Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Munkfors kommun ska betala skadestånd till mobbad elev – för andra gången

Publicerad:
Forsnässkolan i Munkfors.
Forsnässkolan i Munkfors. Foto: Daniel Olausson

Barn- och elevombudet (Beo) har beslutat att Munkfors kommun ska betala 50 000 kronor till en elev som utsatts för mobbning på Forsnässkolan. Beo anser att kommunen brutit mot skyldigheten att motverka kränkande behandling.

– Det är bedrövligt att det ska behöva gå så långt att det blir två skadestånd, att de inte tagit lärdom efter första skadeståndet, säger den mobbade elevens mamma.

Eleven har utsatts för mobbning under flera års tid när hen var elev vid Forsnässkolan. Hösten 2019 lämnade vårdnadshavarna in en anmälan till Skolinspektionen efter att skolan inte kommit tillrätta med mobbningen.

Sedan dess har Skolinspektionen utfärdat fyra förelägganden mot kommunen med krav om förbättring. Men situationen förändrades inte för eleven.

2021 beslutade Beo att kommunen ska betala 50 000 kronor i skadestånd till eleven efter år av mobbning.

Vårterminen 2022 när eleven gick i nian kunde hen i perioder inte vara på skolan på grund av att hen utsattes för återkommande kränkningar.

Nu har alltså Beo fattat beslut om ett nytt skadestånd till eleven.

Hur vanligt är det att Beo fattar beslut om skadestånd två gånger till en och samma elev i samma kränkningsärende?

– Inte vanligt, men det har hänt förut, säger Mårten Andersson, barn- och elevombud, Beo.

Beo konstaterar att Munkfors kommun som huvudman inte följt skollagen och brustit på tre punkter; man har brustit i utredningsskyldigheten, anmälningsplikten och att inte ha fått stopp på kränkningarna.

Hur vanligt är det att huvudmän återkommande har brister på dessa punkter?

– Vi för ingen specifik statistik på det. Så svårt att svara på. Oftast åtgärdas bristerna direkt, säger Mårten Andersson.

Mamman till eleven berättar om en lång kamp för att få skolan att ta itu med mobbningen av hennes barn.

– De ansvariga har lovat oss mycket, men det de lovat oss följer de inte när vi gått ut genom dörren, det är det som är felet, det följs inte i verksamheten det vi gör upp.

Hur känns det att få det här beslutet från Beo?

– Det blir ändå en upprättelse. Det visar att de faktiskt inte följer skollagen som de faktiskt står och säger till oss att de gör.

Hon tillägger:

– Det här har satt spår i familjen och tagit otroligt mycket av vår fritid för att hålla vårt barn över vattnet. Men det är skönt att beslutet kommit och att vi nu får avsluta det här. Det är ju också en seger för oss, men samtidigt har det tagit alldeles för lång tid. Jag tycker det är hemskt att ett barn ska ha det så här i skolan.

NWT har också varit i kontakt med flera andra vårdnadshavare som berättat om att deras barn mobbas på Forsnässkolan.

Under 2022 inkom 9 anmälningar till Skolinspektionen gällande Forsnässkolan. Hittills i år har det kommit in 5 anmälningar mot samma skola.

Vad har du för råd till andra föräldrar med mobbade barn som känner att de inte får gehör från skolan och vill gå vidare?

– Det är viktigt att dokumentera allt, föra anteckningar, spara mejlkonversationer och spela in möten med skolan. Hade vi inte haft denna dokumentation så hade vi inte kunnat bevisa någonting och hade inte kunnat komma någon vart.

Idag mår hennes barn mycket bättre. Efter att ha börjat gymnasium i annan kommun så har tillvaron blivit ljusare. Hen har fått kompisar och får ett bra och trevligt bemötande från både elever och stöttande pedagoger.

NWT är i kontakt med Pia Falk (S) som är ordförande i Lärande och stöd i Munkfors som kommenterar elevens tid vid Forsnässkolan.

– Jag tycker att det verkligen är beklagligt att man inte lyckats. Men samtidigt vet jag att det arbetas med detta. Men det är ändå verkligen beklagligt att det sker, det är ju ändå ett barn det handlar om. Det ska ju absolut inte förekomma, så är det ju.

Artikeltaggar

AnmälningarBarnBrott, lag och rättForsnässkolanKränkningarMobbningMunkforsMunkfors kommunSamhälleSkolinspektionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.