Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommun

Publicerad:
Branäs Fritidscenter AB har fått två förelägganden för slitna ytskikt i en restaurang.
Branäs Fritidscenter AB har fått två förelägganden för slitna ytskikt i en restaurang. Foto: Fredrik Samuelson

Livsmedelsinspektörer kan oanmälda dyka upp – och kika under bänkar och glänta på kylskåp.

Här är de matställen i Torsby kommun som fått föreläggande eller haft återkommande brister sedan 2022.

Syftet med kommunens livsmedelsinspektioner är att maten som serveras eller säljs ska vara säker att äta, rätt märkt och hanteras på ett hygieniskt sätt.

I Torsby kommun finns cirka 200 registrerade matställen: Kaféer, restauranger, matbutiker samt kök på skolor, förskolor och äldreboenden.

– Vi gör över hundra planerade kontrollbesök per år och finner avvikelser av olika slag. Vissa allvarligare följer vi upp med extrakontroller och beslut och i de flesta fall åtgärdar företagarna bristerna. Mindre avvikelser följer vi upp vid nästa ordinarie kontroll och kvarstår dem ställer vi krav som följs upp, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Maria Hedin.

Coop i Torsby fick anmärkningar vid kommunens livsmedelskontroller.
Coop i Torsby fick anmärkningar vid kommunens livsmedelskontroller. Foto: Aron Eriksson

Kommunen tar emot tips

Är bristen så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det handlar om återkommande slarv kan kommunen ge ett föreläggande. Vanligast är brister i rengöring, livsmedelshantering, underhåll av lokal och utrustning, personlig hygien och för varm kyltemperatur.

I listan nedan visas de företag i Torsby kommun som sedan 2022 fått föreläggande efter livsmedelskontroll eller som haft brister vid minst två kontroller.

Inspektörerna tar tacksamt emot tips, särskilt när det gäller misstänkt matförgiftning. På kommunens hemsida skriver miljö- och byggkontoret:

”Om du misstänker att du blivit matförgiftad bör du kontakta miljö- och byggkontoret så snart som möjligt. Vi kommer då att ställa några kontrollfrågor till dig. Vi kontaktar det misstänkta företaget och tar om möjligt prov på den aktuella maten. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka”.

Även hamburgerstället Quickly i Torsby fick bakläxa efter livsmedelskontroller.
Även hamburgerstället Quickly i Torsby fick bakläxa efter livsmedelskontroller. Foto: Google maps

Matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Torsby kommun sedan 2022

Brants bar och restaurang, Branäs Fritidscenter AB

Föreläggande efter kontroll den 8 mars 2022 att åtgärda skadade dörrposter i kök och angränsande utrymmen samt åtgärda rostangripna karmar till kylrum då ytorna var svårrengörliga. Åtgärdat vid uppföljning den 14 september 2022. Nytt föreläggande efter kontroll den 24 januari 2023 att ta fram en underhållsplan för köket för att åtgärda slitna, svårrengörliga golv, väggar och dörrfoder. Kommunen ska ha åtgärdsplanen senast sista maj.

Coop, Berggårdsvägen Torsby

Föreläggande efter kontroll den 11 maj och 6 juli 2022 att ta bort ingrodd smuts under diskmaskin i diskrum, bakom och under apparater i charkens norra del, bakom och under bänk där kyckling, fläsk och revben kryddas samt att redovisa en plan för städrutin. Smutsiga kylfläktsgaller i kylrum, grill- och salladskyl. Vid kontrollen i juli var charkens golv renare. ”Bristerna när det gäller städning och städbarhet har varit återkommande vid våra kontroller under flera års tid”, står det i kontrollrapporten. Allt åtgärdat vid kontroll den 16 september 2022. Ny kontroll den 23 november 2022 utan anmärkningar.

Pizzeria Amigos, Torsby

Föreläggande efter kontroll den 17 februari 2022 att åtgärda golv utanför kyl- och frysutrymme så att de var släta, täta och lättrengörliga och åtgärda trasiga kakelplattor i degrum. Åtgärdat vid kontroll den 21 april 2022.

Pizzeria Ararat, Torsby

Kontroll den 1 november 2022. Dåligt förpackad mat i frys. Frysvaror var inte märkta med när de öppnats, tillagats eller frysts in. Privat kött fanns i frys. Städutrustning stod på golv vid diskmaskin. Rörigt i omklädningsrum med livsmedel. Menyer saknade allergiinformation och garanterade felaktigt glutenfria pizzor eftersom mjöl hanterades i lokalen. Ny kontroll den 25 november 2022. Privat kött hade tagits bort. Allergiinformation saknades fortfarande men nya menyer hade beställts. Allt åtgärdat vid kontroll den 19 januari 2023.

Quickly, Torsby

Kontroll den 13 oktober 2022. Flytande tvål saknades vid handtvättställ. Smutsigt på golv och hyllor i diskrum, kök och kylrum. Smutsigt på golv och kyllådor i serveringsdel. Städmopp stod i smutsigt vatten sedan dagen innan. Städförrådsdörr blockerades av kartonger. Dressing och räksallad i kylränna höll inte rätt temperatur. Allt åtgärdat vid ny kontroll den 20 oktober 2022. Ny kontroll den 23 februari 2023. Missfärgade, slitna skärbrädor och nya skulle beställas direkt. Ingrodd smuts i lokalen, främst längs golv vid dörrposter, socklar och nederkant på dörrar som skulle ordnas omgående. Arbetskläder byttes om hemma och inte på plats. Uppföljande kontroll ska ske i april.

Toria värdshus, Torsby

Föreläggande efter kontroll den 28 oktober och 15 november 2022 att åtgärda slitna golv, dörrposter och väggar utanför skal-, kyl- och frysrum så att de blir lättrengörliga. Bristerna hade påtalats vid kontroller 2019-2022. Kommunen hade i fjol fått besked att lokalerna skulle renoveras men planerna sköts fram. Vid kontrollen i oktober var kyllådor och golv intill smutsiga och det var smutsigt på golv under fritös. I skalrum var hyllor och väggar bristfälligt rengjorda. Papper saknades vid handtvättställ på personaltoalett, vid tvättställ i kök och vid servering. Personal tvättade ofta händerna i diskrum. Städning och papper var åtgärdat vid uppföljning den 15 november 2022. Föreläggandet för underhåll ska åtgärdas innan vecka 13.

Zolboos sushi & ramen, Torsby

Kontroll den 1 mars 2022. Kyl med räkor och lax höll 10-11 plusgrader, i stället för max 4 grader. Laxen och räkorna höll 8 respektive 9 grader. Felaktig allergeninformation och bristfällig allergenskyltning. Allt åtgärdat vid kontroll den 16 mars 2022. Ny kontroll den 29 mars 2022 då kyltemperaturen var åtgärdad. Riset hade ett något för högt ph-värde. Personalen tvättade inte händerna utan tog bara på sig handskar när de gick från kassaarbete till att hantera oförpackade matvaror. Allt åtgärdat den 10 maj 2022.

Källa: Miljö- och byggkontoret, Torsby kommun

Så anmäler du matsnusk till Torsby kommun

• Telefon 0560-16060 eller mbr@torsby.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hammarö kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Kils kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Grums kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Säffle kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Årjängs kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Munkfors

Artikeltaggar

ÅtgärderBranäsBranäsgruppenBristerCoopMaria HedinMatMat och dryckMatfusketRestaurangerTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.