Hoppa till huvudinnehållet

Anders Lundin släpper loss sin passion: Gör komedi om snillet som hade fel

Publicerad:
Anders Lundin har fått användning av sina färdigheter som historielärare, när han arbetat med en teaterföreställning om Olof Rudbeck den äldre ((1630-1702). I slutet av mars är det premiär på Uppsala stadsteater.
Anders Lundin har fått användning av sina färdigheter som historielärare, när han arbetat med en teaterföreställning om Olof Rudbeck den äldre ((1630-1702). I slutet av mars är det premiär på Uppsala stadsteater. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från Expedition Robinson till en djupdykning i 1600-talet. Nu får Anders Lundin utlopp för sina talanger som historielärare.

I teaterföreställningen Olofolof ger han en komisk och fartfylld inblick i ett svenskt universalgenis illustra liv.

– Han blir legend för att han hade fel, säger Anders Lundin.

Anders Lundin har ena foten i Värmland, genom fritidshuset i Filipstad, men när NWT når honom har han nyss kommit hem från Australien, är på väg mot Uppsala och dyker snart upp i tv-rutan i sin återkomst till Expedition Robinson, inspelad i Malaysia i somras.

Det som sker på Uppsala stadsteater i vår är dock inte en resa i geografi utan snarare i tiden. Tidsresan går till 1600-talet och Olof Rudbeck (1630-1702), en vetenskapsman med omnipotenta tendenser.

”Mycket att säga”

Rudbeck var inte bara mannen som upptäckte lymfsystemet, han höll också på med botanik, mekanik, arkitektur, teckning och mycket mera.

Komedin Olofolof blir en nära tre timmar lång föreställning (inklusive paus).

– Jag skrev på, det var mycket att säga! konstaterar Anders Lundin, som skrivit både manus och musik till pjäsen.

Olof Rudbeck den äldre porträtterad av Martin Mijtens Sr, 1696.
Olof Rudbeck den äldre porträtterad av Martin Mijtens Sr, 1696.

”Jag tog chansen”

Att just universalgeniet Olof Rudbeck skulle skildras är Anders Lundins egen idé.

– Uppsala ville göra något med lokal förankring och det fanns lite olika förslag, men jag tog chansen att skriva om Olof, eftersom jag tycker det är fantastiskt med hans kamp för att bevisa att Atlantis låg i Uppsala och att hela civilisationens vagga låg där på Uppsalaslätten.

För geniet Rudbeck nådde också mindre hållbara rön i sin gärning. Som att mänskligheten självklart uppstod i Sverige, för det var ju här Noaks söner klev i land från arken, eller att spåren av det försvunna Atlantis finns i Uppsala.

Trodde han på det själv?

– Jag tycker det är en jättespännande fråga. Han var ju humoristiskt lagd och en del av det ter sig så lustigt, som att Thebe skulle vara en felstavning av Täby och att Adam kommer från Avdamm - eftersom han var ”av damm”.

Rudbeck gav ut ett stort verk där han berättade om sina ”bevis” för att det försvunna Atlantis legat i Uppsala.
Rudbeck gav ut ett stort verk där han berättade om sina ”bevis” för att det försvunna Atlantis legat i Uppsala.

Men, funderar Anders Lundin vidare:

– Det här var inget han skojade ihop på fritiden, utan han tycks ha jobbat oerhört hårt och seriöst med det och i förbifarten blir han den första som kan konstatera att Uppsala varit täckt av vatten.

Baklängesbevis

Även hans förkärlek för att tolka ord har sin motsvarighet i hur dagens historiker arbetar, när man genom ordens historia försöker följa folkstammars förflyttningar.

– Men han använde den metoden baklänges, säger Anders Lundin.

Om ett svenskt ord verkade ha en koppling till något historiskt, såg han det som ett bevis för att ursprunget fanns i Sverige.

– Det slog honom inte att det kunde vara tvärtom!

Motsagd och påhejad

Anders Lundin påminner också om att de vidlyftiga teorierna hade god jordmån i sin samtid.

– Jag tror ändå att han trodde på det. Det här handlar ju också om stormaktstiden, då Sverige var i behov av ett storslaget förflutet, som vi inte hade. Man behövde långa kungalängder och prålig historia, så man ljög ihop något och det var Rudbeck inte först med.

Tillbaka i en välbekant roll. Snart syns Anders Lundin som återvändande programledare i Robinson, med säsongspremiär söndagen den 19 mars på TV4 Play och TV4.
Tillbaka i en välbekant roll. Snart syns Anders Lundin som återvändande programledare i Robinson, med säsongspremiär söndagen den 19 mars på TV4 Play och TV4. Foto: Robert Jadenfelt/TV4

Visst blev han motsagd redan i sin samtid, men också påhejad.

– Det kom folk från kontinenten för att se Uppsala högar och han blev också den som satte på kartan var Uppsala hednatempel låg, fast han trodde att det var templet i Atlantis.

Vem hade han varit om han levt idag?

– Det är intressant, för det här handlar om konspirationsteorier och faktaresistens. Det här låter ju otrevligt, men han blir ju något slags Trump-SD-typ, även om han inte använde det inte i ett ont syfte utan för att förhärliga Sverige.

Snillet som hade fel

Anders Lundin hävdar att Rudbeck nog var lika snillrik som många andra framstående forskare, med en skillnad: medan exempelvis Galileo Galilei (1564-1642) hånades av sin samtid för teorin att jorden inte är universums centrum fick rätt till slut, är det väl ingen som idag tror på Rudbecks Atlantis-teorier.

– Det finns mängder av samtida som blir legender för att de hade rätt. Olof blir legend för att han hade fel, säger Anders Lundin.

Fakta

Anders Lundin

Ålder: 64

Bor: Stockholm samt i fritidshuset i Filipstad

Gör: Programledare, manusförfattare, musiker och sångare.

Familj: hustru Kerstin (med rötter i Filipstad) och två barn.

Aktuell: Som programledare i Robinson i TV4 samt som manusförfattare till kabarén Olofolof på Uppsala stadsteater.

Bonusfakta: 2008 utsågs Kerstin och Anders Lundin till Filipstadsambassadörer och är sedan dess hedersambassadörer för staden.

Passion för historia

Teateräventyret i Uppsala är inte Anders Lundins första flirt med historieämnet. Sitt stora historieintresse får han också utlopp för i Allt för Sverige, tv-serien där amerikaner med svenska rötter får veta mer om sin släkthistoria. En ny säsong börjar spelas in i maj.

2017 års Kristallenpris för årets dokusåpa gick till "Allt för Sverige". Tv-serien leds av Anders Lundin som i maj börjar spela in nästa säsong av det populära programmet.
2017 års Kristallenpris för årets dokusåpa gick till "Allt för Sverige". Tv-serien leds av Anders Lundin som i maj börjar spela in nästa säsong av det populära programmet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anders Lundin gör även Historiepodden.

– Och jag har skrivit texter till en ny historiebok för mellanstadiet, berättar han.

En gång i tiden, före tv- och scenkarriären, var han själv lärare i historia och den kompetensen kommer väl till pass också i teatersatsningen.

– O ja, verkligen. När man sett föreställningen tror jag att man kommer att gå därifrån och mycket väl veta vem Olof Rudbeck var och vad hans verk bestod i. Det blir en historielektion, även om den ska vara rolig.

Föreställningsfakta

Olofolof

En kabaré om att tänka rätt stort (och fritt)

Var: Uppsala stadsteater

Urpremiär: 25 mars

Längd: 2 timmar och 50 minuter, inklusive paus

Av: Anders Lundin och Hans Marklund

Regi och scenografi: Hans Marklund

Komposition: Anders Lundin och Johan Mörk

Kostym: Helle Carlsson

Kapellmästare: Johan Mörk

Artikeltaggar

Allt för SverigeAnders LundinExpedition RobinsonFilipstadFöreställningarHistoriaKändisarNöje/KulturOlof RudbeckSkådespelareStockholmSVTTeaterTeknik och vetenskapUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.