Johan Olsson, 32, fastnade i ett tungt narkotikamissbruk. Starten var redan i 13-årsåldern. För ett och ett halvt år sedan fick han nog och är idag drogfri.
Flera unga har dött i misstänkt narkotikaförgiftning i norra Värmland:
– Jag är nog tyvärr rädd att vi bara sett början, säger han.
Nästa vecka kommer ett möte att hållas om narkotika i Fryksände kyrka. Ett möte som var inplanerat sedan tidigare, men som blivit ännu mera aktuellt sedan det blev känt att ungdomar i norra Värmland senaste tiden dött av något som enligt polisen kan vara narkotikaförgiftning.
När Johan Olsson var i tonåren hade han drömmen om att bli antingen advokat eller psykolog. Det blev 10-15 år av tungt narkotikamissbruk, vård på behandlingshem, avgiftningar, återfall och avgiftningar igen.
– Drogerna är väldigt demokratiska. De kan drabba vem som helst.
Sedan ett år, fem månader och tre dagar är han i skrivande stund drogfri. Det håller han koll på i en app i telefonen.
– Jag har inte tagit ett enda återfall. Men mitt arbete är inte slut bara för att jag är drogfri. Jag har försökt förut och jag har nog ”slutat” 14–15 gånger. Att det har gått bättre den här gången tackar jag öppenvårdsenheten och min familj för, säger Johan.
Men vi tar det lite från början.
Johan hade redan vid en ålder av 13–14 år fastnat för droger. Han ville att livet skulle bli som en rafflande film.
När jag var 16–19 år var livet rena sandlådan. Sedan kom mörkret – och höll på i tio år.
Han tog kontakt med en person och frågade ”jag har hört att du säljer droger”. Han sa det lite på skoj och den tillfrågade nekade först.
– Jag fick tag på cannabis och jag tyckte det verkade fränt. Men jag rökte och det hände ingenting första gången, minns Johan.
Knarket som kan ha kostat ungdomarna livet: "Kostar någon hundring"Medicinläkaren varnar: ”Blanda inte droger och alkohol – förenat med livsfara”Det blev flera tillfällen och det blev som en förälskelse. Hemma hos mamma fann han tramadol, som hon fått som smärtlindring. Han smög undan några piller.
– Men tramadol och opiater blev aldrig riktigt min grej. Jag ville ha något mera ”rock’n’roll” och det blev LSD och svamp. När jag var 16–19 år var livet rena sandlådan. Sedan kom mörkret – och höll på i tio år.
Blandade sprit med bensodiazepiner
Han hamnade på behandlingshem, men hade ingen seriös önskan om att sluta. Ångesten försökte han dämpa med att skära sig och att bränna sig själv med cigarett-tändare. När han senare började blanda sprit med bensodiazepiner blev det ambulans och ännu mera behandlingshem.
– Jag sa till min terapeut att jag orkar inte längre. Jag kunde sitta med alla droger som finns och ville ändå bara dö.
– Jag glömmer aldrig terapeutens ord: ”Du har förintat dig själv. Du har ingen aning om vem du är längre.”
Det fick vara nog. 2021 lades Johan in på avgiftning i två och en halv månad och ännu en gång efter det.
Att ungdomar i norra Värmland har avlidit där polisen misstänker ”fulknark” menar Johan Olsson är en ny attityd bland unga.
– När jag höll på som mest så smög man lite med det. Dels vill man ha sitt eget innehav i fred och dels ville man inte visa för de som man visste inte tycker om det. Nu verkar det som att ungdomarna skyltar med det och skriker öppet: fan nu kör vi. Jag är nog tyvärr rädd att vi bara sett början av något värre, säger Johan Olsson.
Nu har Johan Olsson fått ett jobb på Torsby kommun, egen lägenhet sedan ett år tillbaka och han deltar aktivt i ett par självhjälpsgrupper. Han läser böcker och tränar på gym.
– Jag skulle gärna vilja jobba med ungdomar. Det är något jag önskar.
Vill man lyssna till Johan Olssons berättelse så sker det i Fryksände kyrka onsdag 22 mars på ”Välkommen till möte om narkotika” klockan 19–21.
Nya uppgifter: Fem oklara dödsfall i Värmland – förundersökning inleddKrismöte i Hagfors efter dödsfallen – socialchefen: ”Mycket oroande”Förstämning i norra Värmland efter dödsfallen: ”Det är läskigt med narkotika”Unga hittades döda – polisen varnar för ”fulknark”: ”Okända preparat”