Hoppa till huvudinnehållet

Därför blir CSK-avdelningen med hyrsköterskor försenad

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Tillförordnade slutenvårdschefen Maria Berglund hoppas att vårdavdelningen med inhyrda sjuksköterskor kan öppna under april.
Tillförordnade slutenvårdschefen Maria Berglund hoppas att vårdavdelningen med inhyrda sjuksköterskor kan öppna under april. Foto: Lisa Olaison

Vårdavdelningen som ska bemannas med hyrsjuksköterskor försenas.

– Min förhoppning är att vi ska komma i gång under april månad, säger Maria Berglund, tillförordnad chef för slutenvården.

I början av januari berättade hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert att regionen beslutat att skapa en tillfällig vårdavdelning, bemannad med inhyrda sjuksköterskor. Syftet: att avlasta den pressade slutenvården.

Beskedet var att den skulle öppna under mars. Men så blir det inte.

– Det pågår fortfarande en upphandling, det tog lite längre tid än vi trodde. Det är det som gör att vi inte har kunnat öppna än, i kombination med att lokalen inte har varit tillgänglig, säger Maria Berglund.

Det pågår ingen tvist när det gäller upphandlingen, men det tar längre tid än förväntat.

– Vi hoppas att vi ska komma i gång under april, men jag kan inte säga något startdatum.

Lokalerna blir lediga i början av april och regionen har gjort klart med de undersköterskor som ska bemanna vårdavdelningen.

– En del är utlånade från andra verksamheter och en del är anställda direkt till den här avdelningen.

”... köper oss tid”

Tanken är att den tillfälliga avdelningen ska avlasta slutenvården, minska överbeläggningar och övertid och ge möjlighet att införa nya arbetssätt.

– Den köper oss lite tid.

Enligt planen ska avdelningen ha mellan 18 och 21 vårdplatser. Den 31 augusti ska den vara avvecklad och det datumet går inte att rucka på, enligt Maria Berglund.

– Då har vi ingen lokal längre.

Den kommande ombyggnationen av Centralsjukhuset gör lokalpusslet svårare att lägga när verksamheter behöver flytta inför jätteprojektets början. Färre lokaler blir lediga.

– Det gör att vi inte har några tomma ytor som vi kan nyttja. Det är oerhört viktigt för oss att vi kan maxa på de avdelningarna där vi har några platser kvar att utöka.

Om ni skulle behöva en liknande lösning efter sommaren, vad händer då?

– Vi har inte den möjligheten, utan vi måste hitta nya sätt att jobba. Det kan vara arbetsväxling från sjuksköterska till undersköterska, från undersköterska till vårdbiträde eller införande av farmaceut eller receptarie. Det kan vara olika delar som möjliggör för oss att öppna fler vårdplatser.

Fortsatt ansträngt

Maria Berglund säger att regionen har valt en renodlad avdelning med inhyrda sjuksköterskor för att inte blanda dem med sina egna.

Kan det bli så att ni behöver blanda om ni inte har tillräckligt med egna sjuksköterskor när den här avdelningen har stängt?

– Det tror jag inte. Jag har god tilltro att vi ska lyckas med det arbetet vi gör.

Hur är läget i dag i slutenvården?

– Det är fortfarande ansträngt. Sedan har vi ju inte den här viruscocktailen på samma sätt som tidigare, men det är fortfarande belastat.

Läs tidigare artiklar:

Läs också

Artikeltaggar

ArbeteCentralsjukhuset i KarlstadHälso- och sjukvårdspersonalKarlstadMaria BerglundSjukvårdUpphandlingVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.