Hoppa till huvudinnehållet

SD-ledamot överklagar beslut om tandvårdslab: ”...fattats mot gällande regler”

Publicerad:
SD-företrädaren Anders Skogberg har tagit frågan om nedläggning av tandvårdslabbet Klaralab till förvaltningsrätten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
SD-företrädaren Anders Skogberg har tagit frågan om nedläggning av tandvårdslabbet Klaralab till förvaltningsrätten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

I februari beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att lägga ner tandvårdslabbet Klaralab.

Nu har Sverigedemokraten Anders Skogberg drivit frågan till förvaltningsrätten.

Han anser inte att beslutet fattats i enlighet med reglerna.

Tandvårdslabbet Klaralab i Karlstad har varit en återkommande fråga i regionpolitiken. I februari beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland att avveckla labbet, efter att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ändrat sig om dess framtid, vilket NWT tidigare berättat.

Förra året stoppade de en nedläggning tillsammans med Sverigedemokraterna: beslutet blev i stället att Klaralab skulle bedrivas vidare i mindre skala.

Sverigedemokraterna står däremot fast vid sin åsikt om att Klaralab ska finnas kvar och reserverade sig mot nedläggningsbeslutet i februari.

Nu har SD-ledamoten Anders Skogberg också tagit frågan till förvaltningsrätten och begärt en laglighetsprövning. Han vill alltså att domstolen ska utreda om beslutet är lagligt.

Anders Skogberg (SD) vill ha kvar Klaralab.
Anders Skogberg (SD) vill ha kvar Klaralab. Foto: Anton Eriksson

”Inför beslutet har det inte gjorts någon barnkonsekvensanalys alls”, skriver Anders Skogberg, som anser att nedläggningsbeslutet är negativt för barn som behöver tandreglering. Han skriver också att ”beslutet har fattats mot gällande regler”.

Han är också kritisk till hur regionen har räknat på Klaralabs ekonomi.

Analys gjordes i fjol

Daniel Schützer (S) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Alla har rätt att pröva våra ärenden, jag känner mig inte särskilt orolig för det. Sedan kan jag tycka att det är lite tråkigt när politiker ska välja att gå den vägen.

Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att den barnkonsekvensanalys som gjordes i fjol om avveckling av Klaralab diskuterades även i år.
Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att den barnkonsekvensanalys som gjordes i fjol om avveckling av Klaralab diskuterades även i år. Foto: Helena Karlsson

Han säger att det gjordes en barnkonsekvensanalys när frågan togs upp i nämnden förra året.

– Vi såg, när vi tog upp ärendet igen, så har det inte hänt något jämfört med den som hade gjorts ett år tidigare. Så jo, det har gjorts en barnkonsekvensanalys.

Analysen fanns med i underlaget inför nämndens möte i februari förra året och slutsatsen i den är att en nedläggning inte innebär någon skillnad för de barn som berörs.

Enligt Daniel Schützer diskuterades analysen också på det möte där beslutet om att avveckla Klaralab fattades. Han delar inte Anders Skogbergs analys av labbets ekonomi.

I dag jobbar en handfull personer på Klaralab.

Läs tidigare artiklar:

S och V kovänder – lägger ned verksamhet i Region Värmland: ”Anmärkningsvärt”Styrande koalitionen förlorade – Klaralab lever kvarKlaralabs framtid kan bli stridsfråga i regionstyrelsenEfter återremiss: Tandvårdslabb föreslås fortfarande att läggas nerHotat tandvårdslab ska utredas merTrots oenighet: Tandvårdslab ser ut att läggas nerTandvårdslabbet läggs ner: ”Vi är oeniga om det”Tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden: Tandvårdslab kan läggas ner

Artikeltaggar

Anders SkogbergDaniel SchützerKarlstadPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTandvårdVänsterpartietVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.