Hoppa till huvudinnehållet

Test: ”Torsby–Stockholm över dagen inte möjligt”

Publicerad:
Martin Berglund, flygplatschef, Jeanette Arvidsson, Torsby sjukhus och Peter Larsson, SRF. Foto: Ulrika Andersson/Torsby kommun

Är det möjligt att ta bilen från Sysslebäck till Karlstad airport för åka Stockholm tur och retur över dagen?

Det har Sveriges regionala flygplatser, SRF, testat.

Peter Larsson på Sveriges regionala flygplatser, SRF och hans filmteam gjorde natt till fredag en resa med bil från Sysslebäck i Torsby kommun till Karlstad Airport, för att prova på hur det verkligen är att ta sig med marktransport från norra Värmland till Karlstad.

Man konstaterar efter ett antal timmars resa enkel väg, att detta inte är ett rimligt alternativ för affärsresor i förhållande till dagens linjefart.

”Att åka från Torsby till Stockholm över dagen kommer då inte längre att vara möjligt, med acceptabla restider”, skriver Torsby kommun i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är den utredning som gjorts på kommunikations- och infrastrukturdepartementet som innebär att Torsby - Hagfors - Arlanda från 2027 kan förlora allmän trafikplikt. Istället föreslås Karlstad - Arlanda få allmän trafikplikt.

– Förslagen i utredningen kom som en kalldusch. Vi har Sveriges näst nyaste flygplats och förslaget att avveckla linjetrafiken är det samma som att stänga flygplatsen, vilket vore en katastrofal kapitalförstöring, säger Martin Berglund, flygplatschef i Torsby.

– Att vi har en flygplats med snabbt och smidigt linjeflyg mellan Torsby och Arlanda varje dag är ovärderligt för oss, inte minst i rekryteringssammanhang, säger Jeanette Arvidsson, verksamhetschef medicin, Torsby sjukhus.

Både Torsby och Hagfors flygplats ingick i besöket.

Artikeltaggar

FlygplatserHagforsHagfors flygplatsKarlstadMartin BerglundSamhälleSjukhusSRFStockholm-arlandaTorsbyTorsby flygplatsTorsby kommunTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.