Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen tog revansch: ”Skämdes som både person och idrottare”

Publicerad:
Värmlänningen Oskar Brandt kom på 57:e plats i sprinten i Holmenkollen.
Värmlänningen Oskar Brandt kom på 57:e plats i sprinten i Holmenkollen. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Oskar Brandt sköt 80 procent i sprinten i Holmenkollen och var lättad efteråt.

– Det är som en vinst för mig. Efter distansloppet i torsdags, jag har aldrig någonsin mått så dåligt, säger värmlänningen till SVT.

Ponsiluoma på pallen – och så gick det för värmlänningen

Det var på världscupen i Östersund i torsdags på distansloppet som Oskar Brandt sköt nio bom och alltså träffade 45 procent av skotten och det slutade med en 88:e plats.

I dag tävlade 27-årige Brandt i världscupen igen när herrarnas sprint 10 km avgjordes i Holmenkollen. Ett lopp där Oskar Brandt kom på 57:e plats med två bommade skott och han var 2.39 efter vinnaren Johannes Thingnes Bø.

Det var en minst sagt lättad Brandt efter 80 procent träffade skott på skjutvallen.

– Det är som en vinst för mig. Efter distansloppet i torsdags, jag har aldrig någonsin mått så dåligt. Jag var så besviken, man skämdes liksom som både person och idrottare. Så att jag sköt 80 procent i dag är jag supernöjd med, säger Oskar Brandt till SVT.

”Det liksom svämmade över”

Oskar Brandt berättar mer i en intervju, om den där lättnaden.

– Ja, jag var lättad över skyttet och lättad över resultatet och allting. Det var så hemskt jobbigt efter torsdagens distans. Det liksom svämmade över av känslor efter mycket besvikelse. Nu är det sista veckan på världscupsäsongen och lite mer avslappnat och så men jag kände väl ändå känslor inför dagens lopp som att man typ aldrig vet vad som händer på skjutvallen. Men när jag träffade första skottet i liggande kände jag att nu sätter jag alla fem i ligg och ger mig själv chansen, så det kändes riktigt stabilt.

– Kroppen i dag och det fysiska i spåret i dag var inte jättebra. Jag har haft bättre dagar även om det inte var klapp-kasst. Jag kände mig inte jättepigg, men när jag kom i mål var jag så tömd mentalt och jag kände ändå en stor lättnad över att revanschera mig efter torsdagens distanslopp i Östersund. Det var riktigt skönt.

Jaktstart på lördag

Eftersom de 60 främsta på sprinten kvalificerar sig för lördagens jaktstart är det alltså vad som väntar för Brandt.

– Det är inte varje dag man är superglad över en 57:e plats. Men i dag är det verkligen så eftersom jag får tävla vidare i lördagens jaktstart, konstaterar värmlänningen och berättar om målsättning:

– Det är uppåt och framåt som gäller. Det är ganska tajt framför mig i fältet även om jag är långt efter täten. Det är många personer inom en minut så det är bara att köra på vad man kan och jaga ryggar.

Publikfest

Det kan bli en minst sagt trevlig världscupavslutning i Holmenkollen för Oskar Brandt.

– Jag hörde precis att det är slutsålt på biljetter, det väntas väldigt mycket folk. Att åka en jaktstart med mycket publik är en upplevelse och inte så många som får uppleva det. Det är bara att försöka njuta och göra det bästa av situationen.

– Min mamma och pappa kommer på lördag också och ska kolla loppet vilket blir extra roligt.

Artikeltaggar

Holmenkollen National ArenaOskar BrandtSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.