Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsföretag vann 1 miljon kronor: ”Det är nu det händer!”

Publicerad:
Helena Levin, Karin Vangstad och Giselle Esse, grundare till Mecovers AB, har vunnit den nationella innovationstävlingen Shift.
Helena Levin, Karin Vangstad och Giselle Esse, grundare till Mecovers AB, har vunnit den nationella innovationstävlingen Shift. Foto: Linda Klemner

Karlstadsföretaget Mecovers tog hem förstapriset i den stora innovationstävlingen Shift som avgjordes i Stockholm på tisdagen.

Priset är en investering på 1 miljon kronor.

– Det känns fantastiskt. Det här är en bekräftelse på att idén är så bra som vi verkligen tror och kämpar för, säger Karin Vangstad, medgrundare och vd.

Innovationstävlingen Shift, med några av Sveriges tyngsta investerare i investerarpanelen, fick i år in anmälningar från cirka 250 svenska startup-bolag. Bland företagen som valdes ut till final-pitchen på Norrsken i Stockholm 14 mars fanns inte mindre än två Karlstadsföretag: Zimify group och Mecovers.

Hon är ny vd på Innovation park – och finalist i nationell tävling

Efter tio spännande pitchar och nervös väntan meddelades att det var Mecovers som hade övertygat investerarna mest.

Mecovers

Mecovers kallas ibland gynkjol, men har flera användningsområden. Förutom vid gynekologiska undersökningar kan den användas vid urologiska undersökningar, koloskopi, mammografi och andra medicinska situationer där endast en specifik del av kroppen behöver exponeras för att genomföra undersökningen.

Det är en engångsprodukt som patienten kan dra över huvudet eller kliva i med fötterna först. Flikarnas position anpassas efter vad undersökningen kräver.

”I de mest intima vårdsituationerna känner sig många patienter utlämnade och otrygga. Obehaget inför undersökningen kan till och med leda till att läkarbesök eller provtagningar undviks helt. Mecovers är därför en enkel och efterlängtad lösning på ett vanligt problem. När möjligheten finns att använda integritetsskydd känner sig patienten trygg och lugn och kvalitén på undersökningen ökar.” skriver företaget på sin hemsida.

Företaget är grundat av Giselle Esse Olsson, Helena Levin och Karin Vangstad, alla från Karlstad.

Förstapriset är en investering på 1 miljon kronor, och kanske ännu viktigare: de kontakter, nätverk och den kompetens som kommer in i bolaget via erfarna entreprenörer och investerare som nu går in som aktiva ägare i Mecovers.

Pitchen gick bra

Pitchen var det Giselle Esse Olsson och Helena Levin som genomförde. Karin Vangstad, som följde den på distans, säger att investerarna ställde bra frågor.

– Det var många andra duktiga entreprenörer med. Vi kanske har en fördel i att vår produkt inte är så ”tech”. Det är lätt att förstå nyttan med den.

Tar stort kliv

Nu kommer Mecovers att ta ett stort kliv när det gäller försäljningsorganisation och omsättning, tror Karin Vangstad.

– Produkten är färdigutvecklad. Vi har börjat att utveckla försäljningen och nu är vi redo att skala upp.

Vad innebär priset för företaget?

– Att vi kan gå fortare framåt. Vi har distributörer i Skandinavien, Östeuropa och en i Nya Zeeland, och vi har en agent i Mellanöstern. Vi har också kontakt med en person i Belgien som är duktig och jobbar för att få fler distributörer. Det vi vill göra nu är att få fler distributörer, framför allt i Europa men även USA. Pengarna vi får in nu gör att vi kan anlita människor som kan den här världen. Det handlar också om att producera och marknadsföra, allt ska gå i takt.

Mental boost

Priset innebär inte bara en viktig investering. Det är också en mental boost. Erfarna investerare har fattat produkten och ser potentialen.

– Vi får ett bevis på att vi inte har varit helt fel ute.

Det är mycket tid, pengar och engagemang som grundarna har satsat i företaget under flera år.

Har ni tvivlat ibland?

– Ja herregud. Alla som säger något annat ljuger. Det här har inte varit någon spikrak resa. Nu blir det en ketchup-effekt – det är nu det händer!

Någon rangordning av de övriga nio finalisterna sker inte. Alla hamnade på en hedrande, delad andraplats och åkte från tävlingen med ett diplom och vardera 100 000 kronor – plus nationell exponering i startupvärlden och många nya kontakter.

Shift vill sprida riskkapitalet

Shift är en innovationstävling vars vision är att ge fler än folket runt Stureplan tillgång till riskkapital. ”I en undersökning som Breakit gjorde i januari 2021 framgår att knappt två procent av de ledande riskkapitalbolagens investeringar gjorts i bolag utanför storstädernas city-kärnor. Vår vision är att etablera en bestående plattform som genom inkluderande kapital och entreprenörskap bryter ett växande socialt utanförskap, skapar ekonomiskt tillväxt, välstånd, inkludering och jämställdhet.” skriver Shift på sin hemsida.

Shift fokuserar på entreprenörer från förort och landsort och ska ”demokratisera kapital genom att skifta flödet av investeringar från slutna homogena grupper och traditionella nätverk till entreprenörer som normalt inte nås av riskkapital, som till exempel kvinnor, minoriteter och människor som bor utanför storstadskärnorna”.

Bakom Shift står Bling och Breakit.

Blingrörelsen startade 2014 som en reaktion på entreprenöriell segregation och som en kraft för att driva positiv samhällsförändring samt motverka utanförskap genom gott ledarskap, entreprenörskap och innovationer.

Breakit är en svensk nyhetssajt om det nya näringslivet, om teknik och innovation.

Shift backas av Novax, Volati, Ingager, Nyvik, Almi, Alfvén & Didrikson, SEB och Swedia Capital.

Artikeltaggar

AlmiEntreprenörskapGiselle Essé OlssonInnovationInvesteringarKarlstadNäringslivOmsättning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.