    Det gamla sticktaket har bevarats och målats vitt. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Niklas ville att fasaden skulle se som ladan såg ut i sitt ursprung.
    Niklas ville att fasaden skulle se som ladan såg ut i sitt ursprung. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Det finns gott om olika sittplatser ute. Alla med utsikt över Fryken.
    Det finns gott om olika sittplatser ute. Alla med utsikt över Fryken. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Frykstaladan

• Semesterboende i Kil

• Ombyggd lada

• 120 kvm

• 8 sängplatser fördelade på fyra sovrum

• Gemensamhetsutrymme och kök

• Självhushållning

• Uteplatser

• Badtunna

• Utekök

Instagram: frykstaladan

Uthyrning genom bokningsföretaget Airbnb, minst två nätter.

Artikeltaggar

AirbnbForshaga kommunFrykenHus och hemInstagramKuskhusetMiljöNorgeRenoveringarTextilVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.