Hoppa till huvudinnehållet

Klockan klämtar för Tiktok

Publicerad:
Varning för kinesiska Tiktok. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Den kinesiska sociala medie-applikationen Tiktok har tagit den unga generationen med storm. Men också många vuxna är inne och använder appen. Nu reses farhågor över hur säker den egentligen är, givet dess kopplingar till den kinesiska diktaturen.

Enligt cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0 är Tiktok i särklass värst när det gäller insamlandet av personlig information från användarna. Andra plattformar kommer inte ens i närheten av Tiktok, som nästan "trakasserar användarna" för att få tillgång till data. Många länder börjar nu strama upp användningen av plattformen, och det är hög tid att vi i Sverige också tar problemen med Tiktok på allvar.

Nyligen kom en uppmaning från regeringskansliet om att de anställda borde radera appen från sina jobbtelefoner. Initiativ har även tagits för att få till ett liknande förbud i riksdagen. Men det räcker inte. Tiktok måste bort från alla telefoner i statsförvaltningen, i synnerhet på de mer säkerhetskänsliga myndigheterna inom rättsväsendet och totalförsvaret.

EU:s institutioner – EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet – har bannlyst appen. Även Belgien, Kanada och Förenta Staternas federala myndigheter har gjort det, liksom många amerikanska delstater. Storbritannien verkar överväga att följa i spåren.

Dåvarande president Trump försökte 2020 driva igenom ett nationellt förbud, men det stoppades i domstol och sedan drogs det tillbaka av hans efterträdare Joe Biden. Men nu verkar många, såväl demokrater som republikaner, ha ändrat sig och säger att "Trump hade rätt om Tiktok". Vita huset förbereder nu ett totalförbud av Tiktok.

Ett totalförbud kommer dock att bli hart när omöjligt att efterleva. Att förbjuda på jobbtelefoner och i statlig administration är en sak, men över hela Internet är det lätt för unga och tekniskt bevandrade att ta sig runt olika spärrar med exempelvis VPN-uppkopplingar. Icke desto mindre är signalen viktig.

Nu kan säkert Tiktok förefalla ofarligt för många som bara använder den till att titta på eller lägga upp korta videoklipp med sång, dans och musik. De unga användarna verkar inte bry sig, och tycker närmast på axlarna åt hur mycket de delar med sig av sin personliga information. Det kommer dock att kunna straffa sig. Å andra sidan är vuxna heller inte särskilt säkerhetsmedvetna med vad de lägger ut på sociala medier. Men Tiktok är som sagt värst.

Själv slår plattformen ifrån sig och hävdar att den begränsat vilka som kan få se den insamlade informationen, och att de aldrig skulle lämna ut data om den kinesiska regeringen frågar. Men Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance och är enligt kinesisk lag skyldiga att dela med sig av information till regimens säkerhets- och underrättelseorgan. Samma sak som gjorde att IT- och kommunikationsföretaget Huawei portas från många mobilnät.

Ett heltäckande förbud är nog inte realistiskt eller ens genomförbart. Men just i offentlig förvaltning borde Tiktok stoppas. Även många privata företag borde tänka sig för om de verkligen vill tillåta att de anställda har en app på sina jobbtelefoner som kan vara en sådan potentiell säkerhetsrisk.

Artikeltaggar

ApparBarnBelgienDonald TrumpEUEU-kommissionenEuropaparlamentetEuropeiska unionens rådFörbudHuaweiInternetJoe BidenKanadaKinaLedareRegeringskanslietRiksdagenSociala nätverkStorbritannienSveriges regeringTikTokUSA