Hoppa till huvudinnehållet

Två videogranskade baklängesmål när BIK föll – var aldrig nära att hota

Publicerad:
Wilhelm Westlund deppar efter 1–3-målet.
Wilhelm Westlund deppar efter 1–3-målet. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

BIK förlorade första kvartsfinalen mot Djurgården med 1–4. Detta efter två videogranskade baklängesmål och tydlig ”förlust” i skottstatistiken.

Djurgården öppnade bäst inför storpubliken och 1–0 kom efter 10.48.

Marginalerna var lyckosamma för hemmalaget och smärtsamma för bortalaget.

Fredrik Forsberg skulle till synes bara lägga in pucken efter en retur, men fick en felträff. Pucken touchade första stolpen och träffade lagkamraten Emil Berglunds skridsko och tog höjd.

Domarna slog, efter videogranskning, fast att Berglund hann slå till pucken med klubban innan den var över linjen. Sista kontakten med pucken var alltså inte med skridskon och med anledning av detta godkändes målet.

BIK hade 4–17 i skott emot sig i första, men lyckades minimera de riktiga farliga målchanserna och kvitterade sedan i powerplay 4.05 in i andra.

Åke Stakkestad gav David Lilja fritt skottläge från vänstra tekningscirkeln för BIK sett och Lilja satte pucken högt och läckert.

Kortvarig BIK-glädje

48 sekunder senare var det dags för en ny videogranskning. Marcus Krüger styrde, framför mål i powerplay, in ett rungande slagskott framför Marcus Hellgren-Smed i BIK-målet.

Efter drygt fem minuters videogranskning var huvuddomarna på det klara med att Krüger inte hade hindrat Hellgren-Smed på ett otillåtet sätt. Beslutet på isen, 2–1 Djurgården, stod sig.

Djurgården fick med sig sitt andra powerplay för matchen drygt två och en halv minut senare och slog till igen.

Wiktor Nilsson skickade in pucken mot mål och den styrdes in via BIK-backen Alexander Leanderssons skridsko.

Fem mot tre för BIK

BIK hade därefter inte mycket att sätta emot Djurgården förrän 9.16 in i tredje, då bortalaget fick chansen i powerplay för andra gången under matchen.

Jesper Kokkonen fick fritt läge framför mål, men lyckades inte lura Carl Lindbom i hemmamålet.

Kort därefter gjordes Gustaf Franzén ner efter en dribblingsraid. BIK fick chansen i fem mot tre i 1.16, men lyckades inte reducera under de dubbla utvisningarna.

Logan Cockerill gjorde comeback och var pigg. Amerikanen hade ett bra läge framför mål med drygt tre minuter kvar, men fick inte in pucken.

Det fick i stället Fredrik Forsberg som fastställde slutresultatet till 4–1 i tom kasse med 1.26 kvar av tredje.

Skotten slutade 37–19 (17–4, 15–6, 5–9) i Djurgårdens favör.

Artikeltaggar

Åke StakkestadBIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagDavid LiljaDjurgårdenEmil BerglundFredrik ForsbergIshockeyMarcus KrügerSlutspel hockeyallsvenskan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.